Dezvaluirile unui fost spion maghiar: "Rusia raspandeste stiri false despre refugiati pentru a semana discordie in Europa"

Ultima actualizare: 26-03-2017 07:14
koln anul nou getty

 Un fost spion maghiar acuza Kremlinul ca a inventat si exagerat criza refugiatilor in scop propangandistic.

 Fostul spion maghiar Farenc Katrein, care a activat in agentia de intelligence a Ungariei timp de 13 ani, acuza Kremlinul ca "a agravat efectele migratiei prin raspandirea stirilor false", relateaza The Independent.

In plus, fostul spion face acuze dure la adesa ministrului de externe al Federatiei Ruse Sergei Lavrov, despre care spune ca ar fi exagerat, in mod intentionat, rapoartele cu privire la atacurile sexuale produse in Germania in ziua de Anul Nou din anul 2015, in urma caruia 1.200 de femei au reclamat la politie faptul ca au fost agresate sexual de 2.000 de barbati. Katrein afirma ca au fost identificati 120 de suspecti, iar in cele din urma numai patru dintre acesti au fost arestati. Despre acest eveniment, petrecut in 15 decembrie 2015, Katrein afirma ca au fost difuzate stiri false pentru ca, spune acesta, nu se cunoaste exact numarul refugiatilor implicati.

"Ei (rusii) au empatizat cu autoritatile germane si cu cele occidentale, inclusiv cu presa, pentru a-si ascunde urmele crimelor lor. Suspectii nu erau imigranti recent ajunsi in tara, insa in interpretare acest aspect nu mai conteaza", noteaza sursa citata.

Karenc Katrein afirma ca a lucrat pentru Biroul de Securitatea Nationala, dupa care a lucrat, in perioada 2000-2013, pentru Biroul de Protectie si descrie amenintarea rusa pentru Europa ca fiind iminenta, reprezentand "noua sau zece din zece".

Spionul maghiar il acuza pe ministul de externe rus Sergei Lavrov ca relateaza "povesti fantome la nivel inalt". Katrein face dezvaluiri si in "Cazul Lisa" care are in centrul atentiei o fetita de 13 ani de origine rusa, despre care se zvonea ca ar fi fost violata de catre un migrant arab in Berlin, in luna ianuarie. Acest caz a starnit un conflict diplomatic intre Federatia Rusa si Germania, deoarece oficialii de la Kremlin au acuzat germanii ca intentioneaza sa ascunda dovezi in vederea elucidarii acestui caz. Fostul spion afirma ca investigatia politiei germane a condus la dezvaluirea unor inregistrari telefonice contradictorii ale fetei cu privire la desfasurarea abuzului sexual la care se presupune ca ar fi fost supusa de catre un imigrant arab. In plus, nu s-ar fi gasit dovezi concrete care sa evidentieze faptul ca fetita de 13 ani ar fi fost violata. Intr-un final, aceasta din urma si-a retras plangerea, iar oficialii germani au acuzat Moscova ca duce o politica bazata pe un puternic sentiment anti-imigrant, cu scopul de a submina puterea Cancelarului Germaniei Angela Merkel.

In ceea ce priveste presa maghiara, fostul spion afirma ca jurnalistii au prezentat prin stiri obiective propaganda instituita de Rusia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO