Efectele exploziei solare se simt deja. Afla care sunt

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: NASA anunta ca tsunami-ul solar, declansat de cea mai puternica eruptie din ultimii 4 ani, a inceput sa-si arate efectele. Americanii se tem ca masa imensa de particule trimisa catre Pamant ar putea interactiona si cu liniile de inalta tensiune.

Medicii in schimb, fac o legatura intre eveniment si starile de depresie si nervozitate pe care le-am putea resimti joi si vineri, cand asteptam asa-numitul varf al fenomenului.

Fluxul de plasma ejectat de eruptia solara care a afectat Pamantul marti se deplaseaza spre atmosfera terestra cu o viteza de 410 kilometri pe secunda, scriu jurnalistii de la gazeta.ru, citand date oficiale obtinute de satelitul american STEREO.

Fluxul de plasma ejectat marti dimineata - cu alte cuvinte, o masa imensa de particule si radiatii - in urma celei mai mari explozii solare din ultimii patru ani va atinge vineri orbita Pamantului.

Citește și
Supernova
Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara

Potrivit specialistilor Laboratorului de astronomie si studierea Soarelui de pe langa Institutul Lebedev din Moscova, fluxul de plasma va provoca o furtuna magnetica puternica.

Explozia solara a avut loc in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 03:56, ora Romaniei, si a fost clasificata de astronomi ca o eruptie de clasa X2, clasificarea cea mai inalta. De altfel, NASA a anuntat ca explozia solara de la inceputul saptamanii acesteia a fost cea mai puternica din ultimii patru ani. Eruptia de marti a fost precedata, in decursul ultimelor zile, de o serie de alte explozii solare de mai mica intensitate, din categoriile M si C.

Fluxul de plasma ejectat de explozia solara de marti dimineata se deplaseaza spre Terra cu o viteza de 410 kilometri pe secunda. In aceste conditii, spun expertii rusi, va ajunge in atmosfera Pamantului vineri seara.

Exploziile solare vor afecta comunicatiile si pot cauza pene mari de curent

Comunicatiile radio bazate pe unde ultrascurte din China, afectate de explozia solara

Dezvaluirea a fost facuta de televiziunea de stat chineza, care a citat surse din cadrul Administratiei de Meteorologie chineze. Potrivit institutiei, in cursul zilei de joi, au fost afectate transmisiile bazate pe unde radio scurte din sudul Chinei, scrie si agentia de presa Xinhua.

Potrivit NASA, fenomenul aurorei boreale s-a intensificat in emisfera nordica.

NASA a confirmat ca exploziile solare pot afecta comunicatiile radio pe Pamant.

In plus, oficialii agentiei spatiale americane au declarat ca activitatea petei solare 1158, locul in care s-a produs explozia, creste intr-un mod alert.

In video de mai jos puteti vedea activitatea magnetica din jurul petei solare 1158 - unde s-a produs explozia - in data de 13 februarie 2011 

Cum ne afecteaza explozia solara si fluxul de plasma care se deplaseaza spre Terra:

- intensificarea fenomenului aurorei boreale - NASA a confirmat deja ca se intampla acest lucru in emisfera nordica;

- efecte asupra instalatiilor electrice: "Trebuie sa avem grija fata de instalatiile energetice foarte importante. Astfel de furtuni solare produc pulsuri mari de tensiune si s-au intamplat multe situatii de scurtcircuite pe arii mari, s-au topit linii de transport", exlica seful Agentiei Spatiale Romane, Ioan Mariu Piso;

Atunci cand campul magnetic terestru este puternic perturbat, el produce curenti de o intensitate mare la suprafata Terrei, a explicat Philippe Escoubet, un responsabil al programului european Cluster, conceput pentru studia efectele pe care vanturile solare le are asupra planetei noastre, scrie Mediafax.

"Acesti curenti trebuie sa gaseasca un mijloc prin care sa treaca mai departe, iar ei gasesc liniile de inalta tensiune", a adaugat acelasi cercetator. Curentii electromagnetici pot sa circule de-a lungul cablurilor, insa transformatoarele de la capatul acestor linii sunt avariate.

- si sistemele de comunicatie pot fi afectate, asa cum s-a intamplat astazi in sudul Chinei;

- efecte medicale - "Fata de celelalte explozii, care au fost mai mici, observam un numar mai mare de oameni cu dureri de cap, ameteli, vajaieli in urechi, depresii", a declarat pentru Stirile ProTv medicul neurolog Vlad Ciurea;

- efecte pot exista si asupra satelitilor si a sistemelor de navigatie bazate pe acest tip de tehnologie, inclusiv asupra semnalelor folosite pe Pamant.

