Dependenta Europei de gazele rusesti. Ministru german: Nu exista o alternativa rezonabila pentru aprovizionarea continentului
Europa nu are "o alternativa rezonabila" la gazele rusesti pentru aprovizionarea cu energie, a declarat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.
Acesta a subliniat ca Rusia si-a respectat angajamentele comerciale chiar si in timpul Razboiului Rece.
"Nu exista o alternativa rezonabila la gazele rusesti. Multi se comporta ca si cand ar exista multe alternative la gazele din Rusia, dar nu este cazul", a afirmat joi ministrul, la un forum energetic organizat de publicatia Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ), in pline dezbateri referitoare la posibilele sanctiuni economice impotriva Moscovei.
Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. INFOGRAFIC INTERACTIV
El a subliniat faptul ca Rusia si-a respectat angajamentele comerciale si in timpul Razboiului Rece, a relatat vineri NOZ. Germania importa 35% din necesarul de gaze din Rusia, mai mult decat unele tari din Europa de Est, foste state satelit ale Uniunii Sovietice.
Premierul polonez, Donald Tusk, a criticat recent dependenta Germaniei de gazele rusesti, considerand ca reprezinta o amenintare la suveranitatea Europei.
Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz
Norvegia, prezentata deseori ca un furnizor alternativ de gaze, are posibilitati limitate de export, iar gazele provenite din Olanda nu sunt de calitate, a spus Gabriel. Afirmatiile lui Gabriel, care este si ministru al Energiei, intra in contradictie cu opiniile exprimate de alti oficiali germani, in special ale cancelarului Angela Merkel.
Cancelarul a declarat joi ca evenimentele din Ucraina vor conduce la "un nou mod de a privi politica energetica", pentru reducerea dependentei europenilor de gazele si petrolul din Rusia. Purtatorul de cuvant al ministrului Economiei, Tobias Dunow, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca "in mod evident Germania vrea sa reduca dependenta de gazele rusesti si nu doar de acestea, ci de gaze in general, acesta fiind motivul pentru care are loc o tranzitie energetica".
Aceasta tranzitie va permite Germaniei sa asigure o mare parte din necesarul de electricitate din surse regenerabile, a spus Dunow.
O cincime din consumul de gaze din Romania, asigurat de rusi
Un purtator de cuvant al Angelei Merkel a precizat ca nu exista divergente de opinie pe aceasta tema intre cancelar si ministrul Economiei, de orientare social-democrata.
Barack Obama vrea ca SUA sa exporte gaze in Europa
Miercuri, presedintele american a declarat, in cadrul summit-ului UE-Statele Unite, ca tara sa intentioneaza sa exporte gaze in Europa.
Obama a sustinut ca incheierea unui acord de liber schimb intre SUA si UE ar avea drept consecinta directa faptul ca licentele pentru exportul de gaz natural lichefiat in Europa s-ar acorda mult mai usor, fapt important in actualul context geostrategic.
"E foarte util pentru Europa sa isi dezvolte propriile resurse energetice, asa cum au facut si SUA, pentru ca nu exista un mijloc facil de a ne apara si pentru ca nu exista reurse energetice ieftine si accesibile, exista greutati si cred ca Europa trebuie in mod colectiv sa examineze politicile energetice si sa nu mai fie dependenta din punct de vedere energetic”, a declarat Barack Obama.
"E o ruta a gazelor care sa nu vina din Rusia. Acum incercam sa rezolvam problemele care tin de interconectarea pietelor. Europa lucreaza intens ca sa isi reduca dependenta energetica”, a declarat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.