Descoperire in premiera in Marea Neagra: "Nu ne-a venit sa credem. Este pentru prima data cand vedem asa ceva "
Un grup de arheologi a facut o decoperire surprinzatoare pe fundul Marii Negre, relateaza New York Times. Peste 40 de epave medievale, foarte bine pastrate, au fost gasite in apropiere de coasta bulgara.
Cele 40 de vase vechi de aproape o mie de ani au fost fotografiate cu ajutorul unui robot scufundat un preajma lor. Arheologii dateaza una dintre decoperiri ca fiind din secolele XIII-XIV si cred ca vasul este comercial si apartine Republicii Venetiene care avea o uriasa flota navala in acea perioada oferindu-si serviciile insusi Imperiului Bizantin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este prima descoperire de acest gen in Marea Neagra tinand cont de starea epavelor si de tipul lor, relateaza New York Times. "Nu ne-a venit sa credem. Este pentru prima data cand vedem asa ceva din punct de vedere arheologic" a declarat Rodrigo Pacheco-Ruiz, arheolog marin in cadrul misiunii stiintifice internationale Maritime Archeology. din partea Universitatii din Southampton.
In total cele 40 de epave din "cimitirul" descoperit la peste o mie de metri adancime in Marea Neagra dateaza din timpul Imperiului Otoman si a celui Bizantin. Vasele sunt atat de bine pastrate incat pot fi observate decoratiuni si obiecte din interior intacte.
"Este uimitor cat de bine sunt pastrate" a explicat Jon Adams, liderul proiectului. Kroum Batchvarov, membru din partea Universitatii din Connecticut sustine ca descoperirea "depaseseste pana si cele mai mari asteptari ale echipei".
Lipsa oxigenului din adancurile Marii Negre unde temperaturile sunt scazute au dus la prezervarea epavelor.
Sursa: New York Times
Etichete: marea neagra, descoperiri arheologice,
Dată publicare:
12-11-2016 16:12