Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru a scapa de rusi. "Au inceput razboiul-hibrid impotriva noastra"
Republica Moldova a cerut la summit-ul de la Varsovia ajutorul NATO pentru a obtine retragerea contingentului militar rus din Transnistria
Ministrul moldovean al apararii, Anatol Salaru, a declarat duminica, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, ca la Summitul NATO de la Varsovia a solicitat sprijin din partea Aliantei Nord-Atlantice pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si inlocuirea misiunii ruse de mentinere a pacii din regiunea transnistreana cu o misiune civila, sub mandat ONU.
In acest context, Salaru a evocat "actiuni destabilizatoare din partea Rusiei" in Republica Moldova, subliniind necesitatea ca tarile din regiune care nu sunt membre ale NATO sa fie sprijinite de Alianta in efortul de a combate ceea ce el a calificat drept "actiuni ale razboiului hibrid" rusesc.
"Propaganda, masuri economice, incertitudinile din Transnistria si stationarea trupelor ruse raman o sursa constanta de ingrijorari", a spus Salaru. "Cerem sustinerea fata de initiativa noastra de a transforma misiunea din Transnistria intr-o misiune civila multinationala", a solicitat Salaru. "Insistam totodata ca fortele si echipamentul militar ale Federatiei ruse sa fie retrase de pe teritoriul (Republicii) Moldova".
Ministrul moldovean al apararii a invitat tarile membre ale NATO sa sustina initiativa Chisinaului de a transforma misiunea de mentinere a pacii din regiunea transnistreana intr-o misiune civila multinationala si sa ceara Rusiei evacuarea armatei si munitiilor ei de pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu angajamentele internationale asumate.
Chisinaul isi doreste ca in cursul anului 2019 sa gazduiasca un exercitiu NATO/PfP de tip REGEX, care sa serveasca drept platforma pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent, a subliniat ministrul moldovean al apararii.
Saptamana trecuta, Adunarea Parlamentara a OSCE a facut apel la respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale ale Republicii Moldova. Intr-o rezolutie finala a reuniunii de la Tbilisi, adoptata marti, AP OSCE a cerut retragerea trupelor militare ruse din Republica Moldova si transformarea mecanismului actual de mentinere a pacii din stanga Nistrului intr-o misiune civila sub egida OSCE.
Sursa: Agerpres
Etichete: NATO, negocieri, dmitri rogozin, invazie, moldova, Transnistria, Tiraspol, razboi hibrid, forte, Evgheni Sevciuk, summit Varsovia,
Dată publicare:
11-07-2016 10:51