O persoană moare de Covid-19 în Statele Unite la fiecare 40 de secunde

Ultima actualizare: 26-11-2020 14:09

„Statele Unite trec prin cea mai periculoasă perioadă a sănătății publice de la pandemia de gripă spaniolă din 1918”, spun nume grele din domeniu.

De miercuri până joi peste 2.400 de americani au murit de Covid-19, un record de la izbucnirea pandemiei. Alți 90.000 se luptă de pe patul de spital să supraviețuiască.

În Statele Unite, o persoană este răpusă de noul coronavirus la fiecare 40 de secunde, scrie publicația The Guardian. Este pentru prima dată din luna mai când numărul deceselor cauzate de Covid-19 depăşeşte 2.000 în 24 de ore.

Rick Bright, fost director al Departamentului de Sănătate: „Suntem probabil în cel mai înalt vârf pe care l-am văzut până acum de la apariția acestui virus, având în vedere cât de mulți oameni se infectează de la o zi la alta. Se înregistrează noi recorduri în fiecare zi.”

De miercuri și până joi, California a anunțat peste 18.000 de noi îmbolnăviri cu Sars Cov 2, Texas - peste 14.000, iar statul Utah a avut cele mai multe decese într-o singură zi de la începerea pandemiei.

Joe Biden: „Nimeni nu va fi surprins dacă vom avea 200.000 de cazuri noi într-o singură zi.”

Dr. Joseph Varon, medic: „Îngrijorarea mea pentru următoarele 6 -12 săptămâni este că, dacă nu vom face lucrurile corect, America va vedea cele mai întunecate zile din istoria medicală modernă.”

Pentru a doua oară în aceasă săptămână, și Minnesota a raportat un număr record de persoane care au pierdut lupta cu virusul. În acest spital situația este atât de gravă, încât medicii au cerut ajutor de la alte state federale, iar cadrelor medicale ieșite la pensie li s-a cerut să revină în prima linie.

Dr. Andrew Badley, director al Clinicii de Cercetare Covid-19 Mayo: „Am avut aproape 1.400 de cadre medicale care au fost infectate cu COVID sau nu și-au putut face meseria din cauza restricțiilor impuse de acest virus.”

Americanii marchează joi Ziua Recunoștinței. În ciuda avertizărilor transmise de autorități, mulți dintre ei tot au plecat la drum, pentru a sărbători alături de familie și prieteni.

Dr. Ashish Jha, decan al Universității Brown: „Mă aștept să avem peste 200.000 de infectări pe zi și peste 100.000 de persoane spitalizate. Veți vedea că vă fi o presiune enormă asupra sistemului sanitar din întreaga țară, cu sau fără acest exod. Mă tem că sărbătoarea de Ziua Recunoștinței vă înrăutăți lucrurile.”

Efectele pandemiei se răsfrâng și asupra sectorului econimic. Săptămâna trecută, aproape 780.000 de americani au aplicat pentru ajutorul de șomaj. Alte 54 de milioane riscă să nu aibă ce mânca. Numărul a crescut cu jumătate, de la începutul anului. Cozile din fața băncilor de alimente și a cantinelor sociale sunt din ce în ce mai mari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO