Ancheta a FBI privind interferenta rusa la alegeri. "Au vrut sa raneasca SUA si pe Hillary Clinton si sa il ajute pe Trump"
Directorul FBI confirma pentru prima data existenta unei anchete privind presupusa interferenta rusa in prezidentiale.
Directorul FBI, James Comey, a confirmat pentru prima data oficial luni, in cursul unei audieri in Congres, ca Biroul de Investigatii ancheteaza presupusa interferenta rusa in alegerile prezidentiale din 2016, relateaza BBC News, citat de News.ro
„Practica noastra este sa nu confirmam existenta anchetelor in curs”, a spus seful FBI. „Insa, in circumstante neobisnuite, in care este in interesul public”, le anuntam, a adaugat el.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
„Am fost autorizat de Departamentul de Justitie sa confirm ca FBI, in cadrul misiunii noastre de contrainformatii,ancheteaza eforturile Guvernului rus de a interfera cu alegerile din 2016, iar acest lucru include anchetatarea naturii oricaror legaturi intre persoane associate echipei de campanie a lui Trump si Guvernul rus si daca a existat o coordonare intre echipa de campanie si eforturile Rusiei”, a anuntat oficialul, precizand ca, la fel ca in cazul oricarei anchete de acest fel, agentii vor evalua si daca a fost comisa vreo infractiune.
Comey a descris ancheta drept „deschisa, in curs”.
De asemenea, Comey a mai precizat ca Rusia "a vrut sa raneasca democratia SUA, sa o raneasca pe Hillary Clinton si sa il ajute pe Trump."
Directorul FBI a atras atentia, in cursul audierii, si ca scurgerile de informatii secrete reprezinta o infractiune.
Comisia de Informatii a Camerei Reprezentantilor organizeaza luni o audiere publica in cursul careia seful FBI, James Comey, si omologul sau din agentia de supraveghere a comunicatiilor, NSA, Mike Rogers, sunt audiati in legatura cu relatiile dintre Rusia si tabara Trump.
Presedintele acestei comisii, republicanul Devin Nunes, a apreciat deja ca nu exista nicio dovada ca echipa lui Trump a fost implicata intr-o campanie de destabilizare.
Directorul FBI spune ca nu are informatii care sa sustina acuzatiile lui Trump privind interceptarea
Directorul FBI, James Comey, a declarat ca nu are nicio informatie care sa sustina acuzatiile formulate de presedintele Donald Trump, potrivit carora Barack Obama a ordonat supravegherea comunicatiilor sale in timpul campaniei electorale, relateaza NBC News.
„Nu am nicio informatie care sa sustina mesajele de pe Twitter (ale presedintelui Trump – n.r.) si am verificat atent in FBI”, a spus Comey intr-o audiere in Congres.
El a dat asigurari ca raspunsul este acelasi pentru Departamentul de Justitie.
Oficialul a precizat ca instantele trebuie sa ofere autorizatie pentru supraveghere electronica, „atent monitorizata”, si ca nici presedintele si „nicio persoana din Statele Unite nu poate ordona supravegherea electronica a cuiva”.
Intrebat daca FBI a fost solicitat vreodata sa intercepteze telefoanele lui Trump, Comey a refuzat sa raspunda. El a cerut, insa, Comisiei sa nu interpreteze in niciun fel faptul ca nu are dreptul sa se pronunte.
Pe 4 martie, Trump l-a acuzat pe Obama ca i-a interceptat comunicatiile. ”Cum a putut presedintele Obama sa cada atat de jos si sa-mi puna telefoanele sub ascultare in timpul perioadei sacre a alegerilor. Este Nixon/Watergate”, a lansat Donald Trump, catalogandu-si predecesorul drept o ”persoana raufacatoare (sau bolnava)”.
Casa Alba a retractat ulterior acuzatia lui Trump. Purtatorul de cuvant al Casei Albe Sean Spicer a declarat ca Trump nu se referea la interceptari atunci cand facut aceasta acuzatie pe Twitter.
”Cred ca nu exista indoieli cu privire la (faptul ca in) administratia Obama au avut loc actiuni de supraveghere si alte activitati in alegerile din 2016”, a spus Spicer. ”Presedintele a folosit cuvantul interceptari intre ghilimele, referindu-se, in mare, la supraveghere si alte activitati”.
”Interceptare” este o activitate de supraveghere clar definita, care implica interceptarea unei ”linii telefonice sau telegrafice cu scopul de a obtine informatii”, potrivit dictionarului Merriam-Webster.
Spicer a mai declarat ca Trump se referea la administratia Obama in mare - si ca nu l-a acuzat pe Obama de o implicare personala - atunci cand a scris pe Twitter ”Obama a pus sa mi se «intercepteze liniile» in Trump Tower” si l-a acuzat pe fostul presedinte ca este o persoana ”rea” sau ”bolnava”.