Dezertori în rândurile unităților ucrainene din prima linie. Trupele Kievului înregistrează pierderi mari
"Pe măsură ce se estompează visul Occidentului de a pune capăt rapid războiului prin sancțiuni usturătoare asupra Rusiei, criza se mută pe un teren unde Putin este în avantaj: la pompele de benzină, în calorifere și în magazinele alimentare".
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este un scenariu dur al jurnaliștilor de la publicația americană Business Insider, care prinde însă contur. Confruntată deja cu scăderea livrărilor de gaze ruseşti, Germania va utiliza masiv centrale pe cărbune, dar are în vedere și reducerea consumului privat de energie.
Pe front, situația e neschimbată: niciuna dintre părți nu pare să încline balanța în favoarea sa.
În estul Ucrainei, lupta pentru orașul Severodonețk rămâne indecisă. Ucrainenii înregistrează pierderi mari și au apărut și dezertori în rândurile unităților din prima linie.
Pe de altă parte, potrivit serviciilor britanice de informații, în armata rusă apar cazuri în care unități întregi refuză să intre în luptă și chiar ajung la incidente armate cu ofițerii. Ucrainenii rezistă încă în zona uzinei chimice Azot. În timpul luptelor de duminică, mai multe containere cu substanțe chimice au fost distruse de explozii.
La câteva zeci de kilometri de front, în orașul Bahmut, localnicii au ieșit la cumpărături, deși în depărtare se aud tunurile rusești.
Oleg Drobelnnikov, rezident Bakhmut: „De obicei, e destul de liniște dimineața. Bombardamentele încep pe la 7 sau 8 seara. Situația a fost destul de liniștită în ultima săptămână și jumătate”.
În ciuda atacurilor, localnicii încă rezistă și încearcă să-și ducă viețile mai departe, cât mai aproape de normalitate.
Iryna Didukh, reident Bakhmut: „Putem cumpăra una, alta. Avem ce mânca, mulțumită lui Dumnezeu. Ne descurcăm. Vrem să înceteze luptele, să se oprească toate astea. E cea mai mare dorință a noastră”.
Donețkul, intens bombardat de ambele tabere
De câteva zile, armata ucraineană plătește cu aceeași monedă separatiștilor pro-ruși și bombardează intens orașul Donețk. Cel puțin șase persoane au murit și alte zeci au fost rănite, duminică, în mai multe cartiere ale bastionului separatist.
Localnic: „A căzut o rachetă și a incendiat casa asta, așa că m-am mutat în clădirea cealaltă la etajul doi, care a luat foc la rândul ei. Pompierii încă încearcă să stingă focul și sunt ajutați și de localnici”.
Armata ucraineană folosește tunuri și obuziere americane, franceze și germane pentru a bombarda pozițiile rusești. Civilii din regiunile separatiste trăiesc sub amenințarea bombelor și se tem că situația se va înrăutăți.
În nordul Ucrainei, rușii continuă să bombardeze satele din regiunea Sumî, de unde s-au retras încă de acum două luni. Zece case au fost distruse într-una din localități.
În pericol rămân regiunea Harkovului, dar și portul Nikolaev, în sud.
SUA nu mai trimit Ucrainei dronele MQ-1C Gray Eagle
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu vom renunța la nicio bucată din sudul țării, vom recupera tot ce e al nostru, iar porturile la Marea Neagră vor rămâne ucrainene. Și Nikolaev și Odesa”.
Pentagonul ia în considerare să dubleze de la patru la opt numărul lansatoarelor de rachete multiple trimise Ucrainei. Cel puțin 11 elicoptere sovietice Mi-17, modernizate de americani pentru a le trimite afganilor, vor lua și ele drumul Ucrainei.
În schimb, planul administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone mari MQ-1C Gray Eagle, care pot fi armate cu rachete Hellfire, a fost suspendat. Asta după ce Pentagonul a formulat obiecția că radarul și echipamentele de supraveghere ale dronei ar crea un risc de securitate pentru Statele Unite, dacă ar cădea în mâinile rușilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, dezertori, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
20-06-2022 07:59