Rusia a început exercițiile militare cu armament real lângă Ucraina, la câteva ore după discuțiile cu SUA de la Geneva

Ultima actualizare: 12-01-2022 10:01

Trei mii de soldaţi ruşi au început marți exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropierea graniţelor cu Ucraina şi Belarus.

Au loc la câteva ore după o primă rundă a discuțiilor ruso-americane, de la Geneva, pe tema tensiunilor de la granița Ucrainei. Dialogul nu ar oferi motive de optimism, spun oficialii de la Kremlin.

Anunţul privind exerciţiile militare a fost făcut de armata rusă a doua zi după prima rundă a consultărilor cu americanii, pe tema propunerilor de securitate ale Moscovei. Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi a cerut alianţei nord-atlantice să nu ia în calcul primirea fostei republici sovietice în NATO şi să nu continue extinderea spre Est. Washingtonul a punctat că astfel de solicitări sunt inacceptabile.

Tot după prima rundă a discuțiilor de la Geneva, oficialii Statelor Unite au spus că este "prea devreme să-și dea seama dacă ruşii sunt gata să negocieze serios".

Reporter: Ce ar trebui să facă ruşii ca să arate că aleg calea diplomatică?
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Păi, acum au la graniţa 100.000 de militari, evident, dacă-i retrag în cazărmi asta ar fi o cale certa de detensionare.”

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Ce putem spune cu certitudine este ca mobilizarea militară rusească de la graniţe nu a scăzut. Ruşii îşi menţin o forţă considerabilă în est, în nord şi chiar în sud. N-am observat schimbări majore în această privinţă.”

Moscova "poate utiliza aceste discuţii pentru a pretinde că diplomaţia nu funcţionează", pentru ca apoi să-şi continue acţiunile agresive, mai susține oficialul de la Casa Albă.

După cele 8 ore de discuţii tensionate de la Geneva, cele două părţi şi-au exprimat totuși dorinţa de a continua dialogul. În plus, astăzi, la Bruxelles, are loc o reuniune NATO-Rusia, urmată de o întâlnire joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO