Numărul de noi îmbolnăviri de COVID-19 este în scădere, dar secțiile ATI sunt sufocate

Dată publicare: 06-04-2021 07:47
Dată actualizare: 06-04-2021 09:13


Autoritățile noastre au anunțat că numărul de noi îmbolnăviri de COVID-19 este în scădere, dar secțiile de terapie intensivă sunt sufocate.

 

Din 1600 de paturi disponibile la ATI, 1478 sunt ocupate astăzi. Printre cei răpuși recent de virus, se numără și un medic din Vâlcea, care trata bolnavii de Covid aflați la terapie intensivă.

El s-a stins duminică seară, în secția în care își desfășura activitatea.

Între timp, a fost depistată, o nouă mutație a tulpinei britanice, la o femeie care nu a călătorit în Marea Britanie.

Noua tulpina SARS-COV-2, care prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice, cât şi mutaţia E484k a fost identificată şi în România, la o femeie din Suceava care nu a călătorit în Marea Britanie. Secvențierea s-a făcut la universitatea Ştefan cel Mare din Suceava. Pacientei i-au fost prelevate probe pe 8 martie, iar autorităţile încearcă să afle de la cine a luat virusul.

Mihai Dimian, prorector al Universității Ştefan cel Mare din Suceava: "Varianta asta ocoleşte anticorpii generaţi de vaccin şi scade eficacitatea".

Chiar dacă s-a înregistrat o scădere a numărului de noi îmbolnăviri, în secţiile ATI situaţia este critică. Sunt îngrijiţi 1478 de bolnavi în stare gravă, iar cel puţin peste 100 de paturi care mai sunt libere se ocupă de la o oră la alta. În oraşul Cluj-Napoca, rata de infectare a ajuns la 7,66 de cazuri la mia de locuitori.

Și magazinele de acolo se închid la ora 18.00, iar după ora 20.00, oamenii vor putea circula pe stradă doar cu declaraţie pe propria răspundere sau adeverinţa de la angajator. În secţiile de Terapie Intensivă din oraş nu mai există paturi libere.

Szilard Tasnadi, prefect Cluj: "Din păcate nu stăm rău, stăm foarte rău. Toate locurile la ATI sunt ocupate. Chiar şi numărul paturilor non-ATI sunt în scădere. Am avut discuţii cu un spital privat în ceea ce priveşte costurile, personalul şi posibilitatea de a transfera pacienţi".

Şi la spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, clinica de terapie intensivă covid este ocupată în întregime.

Cristina Geormaneanu purtător de cuvânt: "Nu s-a mai confruntat spitalul nostru cu o asemenea situaţie, este un consum mare de oxigen în clinica de ATI. Reţeaua de distribuţie a oxigenului veche de peste 50 ani nu poate să facă faţă consumului actual de oxigen".

Epuizaţi fizic şi psihic, medicii acoperă cu greu gărzile. Dar încearcă să aibă grijă cât mai bine de fiecare pacient. În curtea spitalului Victor Babeş din Capitală a fost adusă o unitate mobilă de terapie intensivă unde vor putea fi internaţi, de săptămâna aceasta, pacienţi în stare gravă care nu au acum loc în alte părţi.

Simin Azsel, medic infecţionist Spitalul Victor Babeş: "Atât secţia de terapie intensivă cât şi întregul spital sunt absolut pline, sunt ocupate la capacitate maximă în continuu şi vin în continuu pacienţi aproape toţi cu forme severe de boală dacă nu şi cu forme critice şi pe care încercăm să-i redirecţionăm."

Din păcate unii pacienţi refuza ajutorul. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, medicii s-au luptat pentru viaţa unui tânăr de 33 de ani, care avea o afectare pulmonară mare, de 80 la sută. Bărbatul a refuzat oxigenul pentru că citise online că i-ar putea afecta sănătatea. Într-un final, medicii l-au convins să accepte masca de oxigen, după ce tânărul şi-a dat seama că nu se mai poate ridica din pat.

Milena Man şef secţie COVID: "Îi rog pe toţi care ne ascultă să nu mai urmărească informaţiile de pe Facebook, că nu aceasta sunt cea mai bună metodă de informare”.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO