Discuții dificile la consiliul NATO-Rusia. Stoltenberg: Există riscul real de a avea un nou conflict armat în Europa
La primul Consiliu NATO-Rusia din ultimii doi ani și jumătate, discuțiile au fost dificile și au ieșit în evidență diferențe majore de perspectivă în ceea ce privește securitatea în Europa.
„Este totuși un semn încurajator că Rusia și statele NATO s-au așezat la aceeași masă și rămân deschise dialogului”, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice. Ca și americanii, NATO a respins miercuri pretenția Rusiei de a se opune unei extinderi către est a Alianței.
Alex Marquardt, corespondent CNN: „Oficialii americani spun că diplomația nu poate funcționa dacă Rusia nu ia măsuri pentru detensionarea situației de la granița cu Ucraina. Iar Rusia nu face asta. Nu doar că nu-și retrage cei 100.000 de soldați de la frontieră, dar Ministerul rus al Apărării tocmai a anunțat exerciții militare cu 3.000 de soldați de-a lungul graniței, cu tancuri și vehicule de infanterie.”
E exact opusul a ceea ce Washingtonul așteaptă de la Moscova.
Secretarul general al NATO: Există riscul real pentru un nou conflict armat în Europa
''Discuţia nu a fost uşoară. Schimburile au fost directe asupra situaţiei din Ucraina şi au fost constatate diferenţe majore referitoare la securitatea în Europa. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de surmontat, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale'', a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.
Jens Stoltenberg a anunţat că NATO ar putea desfăşura trupe adiţionale în flancul său estic în cazul în care Rusia utilizează din nou forţa împotriva Ucrainei. ''Dacă Rusia foloseşte încă o dată forţa contra Ucrainei şi ulterior invadează Ucraina, atunci trebuie să analizăm în mod serios nevoia de a spori suplimentar prezenţa noastră în partea estică a alianţei'', a afirmat el, reiterând faptul că doar NATO şi Ucraina pot decide dacă aceasta din urmă devine membră a Alianţei Nord-Atlantice.
Stoltenberg a avertizat că există ''riscul real pentru un nou conflict armat în Europa'', deşi a precizat că NATO ''va face tot ce poate pentru a preveni'' un asemenea scenariu.
Julianne Smith,ambasadorul SUA pentru NATO: „Ei pretind că fac exerciții, dar mi se pare o mobilizare a naibii de mare la granițe pentru niște simple exerciții. În plus, nu au notificat pe nimeni despre aceste presupuse exerciții. Nu cred că această variantă ține.”
După negocierile ruso-americane, derulate luni la Geneva, Moscova a transmis că nu va permite ca cererile sale de garanții de securitate din partea Occidentului să se împotmolească în negocieri nesfârșite.
Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Nu găsim vreun temei de optimism. Riabkov (adjunctul ministrului rus de Externe) a rezumat discuțiile de la Geneva drept deschise, cuprinzătoare și directe. Dar ce contează sunt rezultatele. Iar la capitolul ăsta nu avem nimic de raportat.”
Pe de altă parte, comentatorii observă că în negocierile programate în această săptămână, Uniunea Europeană nu este implicată în niciun fel.
Petro Burkovskiy: „Rusia se folosește de aceste discuții pentru a submina încrederea dintre SUA și partenerii europeni. Rușii vor să demonstreze că americanii discută securitatea Europei și politicile lor în Europa pe la spatele europenilor.”
Într-o analiză publicată de James Stavridis, amiral în retragere al marinei americane, acesta explică obiectivele președintelui rus. Astfel, Vladimir Putin vrea să-și confirme pe plan intern statutul de lider puternic și hotărât și să blocheze pentru totdeauna Ucraina în sfera de influență a Rusiei. Mai mult, în opinia amiralului Stavridis, liderul rus vrea să dezbine NATO, să facă administrația Biden să pară slabă și indecisă și să-și impresioneze aliații, în special pe președintele Xi Jinping al Chinei.