20 dintre oamenii masacrati de Breivik puteau fi salvati. Cum au gresit autoritatile
Anders Breivik construise o bomba mai mare decat cea pe care a detonat-o in centrul capitalei norvegiene Oslo si a incercat sa se predea autoritatilor dupa ce a ucis 49 de oameni pe insula Utoya, insa nu a fost luat in seama de autoritati.
Dezvaluirile socante au fost facute publice dupa audierea de joi a lui Anders Breivik.
Potrivit televiziunii publice NRK, care citeaza surse militare, aceasta a doua bomba cantarea nu mai putin decat 1,49 kilograme si a fost gasita la ferma pe care norvegianul o cumparase.
In comparatie, bomba pe care acesta a detonat-o in Oslo si care a dus la moartea a opt oameni cantarea, potrivit estimarilor facute de specialistii in domeniu, numai 950 de grame.
In ciuda acestor dezvaluiri facute la postul public de televiziune norvegian, autoritatile au negat ca ar fi gasit un al doilea dispozitiv explozibil.
"La ferma a fost gasita o cantitate mare de ingrasamant modificat. Insa acesta este numai unul dintre componentele dintr-o bomba. Lipseau elemente importante si e nevoie de multa munca pana cand acest element sa devina o bomba gata de a fi detonata", a declarat prin intermediul site-ului de socializare Twitter Roar Hanssen, unul dintre purtatorii de cuvant ai politiei norvegiene.
Pe de alta parte, Anders Breivik a declarat joi in fata instantei ca ar fi sunt la politie in toiul masacrului de pe insula Utoya si ar fi spus: "Mission accomplished and I will surrender to the Delta force" (n.r. "Misiune indeplinita. Ma predau echipelor Delta").
Barbatul de 32 de ani a vorbit cu un centralist, iar apelul telefonic s-a intrerupt in mod inexplicabil. Breivik spune ca a fost ignorant de autoritati si ca i s-a spus sa astepte sa fie sunat inapoi.
Pana cand ofiterii sa incerce sa il sune inapoi, autorul atacului isi inchisese deja telefonul. Breivik si-a continuat masacrul si a mai omorat inca 20 de oameni.
Acesta a fost arestat, intr-un final, dupa ce a sunat pentru a doua oara la politie.
Chiar daca a reusit sa intre de doua ori in contact cu autoritatile, Anders Breivik a dezvaluit ca a a incercat sa sune de cel putin zece ori, insa liniile erau ocupate cu apelurile rudelor celor care erau impuscati pe insula Utoya.
Primul apel din ziua de 22 iulie a fost facut la ora 17.58, iar cel de-al doilea la 18.26, cu putin inainte ca Breivik sa fie prins de autoritati.
Anders Breivik ar putea fi condamnat la 21 de ani de inchisoare pentru terorism, insa, daca judecatorul decide ca reprezinta in continuare un pericol pentru societate, acesta si-ar putea petrece restul vietii in spatele gratiilor.
Avocatul acestuia a declarat ca Breivik a recunoscut acuzatiile de terorism, insa refuza sa accepte ca ar fi un criminal, pentru ca, este de parere ucigasul, masacrul a fost necesar in vederea salvarii Norvegiei si Europei de musulmani si in vederea pedepsirii politicienilor care au imbratisat multiculturalismul.
Speculatiile initiale sugerau ca au mai fost si alte persoane implicate in planuirea si organizarea atacului, insa procurorii si politistii au declarat ca sunt convinsi ca Anders Breivik le-a gandit si comis pe cont propriu.
Sursa: Daily Mail
Etichete: oslo, atac terorist, violente, Anders Behring Breivik, insula Utoya,
Dată publicare:
18-08-2011 22:17