Dodon, după ce a fost reţinut pentru corupţie şi trădare de țară: "Nu e prima dată când sunt ţinta unei justiţii regizate"

Dodon, după ce a fost reţinut pentru corupţie şi trădare de țară:
Getty

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut, marţi, pentru 72 de ore, pentru trădare de patrie şi acuzaţii de corupţie, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că dosarul său este unul politic.

El a lansat mai multe acuzaţii la adresa preşedintelui Maia Sandu şi a partidului acesteia, PAS.

"Stimaţi colegi, prieteni, dragi cetăţeni. Astăzi a fost o zi încordată pentru mine şi pentru familia mea. Înţelegeţi cu toţii asta şi ştiţi de ce. Nu e prima dată când am devenit ţinta unei justiţii regizate şi dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri şi am trecut prin diferite campanii de calomniere şi de acuzaţii nefondate. Totuşi, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur şi simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacţii negative la public. Îmi pare rău că s-a procedat în aşa mod. Până şi în politică trebuie să existe omenie şi e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziţiei", afirmă Dodon, într-un tex postat pe pagina sa de Facebook prin intermediul avocaţilor săi.

"O judecată corectă îmi va da dreptate"

Dodon s-a arătat convins de faptul că pentru fiecare element aflat în atenţia procurorilor are explicaţiile şi justificările necesare, "pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupţie şi ilegalitate".

"Acesta e un dosar politic cusut cu aţă galbenă. Şi sunt sigur că o judecată corectă şi necontrolată politic îmi va da dreptate. Eu înţeleg foarte bine graba cu care guvernarea a decis să mă ancheteze şi să mă reţină. Eu nu mă voi lega de simbolismul acestei zile, ci voi privi lucrurile într-un context mai larg. Maia Sandu şi PAS nu pot deloc gestiona situaţia economică şi socială din ţară. Asta o înţelege toată lumea, chiar şi cei din PAS", a afirmat fostul preşedinte moldovean, în contextul în care ziua reţinerii sale a coincis cu ziua de naştere a succesorului său Maia Sandu fost membru PAS.

Citește și
Igor Dodon
Igor Dodon demisionează din Parlament. Fostul președinte moldovean a spus cu ce se va ocupa

În viziunea lui Igor Dodon, "totul se scumpeşte, totul se dărâmă, tinerii continuă să emigreze, popularitatea guvernării iarăşi a început să scadă, iar partenerii externi le cer să facă cedări serioase privind suveranitatea ţării şi privind securitatea economică".

Potrivit lui Dodon, cetăţenii se arată tot mai indignaţi de aceste crize în lanţ, "nu vor ca Moldova să fie parte a conflictului militar şi sunt gata să iasă la proteste masive, pentru a cere încetarea acestor 'vremuri nebune' şi pentru a cere revenirea la normalitate".

"În aceste condiţii, aflată în impas, guvernarea a procedat aşa cum proceda regimul lui Plahotniuc – a identificat principala forţă a opoziţiei, principalul lider cu credibilitate politică şi au lovit cu toată forţa, prin abuz al justiţiei, prin hărţuire, prin plasare în arest şi prin denigrare mediatică. Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme. Dar voi credeţi oare că oamenii nu îşi dau seama că vreţi să lăsaţi ţara fără opoziţie, ca într-o dictatură? Voi credeţi că oamenii nu îşi dau seama că tot acest show cu mascaţi s-a făcut şi cu scopul de a distrage atenţia cetăţenilor de la criza în agricultură, de la preţuri şi tarifuri înalte, de la sărăcie şi de la incompetenţa şi iresponsabilitatea guvernării PAS? Toţi, totul înţeleg. Oamenii simpli sunt mai deştepţi decât mulţi dintre voi, care staţi azi prin Parlament sau ministere. Şi ce dacă m-aţi arestat azi? De mâine vor scădea preţurile, se vor mări pensiile şi salariile şi vor veni în sfârşit "vremurile bune" promise? Veţi vedea că vor trece câteva zile sau câteva săptămâni şi oamenii iarăşi o să ceară de la voi o viaţă mai bună, nu promisiuni şi cai galbeni pe pereţi", a scris Igor Dodon.

Colegii din Partidul Socialiştilor vor şti să fie alături de cerinţele şi de revolta cetăţenilor, îşi expirmă el convingerea.

"Eu aici voi rezista. Voi, stimaţi colegi, rezistaţi acolo unde sunteţi, la libertate, şi demonstraţi că sunteţi cea mai importantă forţă politică din interiorul ţării. Demonstraţi că sunteţi forţa care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea ţării nimănui şi că sunteţi atenţi la vocea poporului. Moldova are Viitor! Iar noi în această luptă vom avea Victoria de partea noastră", dă asigurări fostul preşedinte, precizând că mesajul a fost transmis prin intermediul avocaţilor săi.

Cumnatul lui Dodon, prins când mânca un document

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova au anunţat, marţi după amiază, că fostul preşedinte Igor Donon şi încă o persoană au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiindt descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Dodon a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire.

 

Dodon şi apropiaţii săi ar fi beneficiat de vacanţe, prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti. Printre infracţiunile care fac obiectul anchetei se numără şi trădarea de patrie.

"În privinţa a două persoane, inclusiv în privinţa ex-Preşedintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reţinerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor. Au fost descoperite urme evidente ale infracţiunii", a anunţat Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova referitor la cauza penală numită generic „Kuliok”, deschis după apariţia unor imagini în care fostul preşedinte primeşte de la Vlad Plahorniuc o pungă în care par a fi bani.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Reacție de la Kremlin după reținerea lui Igor Dodon. Peskov spune că susţinătorii Rusiei sunt ”persecutaţi”
Reacție de la Kremlin după reținerea lui Igor Dodon. Peskov spune că susţinătorii Rusiei sunt ”persecutaţi”

Kremlinul se declară îngrijorat de ”persecutarea” fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon - reţinut marţi pentru 72 de ore - însă admite că aceasta ţine de treburile interne ale Republicii Moldova.

Igor Dodon demisionează din Parlament. Fostul președinte moldovean a spus cu ce se va ocupa
Igor Dodon demisionează din Parlament. Fostul președinte moldovean a spus cu ce se va ocupa

Liderul PSRM și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, demisionează din Parlament. El a transmis că nu se mai regăsește în actualul Parlament.

Igor Dodon:
Igor Dodon: "Mi-aș dori ca, economic si social, Republica Moldova să arate ca Belarus"

Liderul socialist Igor Dodon s-a declarat împotriva impunerii unor sancțiuni Belarusului, după măsurile anunțate de mai multe state din UE și SUA.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.