Document desecretizat: Xi Jinping a învățat de mic să-i urască pe ruși. Cum va ajunge China să-l trădeze pe Vladimir Putin

xi jinping vladimir putin
Imago

Xi Jinping a învățat de mic să-i urască și să se teamă de ruși, motiv pentru care, mai devreme sau mai târziu, îl va trăda fără să clipească pe Vladimir Putin, în ciuda parteneriatului ”fără limite” trâmbițat de dictatorul rus.

Xi Jinping și Vladimir Putin vor ca democrațiile să cadă în haos și dezordine. Ei văd ordinea internațională condusă de Occident ca fiind îngâmfată, slabă și gata de a fi răsturnată. Dar în spatele declarațiilor reciproce de dragoste dintre cei doi se află fisuri adânci ale istoriei, rasei și puterii, scrie Michael Sheridan, expert în China, într-o analiză publicată de The Independent.

Ursul și dragonul nu pot fi niciodată prieteni. Aceasta este o lecție pe care Xi Jinping a învățat-o la o vârstă fragedă. Și explică de ce parteneriatul „fără limite” al liderului chinez cu Vladimir Putin se poate transforma într-o răspundere fără limite – pentru Kremlin.

În timp ce cercetam o nouă biografie a lui Xi, am dat peste un uimitor document american desecretizat- scrie expertul Michael Sheridan. Dezvăluie că bărbatul care a fost mentorul lui Xi la primul său loc de muncă, în inima armatei Chinei, a fost înverșunat anti-rus. ”Să nu ai încredere niciodată în Moscova”, spunea el mereu personalului său.

Astăzi, totul arată bine. Cei doi autocrați se laudă cu alianța lor de mai bine de doi ani. Este clar că Putin i-a dat „prietenului” său un pont că era pe cale să invadeze Ucraina în februarie 2022. De atunci, Xi a stat alături de el, vorbind despre pace, dar trimițând Rusiei tehnologie de arme în schimbul petrolului și gazului.

Citește și
Tianwen-1
China caută viață pe Marte. Ce va aduce pe Pământ, pentru prima dată în istoria omenirii
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Xi Jinping a crescut în umbra unui șef al armatei chineze care îi ura profund pe ruși

Știm despre anii de formare ai lui Putin în KGB-ul sovietic. Dar puțini oameni știu că Xi Jinping a crescut învățând să urască și să se teamă de Uniunea Sovietică.

Documentul este o informare de la Casa Albă care detaliază modul în care mentorul lui Xi, șeful chinez al apărării Geng Biao, le-a oferit americanilor „cea mai completă relatare pe care am primit-o până în prezent despre diviziunea chino-sovietică”.

Xi era un secretar personal debutant pentru Geng Bao la acea vreme. A fost primul lui job după absolvire. A obținut-o datorită relațiilor de familie (tatăl său era un vechi tovarăș). Era un rol privilegiat, manevrând hârtii secrete, purtând valize și acționând ca ochii și urechile stăpânului său.

Xi câștiga un salariu mic, dar a câștigat încredere pentru accesul la putere. A văzut și a auzit totul în timpul unei schimbări radicale a strategiei chineze față de Occident. A deschis ușa pentru creșterea economică incredibilă a Chinei, ceea ce a făcut-o o mare putere mondială. Dar nu asta și-au dorit rușii.

Informarea americană desecretizată spune cum șeful lui Xi a mers la Casa Albă pe 28 mai 1980, s-a întâlnit cu președintele Jimmy Carter și apoi a luat masa cu secretarul de stat, Edmund Muskie.

Rusia a rupt teritorii din China și voia să o transforme într-o colonie agricolă înapoiată 

Geng i-a explicat că singurul prieten al Chinei la Kremlin fusese Stalin. Dar după moartea sa, sovieticii au cerut influență asupra celei mai mari părți din nordul Chinei. Ei doreau să staționeze trupe pe pământ chinez, să comande o flotă comună și să instaleze comunicații la distanță lungă.

Cel mai rău dintre toate, a spus Geng, era că rușii voiau să păstreze China doar ca pe un grânar sărac și înapoiat pentru blocul socialist. Rușii spuneau că nu este nevoie de industrii în China, deoarece Uniunea Sovietică le va oferi orice mașinărie de care au nevoie. China ”ar fi fost întotdeauna o societate agricolă și ar fi rămas pentru totdeauna un satelit sovietic”.

