Domul de Fier, Praștia lui David și fabuloasa apărare aeriană în straturi a Israelului. Arma care va schimba războiul
Israelul are un sistem de apărare aeriană în straturi extrem de complex, capabil să respingă 99% din rachetele și dronele care atacă țara, chiar dacă vorbim despre mii de proiectile lansate simultan.
Cele 200 de rachete lansate marți seara de Iran asupra Israelului au fost interceptate și distruse fără probleme de formidabilul sistem de apărare al Tel Aviv-ului.
Singurul deces înregistrat, de altfel, în urma acestui atac masiv a fost al unui palestinian din Gaza, ucis de resturile unei rachete iraniene anihilate de israelieni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar celebrul deja Dom de Fier al Israelului este doar o parte a sistemului său de apărare aeriană, proiectat și funcționabil în mai multe straturi, scrie Sky News.
Sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune funcționează din 2011 și folosește radare pentru a detecta și intercepta rachete și drone.
Iron Dome (Domul de Fier) face parte dintr-un sistem de apărare antiaeriană cu mai multe straturi, care este considerat a fi unul dintre cele mai eficiente din lume.
Domul de Fier a început să funcționeze în 2011, în mare parte ca răspuns la războiul din 2006 care s-a încheiat cu Hamas preluând controlul asupra Fîșiei Gaza în anul următor.
Pe măsură ce îngrijorările cu privire la escaladarea situației de la granița Israelului cu Libanul cresc, Domul de Fier a fost folosit pentru a doborî rachetele lansate de Hezbollah.
Domul de Fier a fost dezvoltat de compania de stat israeliană Rafael Advanced Defense Systems, cu sprijinul SUA. Sistemul constă dintr-o serie de unități mobile remorcate cu camioane amplasate strategic în toată țara.
Când radarele lor detectează o amenințare, informațiile sunt trimise unui „centru de management al luptei”, unde personalul militar o analizează, anticipând calea și punctul de impact și decide ce lansator de rachete să folosească pentru a o intercepta.
Contrarachetele sunt apoi trase direct asupra amenințării - sau în apropierea acesteia - astfel încât schijele să o poată neutraliza.
Domul, cunoscut sub numele de Kippat Barzel în ebraică, reacționează în câteva secunde și are echipaj 24 de ore pe zi.
Inițial, a fost conceput pentru a proteja orașele și locurile strategice împotriva rachetelor cu o rază de acțiune cuprinsă între 4 și 70 de kilometri, dar se crede că între timp a fost extinsă.
Pe 7 octombrie 2023, Domul de Fier a făcut față atacului a 3.000 de rachete. Limita de saturație nu este cunoscută
Domul de Fier a blocat în mod constant peste 90% dintre rachetele lansate către Israel, cu o versiune navală desfășurată pentru a proteja navele și alte bunuri în 2017. Acesta este motivul pentru care numărul deceselor israeliene în actualul război cu Hamas a rămas scăzut, în timp ce morțile din Gaza continuă să crească.
La scurt timp după ce a început să funcționeze, sistemul a stârnit invidia multor țări. Producătorul Rafael a declarat că a furnizat cel puțin două baterii Iron Dome armatei americane, Ucraina făcând o cerere similară.
Deși extrem de eficient, nu este perfect. Domul are un punct de saturație la care ar deveni copleșit, dar acest nivel exact este necunoscut.
Atacul Iranului din 13 aprilie a dus la folosirea a 170 de drone, 120 de rachete balistice și 30 de rachete de croazieră, dintre care 99% au fost interceptate de Domul de Fier, potrivit datelor Forțelor de Apărare Israelului (IDF).
Când a izbucnit războiul pe 7 octombrie anul trecut, 3.000 de rachete au fost lansate dintr-o dată din Gaza. Aproape toate au fost doborâte.
Israelul are și sisteme de apărare cu rază medie și lungă de acțiune, cunoscute sub numele de Praștia lui David, Patriot și Arrow.
Ce este Arrow?
Arrow a fost dezvoltat împreună cu SUA și este conceput pentru a intercepta rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv tipurile de rachete balistice pe care Iranul le-a lansat marți.
Funcționând în afara atmosferei, a fost folosit în războiul actual pentru a intercepta rachete cu rază lungă de acțiune lansate de militanții Houthi în Yemen.
Ce este Praștia lui David?
Un alt sistem este David's Sling (Praștia lui David), care a fost dezvoltat în colaborare cu SUA și este menit să intercepteze rachete cu rază medie de acțiune.
Este genul de rachete deținute de Hezbollah în Liban.
Ce este sistemul Patriot?
Sistemul american Patriot este cel mai vechi membru al sistemului de apărare antirachetă al Israelului.
Folosit încă din timpul Primului Război din Golf în 1991 pentru a intercepta rachetele Scud trase de liderul Irakului de la acea vreme, Saddam Hussein, Patriot este acum folosit pentru a doborî avioane, inclusiv drone.
Raza de Fier- arma laser care va schimba regulile jocului
Limitărilor Domului de Fier au determinat Israelul să dezvolte un nou sistem numit Iron Beam (Raza de Fier) pentru a intercepta amenințările primite cu tehnologie laser.
Se spune că acest sistem va schimba jocul, deoarece este mult mai ieftin de operat decât cele existente. Cu toate acestea, nu este încă operațional.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: israel, laser, sistem, iron dome, apărare antiaeriană, rachete patriot,
Dată publicare:
04-10-2024 13:53