Doliu national de un an in Thailanda dupa moartea regelui. Televiziunile si ziarele au trecut la alb-negru pentru o luna

14-10-2016 08:50

Milioane de oameni il plang pe "tatal" Thailandei, asa cum l-au numit cetatenii acestei tari pe regele Bhumibol.

Monarhul a decedat joi, la varsta de 88 de ani, dupa ce a slujit tara timp de 70 de ani, fiind astfel suveranul cu cea mai lunga domnie. Guvernul a anuntat ca tara va fi in doliu national timp de un an de zile.

Moartea lui Bhumibol Adulyadej, a determinat televiziunile din Thailanda sa treaca in cursul serii la un program unic, in alb si negru, pentru o perioada de 30 de zile, in semn de doliu dupa decesul monarhului, lor alaturandu-se si canale internationale precum HBO, CNN si BBC, relateaza vineri AFP si DPA. Demersul survine la o solicitare din partea guvernului, adresata catre toata presa, televiziuni si media online, de a trece la un program unic, potrivit unui anunt al purtatorului de cuvant al executivului thailandez, Sunsern Kaewkamnerd.

Joi seara, toate canale de televiziune thailandeze au difuzat imagini de arhiva, in alb si negru, ale programului unic. Aceleasi imagini au aparut putin mai tarziu pe canale internationale de televiziune. Difuzarea a demarat imediat dupa ce Casa regala thailandeza a anuntat moartea suveranului joi seara. Trecerea la imagini in alb si negru s-a facut si in ziarele tiparite, ale caror fotografii si anunturi publicitare vor trebui sa aiba aceste caracteristici timp de treizeci de zile. Site-urile mai multor mari ziare s-au conformat deja consemnului de joi seara. Prima pagina la doua mari ziare anglofone - Bangkok Post si The Nation - era ocupata cu portrete ale suveranului. ''Regatul in doliu'', titra The Nation.

Imagini rare video si fotografii, adesea insotite de partituri muzicale compuse de insusi Bhumibol, vor fi difuzate non-stop de catre televiziunea thailandeza vineri pana la miezul noptii, potrivit media controlate de guvern. Incepand de sambata, fiecare canal va trebui sa-si faca propriul program, dar unele tipuri de emisiuni, precum cele de divertisment, jocuri si de publicitate, vor fi in continuare interzise. Prezentatorii de televiziune vor trebui sa aiba o tinuta vestimentara adecvata.

 

Rege: "Nu trebuie sa va luptati intre voi, trebuie sa va incurajati unul pe celalalt ca sa putem avea beneficii cu totii."

In cele sapte decenii de domnie, regele a fost considerat o forta unificatoare si a intervenit atunci cand evenimentele amenintau sa arunce Thailanda in criza. In 2002 a declarat razboi drogurilor si a primit peste 135 de titluri onorifice de la universitati din intreaga lume.

Starea sa de sanatate s-a deteriorat in ultima perioada, iar miercuri a fost internat in stare grava. A fost vizitat de cei patru copii ai sai, iar in fata spitalului s-au strans sute de persoane care s-au rugat pentru sanatatea monarhului.

Femeie: "Simt ca regele este tatal nostru. Ascult stirile despre el in fiecare zi si ma rog pentru el acasa."

Femeie: "Este ca atunci cand iubesti pe cineva foarte mult si iti pasa si nu vrei ca acea persoana sa sufere in vreun moment."

Bhumibol a fost vazut ultima data in public pe 11 ianuarie, cand a petrecut cateva ore la palat. Anuntul mortii sale a semanat durere printre milioanele de thailandezi.

Barbat: "Este unul dintre cele mai triste momente ale tarii noastre, pentru ca l-am iubit foarte mult. A facut totul pentru noi si nu s-a gandit niciodata la el."

Premierul tarii a anuntat ca tara va fi in doliu national timp de un an de zile. Fiul regelui a cerut ca ceremonia de incoronare sa fie amanata, pentru a-si putea deplange tatal.


VIDEO PROTVPLUS.RO