Declarație controversată a unui parlamentar danez: „Refugiații ar trebui expulzați, chiar dacă au un loc de muncă”
Marcus Knuth, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ din Danemarca, susține că toți refugiații – chiar și cei care au primit azil politic – să fie deportați, odată ce statele din care provin nu mai prezintă un pericol pentru siguranța acestora.
Astfel, parlamentarul danez pledează pentru o „schimbare de paradigmă” în ceea ce privește atitudinea țării sale față de solicitanții de azil. Conform propunerilor, refugiații vor primi doar azil temporar, astfel că odată ce țările lor nu mai sunt considerate periculoase, să fie trimiși înapoi de unde au venit.
Totodată, coaliția de guvernare din Danemarca, controlată de partidul Liberal cu sprijimul Partidului Popular danez, Alianța Liberală și Partidul Popular Conservator, dorește ca imigranții să nu poată face apel la legislația privind reunificarea familiei, scrie The Independent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai mult de atât, refugiații nu vor mai avea acces nici la serviciile de integrare, care includ cursuri de limbă daneză și un program „de educație pentru integrare de bază”, deși strategia fusese introdusă recent – în 2016.
Potrivit sursei citate, aceste măsuri pe care coaliția de guvernare vrea să le ia împotriva migranților ar putea afecta piața locurilor de muncă din Danemarca. Un raport publicat de ziarul danez Berlingske, avertizează că în Danemarca există un număr mai mare de lucrători din afara Europei decât din alte state europene.
Totodată, Confederația Industriei Daneze a avertizat că se va confrunta cu un deficit al forței de muncă, din cauză că a scăzut numărul persoanelor care își caută un loc de muncă în această țară. De exemplu, în luna noiembrie, numărul cetățenilor europeni care își caută de muncă în Danemarca înregistrase o scădere cu 65 de procente – cel mai mic nivel din ultimele 15 luni.
În plus, raportul arată că în 2017, cetățenii din UE au ocupat doar 11% dintre noile locuri de muncă create în Danemarca, în timp ce în 2013 ei ocupau 87% dintre acestea.
„Refugiații reprezintă o povară economică pentru Danemarca. Numărul refugiaților de pe piața muncii este în creștere dar, cu toate acestea, nu constituie o parte relevantă. Dacă refugiații pot contribui, atunci creșterea este una pozitivă. Însă acest lucru nu schimbă faptul că, odată ce în țara lor este pace, vor fi nevoiți să părăsească Danemarca”, a mai spus Kunth.