Dezastru în Rusia. Sute de mii de oameni, evacuați de urgență
Autorităţile din regiunile ruse Tiumen şi Kurgan, din Siberia de Vest, au solicitat, marţi, evacuări de urgenţă în mai multe localităţi afectate de inundaţiilor grave din zonele de la graniţa cu Kazahstanul, transmite AFP.
Guvernatorul regiunii Tiumen, Alexandr Moor, a dispus "evacuarea urgentă a zonelor cu inundaţii probabile", în special în satele Palenka, Novoguireevka şi Afonkino, situate foarte aproape de frontieră.
În această regiune, nivelul râului Ichim a atins, pe alocuri, 808 centimetri, considerat "critic", potrivit administraţiei locale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Locuitorii oraşului Ichim, cu o populaţie de aproximativ 67.000 de persoane, au primit marţi dimineaţă mesaje text prin care li se solicita să îşi părăsească gospodăriile.
Au fost înfiinţate adăposturi temporare pentru a găzdui persoanele evacuate, potrivit Agerpres.
În regiunea învecinată Kurgan, nivelul râului Tobol a crescut cu 111 centimetri într-un interval de 24 de ore, atingând 742 de centimetri.
Aproximativ 21 de localităţi au primit ordin de evacuare, potrivit administraţiei locale.
Ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Alexandr Kurenkov, şi guvernatorul regiunii Kurgan, Vadim Shumkov, au survolat cu elicopterul zonele afectate, marţi, a informat această instituţie.
Nivelul fluviului Ural a scăzut în regiunea Orenburg, aflată în centrul inundaţiilor din ultimele zile. În ultimele 24 de ore, apele s-au retras din aproximativ o mie de case inundate, potrivit autorităţilor regionale.
Însă, oraşul Orsk, unde situaţia s-a îmbunătăţit recent după inundaţiile grave de săptămâna trecută, a fost din nou ameninţat după revărsarea apelor dintr-un baraj de pe un curs secundar din regiune.
În Kazahstan, de asemenea afectat de inundaţii, autorităţile au indicat săptămâna trecută că peste 100.000 de persoane au trebuit evacuate.
Inundaţiile care afectează ambele ţări sunt provocate de ploile intense asociate cu o creştere a temperaturilor şi topirea zăpezii şi gheţii. Potrivit oamenilor de ştiinţă, încălzirea globală favorizează evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi precipitaţiile abundente.
Unul dintre colaboratorii apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat marţi că autorităţile au eşuat în demersul de gestionare a inundaţiilor grave, nereuşind să minimizeze pagubele, a relatat agenţia oficială de ştiri rusă RIA, citată de Reuters. Comentariile lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, au fost făcute după inundaţiile grave din sudul Munţilor Ural din Rusia şi din nordul Kazahstanului.