ASCULTA discutia dintre pilotii polonezi si rusii din turnul de control

Ultima actualizare: 04-11-2012 19:18

UPDATE: Ziua si controversa in ancheta privind moartea presedintelui polonez Lech Kacynski, pe pamant rusesc. Presa rusa a publicat cateva fragmente din discutia purtata in ziua fatala de pilotii aeronavei prezidentiale si controlorii de trafic.

Suspect, acestia vorbesc ruseste si par ca nu se inteleg. Este evident ca cel de la mansa nu stapanea limba rusa, iar cei din turn nu stiau sau nu au vrut sa vorbeasca limba engleza. Singura acceptata oficial in aviatie.

Fragmentele din conversatie i-au pus pe jar si pe rusi, si pe polonezi. Daca ele corespund cu inregistrarile de pe cutiile negre ale avionului Tupolev 154, atunci rusii au o mare problema.

"In primul rand, cutiile negre sunt perfect functionale, au inregistrat toate informatiile, sunetul, parametrii, pana in momentul prabusirii. In al doilea rand, confirm pe deplin ca avertismentele privind vremea nefavorabila din zona aeroportului si recomandarile de redirectionare nu doar au fost transmise, dar au si fost receptionate de echipaj", a declarat Sergei Ivanov, vicepremierul Rusiei.

Varsovia are insa alte griji: "In cadrul acestei anchete va exista o investigatie fonoscopica, menita sa amplifice zgomotul de fond, pentru a sti exact daca alte persoane i-au spus pilotului ce sa faca. Trebuie sa detemrinam exact toate cauzele care au determinat decizia pilotului", a mentionat procurorul sef din Varsovia, Andrzej Seremet.

Pe teren, la Smolensk, continua misiunea sinistra de strangere a probelor. Documente, acte ale pasagerilor, resturi de mobilier sau fuzelaj. La solicitarea polonezilor, autoritatile de la Moscova au acceptat sa nu clinteasca resturile avionului pana la mijlocul saptamanii.

Mai mult decat atat, au dispus construirea unui drum pentru ca zona in care s-a produs catastrofa este mlastinoasa si greu de strabatut. La 400 de kilometri distanta, alta misiune, la fel de sinistra. Identificarea cadavrelor de catre rude.

In tot acest timp, cei care au fentat moartea sunt in inca stare de soc. Printre ei, si un operator al televiuzunii poloneze de stat. Ca si alti jurnalisti n-a mai avut loc in avionul prezidnrtial, asa ca a ajuns in Rusia cu alt aparat, pentru a filma cel mai trist material din cariera sa.

A treia cutie neagra a avionului prezidential polonez a fost gasita

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO