Drama femeilor care fug din Venezuela ca să aibă ce mânca. Acum au ajuns să se prostitueze


Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 12:04
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 11:13
Categorie: Stiri externe
Prostituate din Venezuela

Peste trei milioane de venezueleni și-au părăsit casele, în căutarea unei vieți mai bune. Un milion dintre ei au ajuns în Columbia.

Chiar și așa, visul de a lăsa în urmă sărăcia s-a transformat, pentru multe femei, într-un coșmar. Ajunse într-o țară nouă, singura soluție devine aaceea de a-și vine trupurile.

Printre aceste femei este și Mariza, o asistentă medicală calificată, care a plecat din Venezuela spre Columbia în urmă cu doi ani, lăsându-și în urmă mama și cei trei copii. Asemenea multora imigranți calificați, ea se aștepta să găsească un loc de muncă în domeniul medical. A fost șocată, însă, să descopere că este refuzată și că nu își poate găsi nici măcar un post de menajeră.

„Fiind nevoită să fiu cu un bărbat azi, cu un altul mâine, nu mă gândesc la asta – fac doar ceea ce trebuie”, a mărturisit ea, precizând că nu i-a fost ușor să devină prostituată.

Într-un reportaj realizat de CNN, Mariza a vorbit, dezamăgită, despre perioada petrecută în școală, pentru a obține diploma de asistentă medicală.

„Este frustrant, pentru că realizezi că aveai de lucru. Timp de 5 ani am studiat, m-am pregătit pentru asta, iar acum simt că am pierdut cinci ani, din cauză că nu pot practica”, a spus ea plângând.

În Venezuela, era o femeie de carieră, însă o dată cu venirea crizei, după 15 zile de muncă primea bani cât să își cumpere o pungă de făină. Chiar și când reușea să ajungă la un magazin, avea momente când nu putea găsi ceea ce avea nevoie, cum ar fi scutece pentru copiii ei. Potrivit Marizei, oamenii își petrec nopțile așteptând la cozi, ca să li se dea un bon de ordine pentru a doua zi. Cu acel bon, clienții așteaptă afară să cumpere ceea ce le este necesar.

„N-aveai decât să cumperi ce găsești pe stoc”, a explicat ea.

Ani la rând, venezuelenii l-au susținut pe președintele Nicolas Maduro care, asemenea predecesorului său Hugo Chavez, a folosit banii obținuți de pe urma petrolului pentru programe sociale. Însă când prețul petrolului a început să scadă, economia a fost și ea afectată, iar cetățenii au început să protesteze, scrie CNN.

Și Mariza face parte din această categorie. Întreaga ei familie l-a susținut pe Chavez. „Mereu am votat cu el. În trecut, nu exista foamete, nu aveam atâtea lipsuri, iar familia putea ieși din țară pentru vacanță, nu din necesitate”, a mărturisit ea, acuzându-i pe ambii lideri că au aruncat țara în criză.

Din disperarea de a-și ajuta familia, a plecat în Cucuta – un oraș de la granița dintre Venezuela și Columbia, cu una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului. Zi de zi, ea se chinuie să strângă suficienți bani cât să trimită familiei mâncare, scutece și produse de bază.

„Mama mea e o super-mamă. Mama mea e totul pentru mine și știu că, dacă va afla ce fac, din orice motiv aș face-o, o să sufere dar nu mă va judeca”, a răspuns ea întrebată cum ar reacționa mama ei dacă ar afla că se prostituează.

În aceeași situație este și Malicia, o fostă procuroare, care și-a lăsat cei doi copii în grija părinților de 64 de ani.

„Îmi permiteam doar să le dau micul dejun, uneori doar prânzul. În unele zile, se culcau fără să mănânce. Copiii mei merg la școală, așa că fac imposibilul”, a spus Malicia.

A venit în Columbia cu speranța că va găsi o slujbă ca babysitter sau femeie de serviciu, însă toată lumea a respins-o, ceea ce a împins-o la „extremă.”

„Când eram în Venezuela, simțeam că înnebunesc, dar și aici simt la fel, pentru că fac lucruri rele ca să supraviețuiesc. Noaptea, înghenunchez și-l rog pe Dumnezeu să mă ierte, pentru că mă gândesc la fețele copiilor mei, la părinți. Nu e ușor, nu e ușor deloc”, a mărturisit ea printre lacrimi.

Un alt caz este cel al Ericăi, o tânără de 17 ani care a trecut granița cu bebelușul de 7 luni în brațe. A decis să se prostitueze ca să îi poată cumpăra toate cele necesare.

Potrivit acesteia, din cauză că este minoră este și mai dificil pentru ea să își găească de lucru. Dă vina pe Maduro și pe guvernul său, pentru că dacă nu erau ei, ar fi vrut să devină medic veterinar, însă a trebuit să renunțe la visul său ca să aibă grijă de copil.

„N-aveam de gând să îmi las copilul fără scutece, fără biberon. Sunt mamă, dar mă consider un copil care crește alt copil”, a mai spus ea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO