SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului. Trump a cerut mutarea ambasadei de la Tel Aviv
Preşedintele american Donald Trump a anunţat, miercuri, că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel
''Am hotărât că este timpul să recunoaştem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deşi preşedinţii precedenţi au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reuşit să se ţină de promisiune. Astăzi, eu mă ţin'' de acest angajament, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepţii diplomatice a Casei Albe.
''Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian şi al Curţii Supreme'', a spus preşedintele american.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.
Decizia lui Donald Trump îi va mulţumi probabil pe principalii săi susţinători - republicani conservatori şi creştini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Trump a acţionat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA îşi mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situaţiei din Orientul Mijlociu.
Un emisar palestinian a menţionat că decizia lui Trump reprezintă o declaraţie de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.
Reacția premierului israelian, Benjamin Netanyahu
Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, informează Reuters.
"Este o zi istorică. Declaraţia preşedintelui american Donald Trump este o piatră de hotar importantă în istoria Ierusalimului", a spus Netanyahu, într-o declaraţie video înregistrată în prealabil.
"Domnule preşedinte Trump, vă mulţumim pentru decizia justă şi curajoasă de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a începe pregătirile pentru a deschide o ambasadă americană acolo. Cer tuturor ţărilor să urmeze exemplul Statelor Unite", a mai declarat Netanyahu, care a promis totodată să menţină "statu quo-ul" locurilor sfinte din Ierusalim.
"Şi adevărul şi realitatea simple sunt acestea - nu va exista pace fără recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului", a insistat Netanyahu.
Reacția preşedintelui Israelului, Reuven Rivin
Preşedintele Israelului, Reuven Rivin, l-a felicitat miercuri pe omologul său american Donald Trump pentru că a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a statului israelian şi pentru că a anunţat că va da instrucţiuni pentru mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv în Oraşul Sfânt, informează EFE.
"Îl felicit pe preşedintele Donald Trump pentru anunţul său (...) Nu există un cadou mai frumos şi mai potrivit, când ne apropiem de aniversarea a 70 de ani de independenţă a statului Israel", a declarat Rivlin, citat într-un comunicat de presă.
Decizia Casei Albe "este o realizare în ceea ce priveşte recunoaşterea dreptului poporului evreu la pământurile noastre şi un succes în drumul nostru către pace", a mai spus şeful statului israelian.