Discutii intre NATO si Rusia despre situatia din Estul Europei. "Nu mai exista un echilibru de forte"
Deciziile luate la summit-ul NATO de la Varsovia continua sa produca nemultumire la Moscova, insa diplomatii Kremlinului sunt dispusi sa negocieze.
Consiliul NATO-Rusia
Tema centrala a reuniunii Consiliului NATO-Rusia, prevazuta sa aiba loc miercuri la Bruxelles, vizeaza decizia Aliantei de a-si consolida prezenta militara pe "flancul estic", precum si consecintele acestei decizii pentru securitatea europeana, a declarat marti purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citata de TASS si RIA Novosti.
Printre alte subiecte, partea rusa intentioneaza sa initieze o dezbatere cu privire la initiativa presedintelui Finlandei, Sauli Niinisto, vizand cresterea securitatii zborurilor in regiunea baltica, acesta propunandu-i recent omologului sau rus, Vladimir Putin, ca avioanele militare ce zboara deasupra Marii Baltice sa mentina transponderele (emitatoare radio ce permit identificarea avioanelor) deschise, pentru a se preveni incidentele nedorite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acelasi timp, Moscova va pune accent pe riscurile pentru stabilitatea strategica, ca urmare a continuarii dezvoltarii sistemului de aparare antiracheta al SUA si NATO in Europa, a subliniat reprezentanta diplomatiei ruse. Pe agenda reuniunii mai figureaza situatia din Ucraina, cea din Afganistan si amenintarile teroriste la nivel regional, a indicat Zaharova.
Relatiile dintre Moscova si Alianta s-au deteriorat in martie 2014 pe fondul anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. Tot atunci a fost suspendata activitatea Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit pentru prima oara dupa o pauza de doi ani abia in aprilie acest an.
Reactie dura a Kremlinului dupa summit-ul NATO
La summitul de la Varsovia, statele membre NATO au convenit asupra desfasurarii a patru batalioane in Polonia si tarile baltice. Planurile consolidarii prezentei Aliantei in Europa de Est au suscitat critici din partea Moscovei. Luni seara, reprezentantul Rusiei la NATO, Aleksandr Grusko, a declarat pentru postul public de televiziune Rossia-24 ca amplasarea a patru batalioane suplimentare ale Aliantei contravine Actului fondator al relatiilor Rusia-NATO. "Categoric, amplasarea a patru batalioane NATO este un pas care se inscrie in aceasta linie militar-politica si chiar geopolitica a Aliantei. Aceasta cere din partea noastra eforturi corespunzatoare pentru ca securitatea sa ne fie asigurata", a spus el.
Actiunile NATO conduc la schimbari semnificative ale situatiei militar-politice, a subliniat Grusko. "Nu mai exista un echilibru de forte asa cum a existat inainte de inceperea tuturor acestor pregatiri ale NATO", a adaugat el, opinand ca tarile membre ale Aliantei ar trebui sa constientizeze ca a percepe Rusia ca pe un adversar militar duce la o situatie fara iesire.
El a mentionat ca tarile in care se preconizeaza desfasurarea de batalioane NATO, in special Polonia, nu au fost niciodata parte a planificarii militare ruse. In acelasi timp, Moscova este pregatita sa raspunda la propunerea NATO privind incheierea unui eventual acord pentru evitarea incidentelor militare. "Nu ne-am opune, mai ales ca avem acorduri bilaterale in acest sens cu peste 20 de tari ale Aliantei. Suntem pregatiti sa lucram pentru a imbunatati aceste acorduri", a mai spus el.
Totodata, diplomatul rus a afirmat ca potentialul negocierilor bilaterale ruso-americane privind Tratatul de reducere a armelor strategice (START) a fost epuizat si ca orice pas in aceasta directie trebuie sa ia in considerare o gama larga de diferiti factori.
Seful diplomatiei americane merge la Moscova
Pe de alta parte, secretarul de stat american John Kerry va vizita Moscova in aceasta saptamana pentru discutii asupra Siriei, Ucrainei, Nagorno-Karabah si in legatura cu alte probleme cu oficiali rusi, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat John Kirby, informeaza Reuters.
Kerry se va deplasa la Moscova joi dupa ce va lua parte la sarbatorirea Zilei Nationale in Franta, celebrand caderea Bastiliei, a declarat Kirby. Dupa Rusia, Kerry se va duce in Luxemburg pentru discutii bilaterale, la Bruxelles unde se va intalni cu ministrii de externe din UE, si la Londra, unde va participa la reuniuni multilaterale asupra Siriei si Yemenului, a precizat purtatorul de cuvant.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, razboi, NATO, Polonia, Turcia, marea neagra, Bulgaria, armata, Jens Stoltenberg, lituania, deveselu, barack obama, tarile baltice, scut, brigada, forta rotationala, summit Varsovia, batalioane. armata,
Dată publicare:
12-07-2016 12:11