VIDEO.Discovery, pentru ultima data in spatiu. Duce mucegai romanesc pe ISS
Moment istoric la Cape Canaveral, in Florida. Naveta spatiala Discovery a decolat pentru ultima data, dupa 30 de ani de zbor, cu destinatia Statia Spatiala Internationala. La bordul ei se afla si un experiment romanesc: fungi colorati.
Naveta Discovery a fost lansata cu succes spre ISS, pentru ultima ei misiune in spatiu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Are la bord sase astronauti si a decolat aseara la ora 21.53 GMT (23.53 ora Romaniei), de la Centrul Spatial Kennedy din Cape Canaveral (Florida-SUA).
Lansarea a fost amanata cu trei minute din cauza unei defectiuni tehnice care a fost rezolvata foarte repede. Cel putin patru bucati de spuma izolatoare s-au desprins de pe naveta in timpul urcarii pe orbita, insa niciuna nu a reprezentat un pericol pentru Discovery, potrivit NASA.
Bucatile de spuma izolatoare care se desprind de navete in timpul lansarilor a reprezentat o sursa de neliniste pentru NASA, mai ales pentru ca acesta a fost motivul pentru care naveta Columbia s-a dezintegrat, in 2003, la intrarea in atmosfera.
Naveta trebuia sa fie lansata de anul trecut, dar a fost amananta de mai multe ori din diverse cauze.
Acesta este al 39-lea zbor si ultimul pentru naveta Discovery, care va ajunge in muzeul NASA dupa aceasta misiune.
Romania a trimis in spatiu fungi colorati
Un experiment realizat de cercetatorii romani va fi transportat pe Statia Spatiala Internationala (ISS). A fost realizat de Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti si se numeste "cresterea si supravietuirea fungilor colorati in spatiu".
Specialistii romani de la Agentia Spatiala Romana vor sa vada astfel ce efecte are microgravitatia si radiatiile cosmice asupra cresterii si supravietuirii speciilor de fungi.
Mucegaiul romanesc va sta in spatiu timp de mai multe luni, iar astronautii de la bordul ISS il vor fotografia si supraveghea periodic, trimitand datele la Bucuresti, scrie Gandul.
Statia Spatiala Internationala este ocupata in permanenta, incepand din noiembrie 2000. Ea se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri. Face o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ora.