- efectele posibile asupra economiei - o furtuna solara puternica ar putea cauza economiei americane pagube de 20 de ori mai mari decat cele produse de uraganul Katrina in 2005 , a avertizat Academia americana de stiinte, intr-un raport publicat in 2008 si citat de Mediafax. Costul acestor pagube ar putea ajunge la doua trilioane de dolari in primul an dupa o astfel de catastrofa.
Acest raport a relevat in premiera vulnerabilitatea unor sectoare cheie: retelele electrice, sistemul de localizare GPS, transporturile aeriene, tranzactiile financiare si comunicatiile prin radio.

INCIDENTE PE TERRA LEGATE DE EXPLOZIILE SOLARE:

- in 1921, o furtuna magnetica a generat o serie de curenti la sol, de 10 ori mai puternici decat cei inregistrati in 1989 in Quebec (vezi mai jos informatii despre furtuna solara care a afecat provincia Quebec!). Peste 350 de transformatoare ar putea fi complet distruse in Statele Unite, privand de electricitate peste 130 de milioane de persoane, daca o astfel de furtuna solara ar avea loc in zilele noastre, sunt de parere oamenii de stiinta;

- in 1972, in statul american Illinois, o furtuna geomagnetica provocata de o explozie solara a distrus sistemul de comunicatie la mare distanta prin telefon;

- in 13 martie 1989, in provincia canadiana Quebec, sase milioane de oameni au ramas fara energie electrica timp de noua ore, dupa ce o furtuna solara a provocat o pana a retelei Hydro-Quebec;

- in 2003, o furtuna magnetica a cauzat distrugerea transformatoarelor din Africa de Sud, privand de electricitate o mare parte din populatia acestei tari. Si America de Nord a fost afectata serios de acea furtuna;

- fenomenul aurorei boreale a putut fi observat si in alte locuri decat la Polul Nord, in nordul Irlandei sau in alte parti din Marea Britanie, de exemplu;

Astronomii au declarat ca Soarele "s-a trezit" dupa o perioada de cativa ani de activitate redusa.

Scenariu apocaliptic

Astronomii nu vad cu ochi buni anul 2013: avalansa de explozii solare

Acesta ne va fi sfarsitul? Pamantul ar putea fi lovit de un tsunami solar!

Furtunile solare vor face prapad pe Pamant in 2013. Mai multe tari, distruse

Potrivit astronomilor de la NASA, o unda de soc ar urma sa loveasca Pamantul in 2012 sau 2013. Aceasta va avea forta a 100 de milioane de bombe cu hidrogen.

Exploziile solare sunt produse de schimbarile ciclice din evolutia Soarelui.

Cum omenirea a devenit tot mai dependenta de tehnologii, ea a devenit si vulnerabila la orice "stranut" al astrului care ne da viata. Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicatii de pe glob.

Din cauza exploziilor solare, superbele aurore boreale vor deveni vizibile dincolo de zona Cercului Polar. Asta e partea frumoasa. Insa "impactul major se va produce asupra retelelor de electicitate. Vor fi pene masiv de curent, ne vor trebui ani intregi sa ne revenim", spune astronomul Daniel Baker.

Amatorii de scenarii apocaliptice s-au si grabit sa faca legatura intre anuntul astronomilor si sfarsitul lumii, prezis de calendarul mayas cu secole in urma. Ceva mai cu picioarele pe pamant, economistii sustin ca eruptiile solare din 2012 ar putea costa omenirea 1-2 miliarde de dolari.

CE SE INTAMPLA IN TIMPUL UNEI EXPLOZII SOLARE 

In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila.

Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii Polului Nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.

Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.

In urma cu sase luni o alta furtuna geomagnetica majora a afectat Pamantul. Afla aici detalii despre ce s-a intamplat atunci!

Din video de mai jos puteti afla mai multe amanunte despre exploziile solare  

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
VIDEO. O explozie solara a lovit Pamantul luni noapte.Vezi cum te afecteaza
VIDEO. O explozie solara a lovit Pamantul luni noapte.Vezi cum te afecteaza

UPDATE: Cea mai puternica explozie solara din ultimii 4 ani a fost inregistrata marti dimineata, spun expertii. O masa imensa de particule si radiatii se indreapta spre Pamant.

Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara
Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara

Vedeti acel inel roz, stralucitor, in mijlocul Spatiului? Este unda de soc provocata de Supernova 1987A care a aprins un inel de gaz eliberat dupa distrugerea stelei nascuta acum 20.000 de ani. Totul se petrece la doar un an lumina distanta de Pamant.

Pamanteni, universul ne pregateste ceva: o furtuna solara!
Pamanteni, universul ne pregateste ceva: o furtuna solara!

Fata de aceasta furtuna, eruptiile de saptamanile trecute par o simpla gluma. Potrivit astronomilor de la NASA, unda de soc care ar urma sa loveasca Pamantul in 2012 sau 2013 va avea forta a 100 de milioane de bombe cu hidrogen.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.