Discuţii între ONU şi Erdogan pentru crearea unui "grup de contact umanitar" în Ucraina
Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a anunţat luni că, se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan, pentru a contribui la crearea unui "grup de contact umanitar" care să reunească Ucraina şi Rusia, notează AFP.
Într-o conferinţă de presă la New York, el a spus că plănuieşte să ajungă în Turcia miercuri şi să rămână acolo până joi, fără să precizeze când se va întâlni cu preşedintele turc. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi Martin Griffiths au vorbit duminică la telefon cu Recep Tayyip Erdogan pentru a-i spune despre iniţiativă.
Martin Griffiths a mers la începutul lunii aprilie la Moscova, înaintea unei deplasări la Kiev, cu scopul de a încerca să obţină un armistiţiu umanitar în Ucraina şi de a prezenta o serie de propuneri menite să faciliteze intervenţiile umanitare în Ucraina în război.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Miercuri, Antonio Guterres a recunoscut, însă, că încetarea luptelor "nu este posibilă în prezent". Luni, Martin Griffiths a confirmat că Moscova "nu pune armistiţiile locale în fruntea priorităţilor sale". "Nu încă", a spus el.
Referitor la propunerile ONU, "Ucraina s-a dovedit a fi foarte favorabilă acestora", a precizat oficialul Naţiunilor Unite. Dar "încă nu am avut un răspuns similar din partea Rusiei", a subliniat el.
În special, Kievul "a acceptat ideea a ceea ce numim un grup de contact umanitar" care ar reuni Ucraina şi Rusia sub egida ONU, a indicat Martin Griffiths, exprimându-şi speranţa că "Turcia va putea găzdui (pe teritoriul său) grupul de contact umanitar" în proiect.
Responsabilul ONU a indicat că intenţionează să meargă din nou în Rusia după deplasarea în Turcia.
Potrivit acestuia, "grupul de contact umanitar" s-ar putea întâlni "în orice moment" pentru a discuta "chestiuni umanitare", precum "un control al armistiţiului", "zone de trecere securizate" sau "coridoare" care să permită evacuarea civililor.
În prezent, una din problemele pentru a stabili coridoare umanitare, aşa cum arată blocajul pe acest subiect la Mariupol, "este că cele două părţi nu se aşează împreună" în aceeaşi cameră şi "se învinovăţesc reciproc de îndată ce ceva nu este în regulă", potrivit lui Martin Griffiths.
"Turcia este, de asemenea, implicată" în încercările de a scoate civili din Mariupol, "un efort naval" care vizează aproximativ "800 de persoane", a spus responsabilul ONU.
Pentru Naţiunile Unite, menţinerea în funcţiune - în ciuda minelor - a portului Odesa, unde silozurile de cereale "sunt pline", este "de cea mai mare importanţă", a mai subliniat secretarul general adjunct al ONU, reamintind consecinţele negative ale invaziei ruse a Ucrainei pentru aprovizionarea cu alimente a zeci de ţări din întreaga lume.