Discutii intre NATO si Rusia despre situatia din Estul Europei. "Nu mai exista un echilibru de forte"

elicoptere si avion rusesc

Deciziile luate la summit-ul NATO de la Varsovia continua sa produca nemultumire la Moscova, insa diplomatii Kremlinului sunt dispusi sa negocieze.

Consiliul NATO-Rusia
Tema centrala a reuniunii Consiliului NATO-Rusia, prevazuta sa aiba loc miercuri la Bruxelles, vizeaza decizia Aliantei de a-si consolida prezenta militara pe "flancul estic", precum si consecintele acestei decizii pentru securitatea europeana, a declarat marti purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citata de TASS si RIA Novosti.

Printre alte subiecte, partea rusa intentioneaza sa initieze o dezbatere cu privire la initiativa presedintelui Finlandei, Sauli Niinisto, vizand cresterea securitatii zborurilor in regiunea baltica, acesta propunandu-i recent omologului sau rus, Vladimir Putin, ca avioanele militare ce zboara deasupra Marii Baltice sa mentina transponderele (emitatoare radio ce permit identificarea avioanelor) deschise, pentru a se preveni incidentele nedorite.

In acelasi timp, Moscova va pune accent pe riscurile pentru stabilitatea strategica, ca urmare a continuarii dezvoltarii sistemului de aparare antiracheta al SUA si NATO in Europa, a subliniat reprezentanta diplomatiei ruse. Pe agenda reuniunii mai figureaza situatia din Ucraina, cea din Afganistan si amenintarile teroriste la nivel regional, a indicat Zaharova.

Relatiile dintre Moscova si Alianta s-au deteriorat in martie 2014 pe fondul anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. Tot atunci a fost suspendata activitatea Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit pentru prima oara dupa o pauza de doi ani abia in aprilie acest an.

Citește și
Serghei Lavrov
Reactia Moscovei dupa summitul de la Varsovia: NATO se concentreaza pe o amenintare rusa neexistenta
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO


Reactie dura a Kremlinului dupa summit-ul NATO
La summitul de la Varsovia, statele membre NATO au convenit asupra desfasurarii a patru batalioane in Polonia si tarile baltice. Planurile consolidarii prezentei Aliantei in Europa de Est au suscitat critici din partea Moscovei. Luni seara, reprezentantul Rusiei la NATO, Aleksandr Grusko, a declarat pentru postul public de televiziune Rossia-24 ca amplasarea a patru batalioane suplimentare ale Aliantei contravine Actului fondator al relatiilor Rusia-NATO. "Categoric, amplasarea a patru batalioane NATO este un pas care se inscrie in aceasta linie militar-politica si chiar geopolitica a Aliantei. Aceasta cere din partea noastra eforturi corespunzatoare pentru ca securitatea sa ne fie asigurata", a spus el.

Actiunile NATO conduc la schimbari semnificative ale situatiei militar-politice, a subliniat Grusko. "Nu mai exista un echilibru de forte asa cum a existat inainte de inceperea tuturor acestor pregatiri ale NATO", a adaugat el, opinand ca tarile membre ale Aliantei ar trebui sa constientizeze ca a percepe Rusia ca pe un adversar militar duce la o situatie fara iesire.

El a mentionat ca tarile in care se preconizeaza desfasurarea de batalioane NATO, in special Polonia, nu au fost niciodata parte a planificarii militare ruse. In acelasi timp, Moscova este pregatita sa raspunda la propunerea NATO privind incheierea unui eventual acord pentru evitarea incidentelor militare. "Nu ne-am opune, mai ales ca avem acorduri bilaterale in acest sens cu peste 20 de tari ale Aliantei. Suntem pregatiti sa lucram pentru a imbunatati aceste acorduri", a mai spus el.

Totodata, diplomatul rus a afirmat ca potentialul negocierilor bilaterale ruso-americane privind Tratatul de reducere a armelor strategice (START) a fost epuizat si ca orice pas in aceasta directie trebuie sa ia in considerare o gama larga de diferiti factori.

Seful diplomatiei americane merge la Moscova
Pe de alta parte, secretarul de stat american John Kerry va vizita Moscova in aceasta saptamana pentru discutii asupra Siriei, Ucrainei, Nagorno-Karabah si in legatura cu alte probleme cu oficiali rusi, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat John Kirby, informeaza Reuters.

Kerry se va deplasa la Moscova joi dupa ce va lua parte la sarbatorirea Zilei Nationale in Franta, celebrand caderea Bastiliei, a declarat Kirby. Dupa Rusia, Kerry se va duce in Luxemburg pentru discutii bilaterale, la Bruxelles unde se va intalni cu ministrii de externe din UE, si la Londra, unde va participa la reuniuni multilaterale asupra Siriei si Yemenului, a precizat purtatorul de cuvant.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru a scapa de rusi.
Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru a scapa de rusi. "Au inceput razboiul-hibrid impotriva noastra"

Republica Moldova a cerut la summit-ul de la Varsovia ajutorul NATO pentru a obtine retragerea contingentului militar rus din Transnistria

Reactia Moscovei dupa summitul de la Varsovia: NATO se concentreaza pe o amenintare rusa neexistenta
Reactia Moscovei dupa summitul de la Varsovia: NATO se concentreaza pe o amenintare rusa neexistenta

Ministerul rus de Externe a afirmat ca summitul NATO de la Varsovia a aratat ca Alianta Nord-Atlantica isi concentreaza eforturile pe tinerea sub control ''a unei amenintari neexistente dinspre Est'', relateaza duminica agentia Reuters.

Concluziile SUMMITULUI NATO de la Varsovia.
Concluziile SUMMITULUI NATO de la Varsovia. "Romania a ajuns sa comande brigada aliata, lucru de neimaginat in trecut"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat la finalul Summitului NATO ca Romania incepe sa-si intre in rolul natural de actor important regional, in timp ce Barack Obama a dat asigurari ca Europa va putea conta "intotdeauna" pe Statele Unite.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.