Prima misiune romaneasca pe "Marte". Cei 6 romani care au uimit NASA
Dupa NASA si ESA a venit randul Agentiei Spatiale Romane sa simuleze o expeditie pe Marte. Izolata in desertul din Platoul Colorado, echipa romaneasca a trait doua saptamani ca si cum s-ar fi aflat pe Planeta Rosie.
Gandul: Misiunea cercetatorilor Agentiei Spatiale Romane a fost denumita RoMars2011 si a coincis cu aderarea Romaniei la conventia Agentiei Spatiale Europene (ESA). Acest lucru inseamna ca oamenii de stiinta romani pot participa la programele derulate de ESA, avand acces deplin si la cercetarile si tehnologiile utilizate de agentia interguvernamentala europeana. Cele 15 zile de simulare a vietii pe Marte au avut ca scop popularizarea misiunilor spatiale in randul romanilor. Pe parte stiintifica, cercetatorii au avut ocazia sa invete cum se utilizeaza, in teren, tehnologia dezvoltata pentru exploatarea Plantei Rosii. Agentia Spatiala Romana a fost infiintata in 1991, fiind o institutie publica independenta, a carei miniune este dezvoltarea tehnologiilor necesare explorarii spatiale.
Romania Libera: Imagini socante de pe santierul autostrazii Cernavoda-Constanta Fara niscaiva vraji facute de Ministerul Transporturilor, Autostrada Soarelui nu va fi gata in 2011, dupa cum spune ministrul de resort, Anca Boagiu. Respectarea termenului strans ar necesita sute de muncitori si utilaje care sa lucreze zilnic. La fata locului se vede altceva. Cinci muncitori sprijiniti in lopeti si doua excavatoare, cam asta era tot ce se putea vedea zilele trecute pe santierul Autostrazii Cernavoda-Constanta, primul tronson, cel spre Medgidia. Soferilor care ajung la capatul Autostrazii Soarelui li se iveste in fata un debleu promitator care strapunge dealurile din vecinatatea orasului, semn ca lucrarile ar fi inceput. Un panou la intrare anunta constructorul, precum si sursa de finantare a lucrarilor, si anume fondurile europene. Odata depasit dealul sapat, dupa numai cateva sute de metri cel care se aventureaza pe traseu trebuie sa se intoarca deoarece cele doua fasii sapate si nivelate dupa cum vor arata sensurile de circulatie ale autostrazii se opresc brusc, fara speranta, in fata padurii incalcite.
Evenimentul Zilei: De ce statul roman este un prost administrator In spatele sintagmei "management neperformant" se ascund, de fapt, traseismul politic si coruptia. Descapusarea poate avea loc doar daca vor fi adusi directori noi din domeniul privat. Majoritatea companiilor cu capital de stat din domeniile-cheie ale economiei inregistreaza pierderi de multi ani. Desi fiecare guvern admite faptul ca acestea au un management defectuos si ca sunt "capusate" de diverse firme pe filiera politica, lucrurile raman in mare parte neschimbate. Mai mult, dupa instalarea unui nou guvern de obicei urmeaza o schimbare la varful multora dintre aceste companii si, in acest fel, cercul vicios ramane neatins.
Jurnalul National: Capitanul Basescu: “Corabia PDL se scufunda, salvati-ma!” Presedintele tuturor romanilor, conform Constitutiei, a recunoscut, conform inregistrarilor audio de la intalnirea de martI cu parlamentarii PDL, difuzate de Antena 3, ca este de fapt numai presedintele romanilor portocalii. "Eu in principal imi mentin mandatul pe acest partid, nu pe altul. N-am altul, decat acest partid...”, a spus Basescu in spatele usilor inchise, inainte sa iasa in fata presei pentru a pretinde ca s-a discutat despre relansarea actului de guvernare in interes national. Problema lui Basescu, exprimata de el insusI foarte clar, este ca vaporul PDL ia apa sI el, capitanul, in loc sa plece ultimul, cere sa fie salvat primul: "Eu am vrut sa fie aceasta formula de guvernare, si nu e roman sa nu ma faca responsabil pe mine si cand ii creste pensia si cand ii scade pensia. Primul pe care il injura, daca nu reuseste sa spuna Boc, Basescu spune sigur (...)"Ultimul sondaj arata incredere la 11%. Marja de eroare e de +/- 3%. Ca orice marinar, iau solutia critica. Si daca e de -3%. De aici..8. Cum ajung la peste 30%?". Cand corabia ia apa, una dintre solutii este aruncarea peste bord a lestului, lucru propus de Basescu in fata PDL. Lestul fiind Emil Boc.
Adevarul: Cum am evoluat de la "un popor mancator de lapte” si cum porumbul ne-a influentat decisiv destinul De unde provine imaginea romanului - cioban? „Odata cu navalirea romanilor, populatia s-a retras in munti si in dealurile submuntoase pentru a nu fi subjugata. De la graul lui Burebista, trecem la alt sistem de alimentatie”, declara pentru adevarul.ro prof. univ. dr. Iulian Mincu, din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Nicolae Paulescu”. Ce animale puteau fi crescute in regiunile montane? Oile. Asa s-au nascut marii ciobani si marii crescatori de oi. Dar nu se putea trai numai din laptele si carnea de oaie, era nevoie si de cereale. „Stramosii nostri au fost nevoiti sa gaseasca o alternativa la grau, pentru ca acesta nu se putea cultiva nici in munti, nici pe dealuri. Asadar, au trecut la mei. Dupa anul 400-500 a aparut cultura de mei, care s-a mentinut pana la introducerea porumbului adus din America (secolul al XVII-lea)”, adauga prof. dr. Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii in perioada 1992 - 1996.
Ziarul Financiar: Guvernul recunoaste ca despagubirea fostilor proprietari a fost un esec si promite noi solutii La cinci ani de la infiintarea Fondului Proprietatea, Guvernul prin ministrul justitiei a recunoscut pentru prima data ca procesul de restituire si despagubire a fostilor proprietari a fost un esec. Declaratia vine la mai putin de o luna dupa ce Fondul Proprietatea, instrument creat special pentru procesul de despagubire, a fost listat la Bursa. Daca fostii proprietari au pierdut, in schimb cei care le-au cumparat titlurile la discount au castigat. "Modalitatea in care statul roman a incercat in ultimii douazeci de ani sa rezolve problema restituirii proprietatilor a fost un esec. Principala cauza a insucceselor a fost instabilitatea politica care a dus la instabilitate legislativa. Inclin sa cred ca atunci cand s-a pornit, s-a gresit asupra conceptiei strategice si s-a incercat «restitutio in integrum». A fost o eroare acest lucru, trebuie sa existe o limitare a restituirilor. De asemenea, lipsa unui criteriu de cuantificare a despagubilor a facut din CEDO un agent imobiliar responsabil de evaluarea proprietatilor", a declarat Catalin Predoiu, ministrul justitiei la conferinta internationala privind problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).