Rusia a început exercițiile militare cu armament real lângă Ucraina, la câteva ore după discuțiile cu SUA de la Geneva
Trei mii de soldaţi ruşi au început marți exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropierea graniţelor cu Ucraina şi Belarus.
Au loc la câteva ore după o primă rundă a discuțiilor ruso-americane, de la Geneva, pe tema tensiunilor de la granița Ucrainei. Dialogul nu ar oferi motive de optimism, spun oficialii de la Kremlin.
Anunţul privind exerciţiile militare a fost făcut de armata rusă a doua zi după prima rundă a consultărilor cu americanii, pe tema propunerilor de securitate ale Moscovei. Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi a cerut alianţei nord-atlantice să nu ia în calcul primirea fostei republici sovietice în NATO şi să nu continue extinderea spre Est. Washingtonul a punctat că astfel de solicitări sunt inacceptabile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tot după prima rundă a discuțiilor de la Geneva, oficialii Statelor Unite au spus că este "prea devreme să-și dea seama dacă ruşii sunt gata să negocieze serios".
Reporter: Ce ar trebui să facă ruşii ca să arate că aleg calea diplomatică?
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Păi, acum au la graniţa 100.000 de militari, evident, dacă-i retrag în cazărmi asta ar fi o cale certa de detensionare.”
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Ce putem spune cu certitudine este ca mobilizarea militară rusească de la graniţe nu a scăzut. Ruşii îşi menţin o forţă considerabilă în est, în nord şi chiar în sud. N-am observat schimbări majore în această privinţă.”
Moscova "poate utiliza aceste discuţii pentru a pretinde că diplomaţia nu funcţionează", pentru ca apoi să-şi continue acţiunile agresive, mai susține oficialul de la Casa Albă.
După cele 8 ore de discuţii tensionate de la Geneva, cele două părţi şi-au exprimat totuși dorinţa de a continua dialogul. În plus, astăzi, la Bruxelles, are loc o reuniune NATO-Rusia, urmată de o întâlnire joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.