Dezvăluiri despre copilăria în Coreea de Nord. Unde sunt duși elevii talentați

Ultima actualizare: 24-02-2019 12:13
coreea de nord
AFP

Un fotograf britanic a călătorit în opt din cele nouă provincii din Coreea de Nord pentru a vedea cum arată copilăria în statul asiatic. Artistul a vizitat grădinițe, școli, academii de muzică și a fotografiat copii alături de familiile lor.

Nu mulți străini au șansa de a vizita Coreea de Nord, iar pentru cei care reușesc totuși să ajungă aici se impun numeroase restricții privind fotografiile.

Tariq Zaidi a fost norocos și a primit permisiunea câtorva miniștri nord-coreeni să surprindă câteva imagini dintr-o țară atât de izolată.

Fotograful poveștește că în călătoria sa pe teritoriul statului condus de Kim Jong-un a descoperit că există multe școli, iar elevii cu care a intrat în contact încercau să demonstreze că au cunoștințe avansate de limbă engleză. În anumite unități de învățământ, turiștii sunt chiar încurajați să vorbească în engleză cu elevii cu cele mai bune note.

Zaidi povestește că, la un moment dat, a discutat cu câțiva elevi despre formația britanică The Beatles, lucru care l-a surprins. Nu se aștepta ca tocmai în Coreea de Nord să întâlnească un mediu atât de deschis.

„Dar în același timp, când realizezi că ești într-o școală din Coreea de Nord, îți dai seama că o astfel de conversație ar decurge diferit în alte părți ale lumii”, a mărturisit artistul.

Zaidi a fost condus să vadă și centrele în care cei mai buni elevi au parte de activități diverse, unități numite „Palatul Copiilor”. "Desigur, există mult mai multe tipuri de unități școlare, dar nu am fost lăsați să le vedem."

Fotograful a mai observat că în sistemul de învățământ nord-coreean se pune foarte mult accentul pe activitățile sportive și artistice. Elevii sunt încurajați să-și dezvolte cunoștințele în domeniul muzical și cultural, iar ei sunt chiar dornici să-i provoace pe turiști la meciuri amicale de fotbal sau baschet.

Dar în afara vizitelor oficiale la destinațiile unde a primit aprobare, Zaidi a avut parte și de experiențe inedite, surprinse prin lentila aparatului foto: instantanee cu un tată îmbrățișându-și copilul în metrou sau o mamă care se juca cu copiii ei, în parc.

Experiența din Coreea de Nord l-a făcut pe fotograful britanic să realizeze că indiferent de regimul sub care se află, familiile sunt peste tot la fel, iar elevii din Coreea de Nord au preocupări și ambiții personale universale.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO