DOCUMENT. Ce prevede noul concept strategic al NATO. Rusia este cea mai semnificativă şi directă ameninţare
Rusia reprezintă pentru NATO ''cea mai semnificativă şi directă ameninţare'' notează NATO în noul său concept strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei alianţe, la summitul lor care are loc la Madrid, potrivit DPA şi AFP.
Conform acestui nou concept strategic, valabil pentru următorii zece ani, NATO nu mai vede Rusia ca pe un partener strategic, dar Alianţa ''nu caută confruntarea şi nu reprezintă o ameninţare'' pentru Rusia.
Acest document, care nu a mai fost revizuit din 2010, include acum în premieră şi referiri la China, menţionând despre această ţară că foloseşte ''o gamă largă de activităţi politice, economice şi militare'' pentru a-şi proiecta puterea. ''Ambiţiile declarate ale Chinei şi politicile sale coercitive reprezintă provocări pentru interesele noastre, securitatea noastră şi valorile noastre'', scrie NATO în acelaşi document în care critică şi ''parteneriatul strategic'' între Beijing şi Moscova împotriva ''ordinii internaţionale''.
Liderii statelor NATO au mai aprobat la summit consolidarea prezenţei militare pe flancul estic, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şi suplimentarea efectivelor Forţei de Răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari.
Odată cu conceptul strategic, liderii prezenţi au aprobat şi documentul denumit ''Declaraţia de la Madrid''. Ei au promis Ucrainei sprijin politic şi militar pe termen lung, inclusiv arme, muniţii şi instrucţie pentru armata ucraineană. Intervenind prin legătură video la acest summit, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut în special artilerie cu rază lungă de acţiune şi finanţare, susţinând că pentru a rezista în faţa agresiunii ruse armata ucraineană are nevoie de circa 5 miliarde de dolari pe lună, potrivit Agerpres.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat că Statele Unite vor stabili în Polonia un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane, în România îşi va avea baza o brigadă americană suplimentară compusă în total din 5.000 de persoane, vor exista de asemenea desfăşurări americane suplimentare în statele baltice, două escadrile suplimentare de avioane de luptă F-35 vor fi dislocate în Regatul Unit şi vor fi poziţionate capacităţi suplimentare de apărare aeriană în Germania şi Italia.
Prezent la Madrid, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, pentru Știrile PROTV, de ce întâlnirea din capitala Spaniei este una istorică. Hotărârile de acum vor schimba fundamental, pe termen lung, politica și apărarea pe continentul european.
„Este o veste incredibilă de bună pentru România. Este o veste care face ca Alianța să fie revitalizată. Mă bucur să văd că și încrederea românilor în NATO este undeva la peste 80%, ca în vremea când acum 25 de ani, la Madrid, încercam să intrăm în NATO. Cele trei țări-cheie au fost și sunt România, Polonia și Spania și salutăm decizia președintelui american. Aceasta vine să completeze ceea ce deja Franța, Belgia, Olanda, Portugalia și Polonia o oferă deja. Deci, avem practic un nivel de brigadă. Noutatea este că toate aceste forțe vor fi sub comanda NATO și vor avea o complexitate și o sofisticare absolut deosebite. Acoperim și zona terestră, maritimă, aeriană, apărarea anti-rachetă, zona cibernetică și zona spațială”, a declarat Mircea Geoană, într-un interviu acordat reporterului Știrilor PRO TV, Iulia Petcu.