Doliu în întreaga lume după moartea lui Maradona. „Era un artist. Putea vedea prin oameni”

Ultima actualizare: 26-11-2020 19:39

A murit cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Diego Armando Maradona a îndoliat o lume întreagă şi a lăsat tricoul cu numărul 10 fără suflare.

Jucătorul secolului, cum a fost supranumit de FIFA, s-a stins la 60 de ani, din cauza problemelor de sănătate.

Fanii din întreaga lume au ieşit pe străzi şi au aprins lumânări cu gândul la „El Piebe D'Oro”. În Argentina, moderatorul unei emisiuni a izbucnit în lacrimi, iar ţara sa natală a intrat în doliu naţional.

Planeta întreagă s-a oprit și îl plânge pe unul dintre cei mai capricioși copii ai săi: Diego Armando Maradona. Băiatul cu cârlionți și explozie cosmică, plecat din sărăcie să se ia la trântă cu granzii, a fost, cu siguranță, cel mai iubit muritor de rând care a mângâiat mingea de fotbal, de câte ori s-a aflat în apropierea ei. Privite cu ochi de copil, reușitele lui Maradona amintesc despre simplitatea lăsată acum de izbeliște a acestui fenomen, atunci când este trăit cu toată ființa.

Iar Maradona doar așa a știut să pășească pe gazon. Și-a descheiat treningul, a lăsat, ușor neglijent, jambierele și a pornit la dans. Nu cu jumătăți de măsură, ci într-un tango de totul sau nimic. S-a văzut asta și în viață, unde a plătit pentru haosul pe care el singur l-a îmbrățișat conștient.

Omenirea este mai săracă de aseară.

„Când spuneţi că sunt Dumnezeu, eu vă spun că vă înşelaţi. Dumnezeu e Dumnezeu, iar eu sunt Diego, un jucător care a adus multă bucurie oamenilor”, spunea Maradona.

Argentina îşi plânge zeul pierdut. Timp de trei zile, ţara sa natală va fi în doliu naţional pentru copilul de aur. Cel care a scris istorie în fotbal, indiferent unde a jucat. Milioane de oameni au ieşit în stradă, copleşiţi de durere.

În Argentina, forţele de ordine au intervenit pentru a-i ţine în frâu pe miile de fani care s-au năpustit asupra palatului prezindențial, unde se afla depus trupul marelui fotbalist.

Câţiva suporteri au reuşit să străpungă barierele de control, pentru că au vrut să se apropie mai mult de idolul lor. Alţi fani, îndureraţi, şi-au smuls părul şi hainele lângă regele Maradona.

Maradona, externat în urmă cu două săptămâni, după o operație pe creier

 

Maradona a fost externat acum două săptămâni dintr-un spital din Buenos Aires. Trecuse cu bine de o intervenţie chirurgicală pe creier. A murit în somn, după ce inima lui s-a oprit.

De 24 de ore, lacrimile fanilor nu se mai opresc. Îl plâng oamenii care s-au bucurat de fotbal de pe toată planeta. Îl plâng pentru că au trăit cu el cele mai intense momente, de parcă ar fi fost pe teren, umăr la umăr cu Regele, atunci când dribla şi marca în uralele stadionului.

„Port pe umeri crucea de a fi cel mai bun! I-am înfruntat pe cei puternici”, spunea el însuşi, în cântecul devenit deja celebru din Filmul lui Kusturica. Întrebat ce ar spune însuşi Maradona, la moartea sa, marele fotbalist a răspuns simplu: „Îi mulţumesc mingii. Şi asta vreau să fie scris pe epitaful meu”.

Maradona a devenit legendă la Boca Juniors

 

Născut la Buenos Aires pe 30 octombrie 1960, Maradona a devenit legendă la Boca Juniors. A jucat pentru Argentina în 115 meciuri, pentru care a marcat 50 de goluri.

În 1982 a devenit cel mai scump jucător la acea vreme prin transferul către Barcelona pentru 7,6 milioane de dolari. Din 1984 s-a transferat la Napoli, unde avea să devină zeul napoletanilor. Aceştia îl plâng acum în stradă, pentru că Maradona le-a adus singurele două campionate câştigate de celebra echipă din sudul Italiei.

Dacă există însă un singur meci care rezumă întreaga sa viață, atunci cu siguranţă acesta este este finala cu Anglia din 1986, care a avut loc în Mexic.

Faimos pentru golul „Mâna lui Dumnezeu”, în care a lovit mingea cu mâna în plasa Angliei, Maradona şi-a captivat fanii de-a lungul carierei sale cu un stil de joc unic în fotbalul mondial.

În 1990, s-a întâlnit şi cu România în faza grupelor. Meciul s-a terminat 1-1 şi a fost momentul în care Hagi şi Maradona s-au înfruntat pe teren. Hagi a fost supranumit de atunci Maradona din Carpaţi.

La cupa mondială din 1994, a fost depistat pozitiv la cocaină şi trimis acasă. Maradona s-a luptat apoi tot restul vieţii cu dependenţa de droguri şi surplusul de greutate. În 2000 a fost declarat jucătorul secolului de către FIFA.

Jurgen Klinsmann: „El nu era doar un jucător uimitor, era un artist. Putea vedea prin oameni. Putea vedea prin liniile din spate. Diego Maradona, pentru că știi că a fost unul dintre cei mai remarcabili jucători din istoria fotbalului”.

Maradona a fost căsătorit o singură dată dar are opt copii din mai multe relaţii. A fost susţinător al ideilor de stânga şi era un mare admirator al lui Che Guevarra. A fost prieten cu Fidel Castro. În Argentina, există chiar şi o religie „Maradoniană”, cât şi biserica lui Maradona.

„Şi dacă mor, vreau să mă nasc iar şi să fiu fotbalist. Vreau să fiu Diego Armando Maradona. Sunt un jucător care a adus multă bucurie oamenilor”

Iar oamenii îi mulţumesc pentru această bucurie imensă pe care le-a dăruit-o de fiecare dată când intra pe teren.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO