După ce inițial presa din Repubica Moldova anunțase că Igor Dodon, fostul președinte al țării, a fost reținut pentru 72 de ore, Procuratura Generală nu confirmă deocamdată reținerea acestuia.

UPDATE: Petru Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon, a fost prins chiar în momentul în care mânca un document.

UPDATE: Într-o intervenție la Radio Chișinău, Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale a precizat: „Este prematur să vorbim despre o reținere a lui Igor Dodon atât timp cât acțiunile de urmărire penală sunt în curs de desfășurare”.

„Vor fi făcute mai multe acțiuni pe tot parcursul zilei, a spus Cherpec, precizând că acest caz este instrumentat de un grup de urmărire penală.

 

Știrea inițială

Procurorii anticorupție, împreună cu ofițerii SIS și CNA, au descins, marți dimineață, cu percheziții la Igor Dodon bănuit de coruperea pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, anunță Deschide.MD.

Oamenii legii au efectuat percheziții și la domiciului lui Igor Dodon, la cumnatul său, Petru Merineanu, la finul socialistului, ex-ofițerul SPPS, Lilian Filipov, dar și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este Dodon, mai scrie sursa citată.

Dosarul „Kuliok” și punga cu bani

Acțiunea procurorilor anticorupție a avut loc în cadrul dosarului „Kuliok” (n. trad. - „Sacoșa”), care a fost repornit în urmă cu o săptămână, prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Alături de Dodon, a fost reținut și Petru Mericeanu, iar cei de la Deschide.MD susțin că acesta din urmă ar fi încercat să distrugă mai multe probe.

Concret, în anul 2019, Igor Dodon ar fi primit o pungă cu bani din partea lui Vlad Plahotniuc, condamnat pentru furtul a un miliard de dolari, chiar la sediul PDM. Imaginile video privind acest episod au fost surprinse de camerele de supraveghere din partid.

Din imagini reiese faptul că Igor Dodon refuză să ia punga și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. - Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. - Corneliu Furculiță, membru PSRM). Tot din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM, susține sursa citată.