Donald Trump este de acord cu folosirea torturii contra teroristilor: "Trebuie sa raspundem la foc cu foc"


Ultimul update: Duminica 29 Ianuarie 2017 07:16
Data publicarii: Joi 26 Ianuarie 2017 10:43
Categorie: Stiri externe
Donald Trump

Presedintele SUA, Donald Trump, a indicat ca este de acord cu folosirea torturii asupra teroristilor, pentru a raspunde la "foc cu foc", potrivit CNN.

"Cand Statul Islamic (SI) face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul mediu, sa nu sustin simularea inecului? In ce ma priveste, trebuie sa raspundem la foc cu foc", a declarat Trump intr-un interviu acordat canalului de televiziune ABC.

El a mentionat ca s-a intalnit recent cu inalti oficiali din sfera informatiilor care i-au dat asigurari ca tortura functioneaza "garantat".

Dar, a precizat el, decizia finala privind aplicarea torturii in cazul suspectilor de terorism va fi a ministrului Apararii, James Mattis, si a directorului Agentiei Centrale de Informatii, Mike Pompeo.

"Daca ei nu vor, bine. Daca vor, voi actiona in acest scop", a adaugat Trump.

James Mattis a afirmat in trecut ca nu este de parere ca tortura da rezultate.

Dupa declansarea razboiului impotriva terorismului de catre fostul presedinte american George W. Bush, agentiile de informatii ale SUA au infiintat inchisori secrete pentru suspectii de terorism, unde detinutii ar fi fost supusi torturii, inclusiv prin tehnici ca simularea inecului, privarea de somn si abuzul fizic, aminteste Xinhua.

Aceste practici au tensionat relatiile dintre SUA si statele din Orientul Mijlociu si au afectat imaginea SUA in lumea. Dupa instalarea sa la putere, in 2009, fostul presedinte Barack Obama a ordonat inchiderea centrelor de detentie secrete si abandonarea torturii.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de media americane, Donald Trump ar putea insa sa semneze cat de curand un decret vizand analizarea oportunitatii de reintroducere a torturii.

"Presedintele poate semna orice decret doreste. Dar legea e lege. Nu readucem tortura in SUA", a subliniat intr-un comunicat senatorul republican John McCain.

Sursa: CNN

Protestele anti-Trump continua in SUA. Activistii pentru mediu s-au urcat pe o macara inalta de 80 m, langa Casa Alba
Trump, despre restrictionarea unor migranti musulmani:
VIDEO PROTVPLUS.RO