Stoltenberg și Boris Johnson îndeamnă Occidentul să nu abandoneze Kievul
„Pe măsură ce se estompează visul Occidentului de a pune capăt rapid războiului, criza se mută pe un teren în care Putin are avantaj, la pompele de benzină, în calorifere și în magazinele alimentare”, atrage atenția publicația americană Business Insider.
Argumentele se înmulţesc. Confruntată deja cu scăderea livrărilor de gaze ruseşti, Germania recurge la utilizarea sporită a centralelor pe cărbune pentru a genera energie electrică, iar ministrul german al Economiei confirmă că se analizează măsuri pentru reducerea consumului privat de energie, cum ar fi un plafon pentru încălzirea locuinţei.
Pe frontul de est, situația rămâne foarte precară pentru armata ucraineană. Rușii au ocupat aproape complet orașul Severodonețk și atacă năprasnic pe mai multe direcții, sub acoperirea artileriei. Rachete rusești au distrus sâmbătă seară și un depozit de carburanți din estul Ucrainei.
Sam Kiley, corespondent CNN: „Ucrainenii au trecut de la manevre defensive, în care unități mici acționau cu mare vitejie, fiind capabile să dea lovituri dure trupelor invadatoare, la lupte
convenționale (dueluri de artilerie), iar aici avantajul e al rușilor, care au și mai mulți soldați și mai multă artilerie. În acest moment, rușii avansează încet, dar devastator, iar ucrainenii și luptătorii străini, care îi ajută, descriu situația drept un măcel”.
Rușii au concentrat marea majoritate a forțelor armate în Severodonețk și Lisiceansk, în detrimentul altor direcții de atac. Faptul că raportul de forțe este de unu la zece oameni și unu la 20 de tancuri, în favoarea rușilor, face ca pierderile acestora să nu conteze atât de mult.
În imaginile filmate de o dronă ucraineană vedem cum mai mulți soldați ruși se adăpostesc într-o casă, pe când un camion de aprovizionare trage în curte. După ce inamicul e reperat, ucrainenii orientează tunurile într-acolo și deschid focul.
Tunurile Howitzer M777 trimise de americani sunt mult mai bune decât cele sovietice, confirmă artileriștii ucraineni.
Soldat ucrainean: „Diferența între armele pe care le aveam înainte și cele noi? Tunul acesta e mult mai precis, e mai rapid și este mai simplu de operat, pentru că e mai aproape de sol și e ușor de camuflat. În plus, poate fi încărcat cu mai multe obuze, permițându-ne să lovim mai multe ținte. Alt factor important e raza de acțiune mai mare. Fiind mai ușor manevrabil, ne schimbăm des poziția, ne putem muta de 12 până la 20 de ori cu aceeași încărcătură. Inamicii nu înțeleg cum de ne schimbăm atât de rapid poziția de tragere, inclusiv pe teren dificil”.
Singura problema e că trupele Kievului au nevoie de mai multe asemenea tunuri. Pentagonul ia în considerare să dubleze, de la patru la opt, numărul lansatoarelor de rachete trimise în Ucraina. Cel puțin 11 elicoptere sovietice Mi-17, modernizate de americani pentru a le trimite afganilor, vor lua și ele drumul Ucrainei. În schimb, planul administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone mari MQ-1C Gray Eagle, care pot fi armate cu rachete Hellfire, a fost suspendat. Asta, după ce Pentagonul a formulat obiecția că radarul și echipamentele de supraveghere ale dronei ar crea un risc de securitate pentru Statele Unite, dacă ar cădea în mâinile rușilor. În ultimele zile, și orașul Donețk a fost bombardat în repetate rânduri.
În pericol rămân în continuare și regiunea Harkovului, dar și portul Nikolaev, în sud.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu vom renunța la nicio bucată din sudul țării, vom recupera tot ce e al nostru, iar porturile la Marea Neagră vor rămâne urainene, și Nikolaev și Odesa”.
Avertismentul lui Jens Stoltenberg și Boris Johnson: Războiul ar putea dura ani
Independent, dar simultan, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, avertizează că războiul ar putea dura ani. Stoltenberg și Boris Hohnson îndeamnă Occidentul să nu abandoneze Kievul, chiar dacă sprijinul acordat presupune costuri ridicate pentru țările democratice.
La summitul NATO de la Madrid, de la sfârșitul acestei luni, este de așteptat să fie adoptat un pachet de asistență pentru Ucraina. Măsura va ajuta țara să treacă de la vechiul armament din epoca sovietică la echipamentul standard NATO.
Însă, într-un material care contrastează puternic cu opinia generală că Rusia nu și-a îndeplinit obiectivele în Ucraina, americanii de la Bussines Insider estimează că, „pe măsură ce se prelungește, conflictul intră într-un impas. Se transformă într-un război de uzură, în care ucrainenii suferă pierderi dure. Taberele se bombardează reciproc, dar niciuna nu este capabilă să obțină un progres decisiv, care să pună capăt războiului”.
Pe de altă parte, pe măsură ce scumpirile la combustibili și alimente se resimt peste tot, fisurile blocului aliat Ucrainei încep să se manifeste public. Până la urmă, totul se reduce la întrebarea dacă există voință politică în Europa și Statele Unite de a continua lupta pe frontul din Ucraina.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
19-06-2022 19:33