Descoperire uimitoare intr-o localitate din Egipt. Ce au gasit arheologii in 12 morminte vechi de 3.500 de ani. FOTO
O echipa de arheologi din Suedia a descoperit in Egipt 12 morminte datate in urma cu circa 3.500 de ani, in perioada Regatului Nou, a anuntat miercuri Ministerul Antichitatilor din acest stat.
Descoperirea a avut loc in apropierea localitatii Aswan, situata in sudul tarii, informeaza miercuri agentiile Reuters si Xinhua.
Ramasite de oameni si animale au fost gasite in cele douasprezece locuri funerare descoperite in zona Gabal al-Silsila (Lantul Muntilor), la 65 kilometri de Aswan. Mormintele ar fi fost utilizate in timpul domniilor faraonilor Tutmes al III-lea si Amenhotep al II-lea, in jurul anilor 1.400 i.Hr.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii de stiinta spera ca mormintele descoperite ii vor ajuta pe istorici sa afle mai multe informatii despre medicina din Egiptul Antic si sa impulsioneze totodata industria turismului din Egiptul zilelor noastre, o industrie aflata in declin din cauza conflictelor politice si a atacurilor militantilor dupa caderea regimului autocrat al lui Hosni Mubarak, in 2011.
Mahmud Afifi, director al Departamentului arheologic din cadrul Ministerului Antichitatilor din Egipt, a declarat ca unele dintre locurile de inmormantare descoperite erau destinate animalelor si contin una sau mai multe incaperi in care se afla sarcofage din piatra, din argila sau din "cartonnage" (un material folosit pentru acoperirea mumiilor sau la confectionarea mastilor funerare, alcatuit din bucati din panza sau papirus lipite cu tencuiala sau rasini). De asemenea, au fost gasite toteme si scorpioni.
Expeditia de la Universitatea Lund din Suedia a inceput in 2012. In 2015, aceasta a descoperit ramasitele unui templu antic, tot in Gabal al-Silsila.
Potrivit examinarilor initiale, au fost descoperite mai multe schelete umane complete, ca si dovada unor cazuri de malnutritie si de fracturi, rezultat al efortului fizic intens, potrivit declaratiei care o citeaza pe sefa expeditiei, Maria Nilsson.
Se spera ca cercetarile ce vor fi realizate asupra ramasitelor descoperite sa faca lumina in privinta statutului social al celor ingropati in acest loc si care era scopul exact al cimitirului.
La inceputul lunii noiembrie 2016, Ministerul Antichitatilor a anuntat descoperirea unui mormant faraonic ce includea un sarcofag si o mumie ce dateaza din jurul anului 1.000 i.Hr, in apropiere de ''Templul milioanelor de ani'' inchinat faraonului Tutmes al III-lea, pe malul vestic din Luxor, la 700 kilometri de Cairo. Descoperirea a fost realizata de o echipa din Spania.
In Egipt se afla in constructie Marele Muzeu Egiptean, cunoscut si sub numele de Muzeul din Giza, care va fi deschis partial in 2018 si va fi definitivat la finalul anului 2022, moment la care va deveni cel mai mare muzeu arheologic din lume.