Donald Tusk: „Șansa ca Brexitul să nu mai aibă loc este de 30%”
Șansele ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană sunt aproape de 30%, întrucât cetățenii ar respinge Brexitul în cazul unui al doilea referendum, consideră președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Potrivit acestuia, poporul britanic a dezbătut cu adevărat Brexitul abia după referendumul din 2016 şi există motive semnificative pentru a crede că votul de a părăsi UE ar putea fi anulat, informează The Guardian, citat de News.ro.
Vorbind despre „greşeala politică” a fostului premier britanic David Cameron de a organiza referendumul, Tusk a declarat că s-ar aştepta la un vot diferit în prezent având în vedere ce s-a învăţat în această perioadă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sugerând că există o criză „de lideri” printre cei care susţin rămânerea în UE, Tusk a precizat că el încă crede că este posibil ca un nou referendum să aibă loc.
„Hannah Arendt a spus că în politică şi istorie lucrurile devin ireversibile doar când oamenii le recunosc ca atare. Pentru că, ele însele, nu sunt ireversibile”, a afirmat Tusk.
„După referendumul din 2016, am crezut că dacă recunoaştem că este un caz închis, va fi sfârşitul. Astăzi şansa ca Brexitul să nu mai aibă loc este, în opinia mea, de de 20-30%. Este mare. De la lună la lună devine din ce în ce mai clar că ieşirea Marii Britanii din UE va arăta total diferit faţă de ce Brexit a fost promovat”, a precizat el.
Fostul premier polonez, care a fost intervievat de editorul Gazeta Wyborcza, un ziar polonez, cu ocazia celebrării a 30 de ani de existenţă a ziarului, a declarat că există un precedent privind britanicii care revizitează decizii din trecut.
„Chiar dacă repetăm că referendumul este expresia dorinţei poporului şi voinţa naţiunii trebuie respectată, da, trebuie să o respecţi. Dar referendumul din 2016 nu a fost primul privind Marea Britanie şi UE. Primul a avut loc în 1975, când britanicii, la doi ani după ce au intrat în Comunitatea Economică Europeană, au decis să rămână”, a afirmat Tusk.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!