Ucraina intenționează să reia negocierile cu Moscova în luna august, după ce vor fi desfășurate operațiuni de contra-atac, plănuite în mai multe zone.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Anunțul vine după ce liderii francez și german au pledat pentru reluarea tratativelor. În schimb, guvernul polonez cere un nou pachet de sancțiuni, al șaptelea, pentru a spori presiunea asupra Moscovei.

În acest timp, pe frontul din Donbas se dau lupte grele.

Pe frontul de est, situația rămâne una foarte precară pentru armata ucraineană. Rușii au ocupat aproape complet orașul Severodonețk și atacă furibund pe mai multe direcții, sub acoperirea artileriei.

Soldații ucraineni păstrează controlul uzinei chimice Azot, unde s-au adăpostit până la 500 de civili, printre care și 38 de copii. Autoritățile de la Kiev încearcă să îi evacueze, dar e o misiune imposibilă, pentru că toate podurile care duc în zone controlate de ucraineni au fost distruse.

Sam Kiley, corespondent CNN: „Ucrainenii sunt forțați să lupte convențional, iar aici avantajul e al rușilor, care au și mai mulți soldați, și mai multă artilerie. În acest moment, rușii avansează încet, dar mortal, iar ucrainenii și luptătorii străini care îi ajută descriu situația drept un măcel”.

Potrivit liderului cecen Ramzan Kadîrov, ucrainenii au pierdut în Severodonețk, în ultimele șapte zile, aproximativ 600-700 de oameni. Pe de altă parte, rușii au concentrat marea majoritate a rezervelor în Severodonețk și Lisiceansk, în detrimentul altor direcții de atac. Guvernatorul regiunii Luhansk susține că rușii au pierderi uriașe.

Armele trimise de Occident au ajuns deja pe frontul ucrainean

În ultimele zile, orașul Donețk, aflat în regiunea separatistă cu același nume, a fost bombardat în repetate rânduri.

Artileria donată de Statele Unite și de aliații occidentali a ajuns deja pe front, iar ucrainenii sunt încântați de rezultatele pe care le obțin împotriva rușilor. Armele NATO sunt mult mai bune ca cele sovietice, susțin artileriștii ucraineni.

Soldat ucrainean: „Diferența între armele pe care le aveam înainte și cele noi? Tunul acesta e mult mai precis, e mai rapid și este mai simplu de operat pentru că e mai aproape de sol și e ușor de camuflat”.

La Moscova, într-o ieșire rară, președintele Vladimir Putin le-a mulțumit public medicilor care-i tratează pe militarii ruși răniți în timpul luptelor din Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Știm cât curaj, răbdare, compasiune și sacrificiu de sine ați arătat în timpul celei mai dificile perioade a pandemiei de coronavirus. Acestea sunt cele mai bune calități ale lucrătorilor medicali ruși și se văd acum, când îi ajută pe cetățenii republicilor populare Donețk și Luhansk”.

În tabăra ucrainenilor, președintele Volodimir Zelenski a ajuns, sâmbătă, pentru prima oară de la începutul războiului în sudul țării, la Nikolaev și la Odesa, unde a împărțit decorații militarilor ucraineni.