Dezamagirile paleontologilor cu privire la blockbusterul "Jurassic World". Greselile producatorilor in crearea dinozaurilor
"Jurassic World" are un succes nebun la public si incasari uriase. Dar, oare ce parere le-a facut celor care se ocupa cu studiul dinozaurilor?
Ca spectatori, si lor le-a placut filmul. Ca specialisti, ne sfatuiesc sa ne uitam mai bine la un documentar, daca vrem sa aflam mai multe despre dinozauri.
In "Jurassic World", povestea se desfasoara intr-un viitor atat de avansat tehnologic, incat cercetatorii au reusit sa reinvie mai multe specii disparute de milioane de ani si sa le adune intr-un fel de parc zoologic.
Reporter: "Cat de corect din punct de vedere stiintific e acest film?"
Michael Habib, palentolog: "La fel de corect ca orice film stiintifico-fantastic, adica nu in mod deosebit."
Unele dintre speciile care apar in film sunt destul de realiste din punct de vedere anatomic.
Michael Habib, palentolog: "Felul in care alearga, felul cum picioarele lor interactioneaza cu solul arata foarte bine."
O problema sunt labele din fata, pe care dinozaurii nu le puteau folosi ca sa apuce prada sau sa o sfasie, cum se intampla in film. Dar, cea mai mare dezamagire pentru paleontologi a fost faptul ca producatorii n-au tinut seama de cea importanta descoperire in domeniu din ultimii 20 de ani: dinozaurii aveau pene, cam ca pasarile.
Jack Horner, consultant la "Jurassic World": "Treaba mea a fost sa ma asigur ca cei mici nu le vor trimite scrisori neplacute producatorilor, sa le spuna ca au gresit."
Producatorii au angajat un paleontolog pentru consultanta, dar au tinut seama de sfaturile lui cu masura. Nu voiau sa faca un documentar, ci un film de succes.
Daca e sa fim rautaciosi pana la capat, pana si titlul e gresit, pentru ca majoritatea dinozaurilor n-au trait in Jurasic, ci in Cretacic. Chiar si asa, filmul nu e lipsit de merite. Dintre paleontologi, cativa recunosc ca au decis ce vor sa faca in viata dupa ce au vazut primul "Jurassic Park''.