Știm că relatarea este corectă pentru că secretarul de stat Muskie a scris-o el însuși. Nu este exagerat să spunem că istoria lumii ar fi fost diferită dacă chinezii ar fi acceptat acel sfat ”fratern”. Dar nu au făcut-o – iar Xi este astăzi moștenitorul giganticei sale puteri economice și militare.

În timp ce tânărul Xi participa la întâlniri, i-a auzit pe superiorii săi emițând vechi nemulțumiri. Hărțile de pe pereți arătau pământurile rupte din China printr-un tratat din secolul al XIX-lea care a predat țarului regiunile dincolo de râul Dragonul Negru. Astăzi, acestea sunt provinciile din Pacificul Rusiei, cu portul vital Vladivostok.

Britanicii au returnat Hong Kong-ul Chinei, dar nu există nici cea mai mică speranță ca Putin sau vreun alt lider rus să inverseze ceea ce chinezii încă numesc un „tratat inegal”.

Rusia a devenit un satelit economic al Chinei

Iar invazia Ucrainei de către Putin este o crimă atât de flagrantă împotriva dreptului internațional, încât atinge principiul de bază al suveranității Chinei. La urma urmei, Beijingul recunoaște în mod oficial Ucraina ca națiune și guvernul Zelenski ca pe conducător legitim. Putin nu.

Contradicția flagrantă nu poate dura mult. Se pare că China l-a descurajat pe Putin să folosească arme nucleare tactice la începutul războiului. Iar ajutorul său „fără limite” este strict limitat de sancțiuni. În mod ironic, Rusia devine un satelit economic al Chinei.

Apoi mai există moștenirea suspiciunii. Ministrul de externe ales al lui Xi, Qin Gang, a fost epurat într-un scandal de sex și spionaj, după ce a fost informat de la Moscova că a fost compromis de CIA. Toată lumea îi spionează pe toți ceilalți.

Xi Jinping, care a ajuns la putere auzind din tinerețe că Rusia este doar un bătăuș barbar, este pe cale să arunce zeci de ani de prosperitate pașnică jucând totul pe războiul lui Putin? Eu nu cred acest lucru.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
„China modernă” asigură SUA că este „o oportunitate” şi „nu o ameninţare”. Beijingul și Washingtonul, din nou față în față
„China modernă” asigură SUA că este „o oportunitate” şi „nu o ameninţare”. Beijingul și Washingtonul, din nou față în față

Viceministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen, a declarat sâmbătă la Tianjin, în cadrul unei întrevederi cu omologul său american, Marisa Lago, că o Chină modernă este o "oportunitate" economică şi "nu o ameninţare" pentru SUA.

China caută viață pe Marte. Ce va aduce pe Pământ, pentru prima dată în istoria omenirii
China caută viață pe Marte. Ce va aduce pe Pământ, pentru prima dată în istoria omenirii

China intenţionează să lanseze peste aproximativ patru ani o misiune spaţială care va avea drept scop aducerea pe Pământ a unor mostre de sol marţian, ceea ce ar constitui o premieră la nivel mondial, relatează vineri agenţia DPA.

 

Strategia națională de securitate a Chinei: ”Muzica rock și internetul sădesc sămânța revoluției în tineretul chinez”
Strategia națională de securitate a Chinei: ”Muzica rock și internetul sădesc sămânța revoluției în tineretul chinez”

Muzica rock și internetul sunt potențiale capcane ale „revoluției de culoare” occidentale care amenință China, se arată în noul manual ideologic al Beijingului.  

Două femei au încuiat în toaleta unui avion un bebeluș pentru că plângea. Apoi s-au lăudat pe TikTok că l-au ”educat”
Două femei au încuiat în toaleta unui avion un bebeluș pentru că plângea. Apoi s-au lăudat pe TikTok că l-au ”educat”

Două pasagere care au încuiat bebelușul unor străini în toaleta avionului pentru că plângea au provocat indignare în China și au declanșat o dezbatere aprinsă cu privire la modul de a gestiona situațiile speciale ale copiilor în spațiile publice.

 

China investighează lactatele importate din România. Ce s-a întâmplat
China investighează lactatele importate din România. Ce s-a întâmplat

China va investiga importurile de lactate din Uniunea Europeană, inclusiv din România, motivând că producătorii ar fi beneficiat de subvenții europene ilegale.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.