Cum ne afecteaza tensiunile economice dintre UE si Rusia. O cincime din consumul de gaze din Romania, asigurat de rusi
Uniunea Europeana si Statele Unite au anuntat primele sanctiuni concrete impotriva Rusiei, dupa anexarea Crimeei. Conturile mai multor apropiati ai presedintelui Vladimir Putin au fost blocate.
Traian Basescu lasa de inteles ca Romania sustine aplicarea unor sanctiuni si mai dure, in timp ce premierul Victor Ponta declara ca tara noastra va respecta deciziile luate la Bruxelles, chiar daca ne vor afecta interesele economice.
La nici 24 de ore de la referendum, autoritatile din Crimeea au anuntat ca moneda oficiala a regiunii nu va mai fi grivna ucrainiana, ci rubla ruseasca.
Intre timp, la Bruxelles, ministrii europeni de externe s-au intalnit pentru a decide sanctiuni impotriva Rusiei, masuri luate in tandem cu americanii. Vor fi blocate conturile fostului presedinte ucrainian, ale liderului Crimeei si ale vicepremierului rus.
Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Am autorizat sanctiuni care ii vor afecta pe oficialii rusi, mai exact din sectorul armamentului, si indivizi care ofera sprijin oficialilor de rang inalt din Rusia." "
In ultimele zile companiile si oamenii de afaceri din Rusia au retras miliarde de dolari din bancile europene de teama unor sanctiuni dure.
Totusi, Uniunea Europeana depinde de Rusia pentru ca de acolo vine gazul. Nota de plata anuala se ridica la 160 de miliarde de dolari, mai mult decat Produsul Intern Brut al Romaniei.
In ceea ce priveste pozitia tarii noastre, presedintele Traian Basescu lasa de inteles ca e nevoie de sanctiuni mai dure.
Romania are schimburi comerciale de 4,4 miliarde de dolari cu Rusia, o mare parte reprezentand importul de gaze naturale. O cincime din consumul nostru este asigurat de rusi.
Prezenta rusilor este din ce in ce mai vizibila in Romania. Gazprom are 15 benzinarii si vrea sa detina peste 100 in urmatorii doi ani. Impreuna cu Lukoil, cei doi giganti controleaza si zacaminte de petrol si gaze naturale in vestul tarii si in bazinul Marii Negre. Si invers, unele dintre cele mai importante companii romanesti au afaceri mari in Rusia.
Pe 21 martie Ucraina intentioneaza sa semneze un tratat de asociere cu Uniunea Europeana. Atunci ar putea fi adevaratul moment de escaladare a tensiunilor economice intre vest si Rusia.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, gaze, romania, economie, crimeea, afaceri,
Dată publicare:
17-03-2014 20:03