Dialogul ce pune la zid politia norvegiana. Breivik a vrut sa se predea de 2 ori,dar a fost ignorat
Autorul masacrului din Norvegia sustine ca a sunat la politie de 10 ori vrand sa se predea. De doua ori a reusit sa si discute cu un operator.
Convorbirile, date publicitatii ieri, arata ca un straniu dialog intre surzi. Si justifica supararea parintilor unora dintre victime, care spun ca, daca politia ar fi intervenit prompt, copiii lor impuscati pe insula Utoya - ar fi scapat cu viata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iata convorbirea:
Politie: Ati sunat la numarul de urgenta.
Breivik: Sunt Anders Behring Breivik, comandantul miscarii norvegiene de rezistenta anticomunista.
Politie: Da.
Breivik: Sunt pe Utoya in acest moment. Vreau sa ma predau.
Desi in acel moment se stia deja de jumatate de ora ca pe insula Utoya cineva a deschis focul, politistul nu pare sa isi dea seama ca il are la telefon pe agresor. Un singur lucru pare sa il preocupe.
Politie: OK, de pe ce numar sunati?
Breivik: Sun de pe mobil.
Politist: De pe mobilul dumneavoastra?
Nereusind sa se faca inteles, Breivik inchide. Suna din nou, dupa 25 de minute. Este lesne de imaginat ce a facut in acest timp.
Politie: Ati sunat la numarul de urgenta.
Breivik: Sunt Anders Behring Breivik.
Politie: Da.
Breivik: Comandantul rezistentei novegiene.(...) Mi-am indeplinit misiunea si vreau sa ma predau.
Politie: Sa va predati, da.
Breivik explica in detaliu din ce organizatie face parte si care sunt scopurile acesteia. Vazand ca nu ajunge nicaieri, cere sa i se faca legatura cu seful operatiunii speciale care banuieste ca a fost demarata pentru a-l prinde. I se raspunde ca vorbeste deja cu aceasta persoana. Inchide cand este intrebat din nou de pe ce numar suna.
Publicarea continutului acestor discutii a pus politia norvegiana in postura de a se justifica inca o data.
"La acel moment, agresorul nu era cunoscut. Sunt doua discutii foarte ciudate. Ambele discutii au fost intrerupte de acuzat. In ambele cazuri, politia a incercat sa refaca legatura, dar fara succes", explica seful politiei norvegiene.
De altfel, semnele de intrebare persista in legatura cu reactia in ansamblu a politiei din acea zi. Justificarile conducerii politiei fac si mai de neinteles deciziile luate atunci.
"Credeam ca sunt mai multi teroristi. Trei pana la cinci. Ca pe insula sunt plasate bombe. Ca agresorii au arme puternice, cu telescop"
Asa ca politia trimite o echipa de 22 de oameni, nu cu elicopterul, ci cu barca. Oamenii legii il aresteaza pe Breivik la doua minute dupa ce au pus piciorul pe insula. Dar, dupa cum anuntase deja, Breivik era dispus sa se predea. Pentru ca, in cele 90 de minute cat a fost lasat in pace, avusese destul timp sa-si ''indeplineasca misiunea''.
Sursa: Pro TV
Etichete: atac, politie, oslo, Anders Behring Breivik,
Dată publicare:
20-08-2011 07:23