Danemarca ar putea interzice vălul islamic integral

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 06 Octombrie 2017 15:53
Categorie: Internaţional
femei cu val pe fata verificandu-si telefoanele

Danemarca ar putea deveni următorul stat european care interzice purtarea vălului islamic integral, după ce majoritatea partidelor parlamentare s-au pronunțat favoarea impunerii unei interdicții împotriva veșmintelor care acoperă fața.

„Nu este vorba de interzicerea unui port religios, ci de interdicția de a purta o mască", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal, Jacob Ellemann Jensen, după ce formațiunea sa, cea mai mare din cadrul coaliției guvernamentale, a decis să susțină interzicerea vălului.

Practic, acest lucru înseamnă că vor fi interzise niqabul și burqa, a menționat politicianul danez, citat de Reuters, informează Agerpres.

Potrivit cercetătorilor, aproximativ 200 de femei din Danemarca poartă niqab (n.r - vălul care acoperă tot în afară de ochi)  sau burqa (n.r - vălul integral și doar transparent în dreptul ochilor).

Cele trei partide ale guvernului minoritar de centru-dreapta de la Copenhaga, aliatul acestuia, Partidul Popular Danez, precum și principala formațiune de opoziție, Partidul Social-Democrat, s-au pronunțat în favoarea unei interdicții, dar forma în care ar urma să se aplice aceasta se află încă în discuție.

În coaliția guvernamentală, Alianța Liberală, inițial unul din cei mai fermi adversari ai interzicerii vălului pe motiv că ar limita dreptul oamenilor de a-și alege ținuta, și-a aliniat în prezent poziția cu celelalte două formațiuni, conservatorii și liberalii.

„Așadar, dacă este posibil practic să se impună o interdicție de acest gen fără a ne trăda valorile, vom vota în favoarea ei. Mascarea va fi interzisă în Danemarca", a indicat ministrul de externe Anders Samuelsen, membru al Alianței liberale, pe Facebook.

Din opoziție, social-democrații s-au declarat de principiu de acord cu interzicerea vălului integral, despre care au spus că le „asuprește" pe femei.

„Suntem gata să interzicem burqa (...), dar mai sunt o serie de dileme, nu în ultimul rând cum va fi aplicată această interdicție", a menționat liderul social-democraților Mette Fredriksen în cadrul unei dezbateri care a avut loc joi în parlamentul danez.

Problema vălului divizează opinia publică din Europa. Franța, Belgia, Olanda, Bulgaria și landul german Bavaria au impus restricții în ce privește purtarea vălului integral în spații publice, iar în iunie guvernul norvegian a propus interzicerea vălului care acoperă fața în grădinițe, școli și universități.

femei cu val pe fata verificandu-si telefoanele Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Melania si Ivanka nu au purtat val islamic in Arabia Saudita. In 2015, Trump o critica pe Michelle Obama pentru acest gest
Melania si Ivanka nu au purtat val islamic in Arabia Saudita. In 2015, Trump o critica pe Michelle Obama pentru acest gest
Ce au patit 8 persoane care au postat pe Instagram poze cu modele care nu purtau valul islamic.
Ce au patit 8 persoane care au postat pe Instagram poze cu modele care nu purtau valul islamic. "Propagau continut imoral"
"Femeile vor purta val, cei care beau alcool vor fi biciuiti". Avertismentul unui luptator al Statului Islamic pentru Europa
VIDEO PROTVPLUS.RO
Donald Trump
Trump critică Franţa şi-l atacă personal pe Macron după vizita la Paris. ”Make France Great Again”
Mărturii terifiante din California: ”Nu o să mori, fugi de acolo”. Bilanțul morților a crescut
Prințul Charles și-a sărbătorit ziua în avans cu Kylie Minogue și Mr. Bean
Michelle Obama dezvăluie de ce a luat-o în brațe pe Regina Elisabeta, acum nouă ani
Armata SUA a ridicat garduri şi baricade la graniţa cu Mexicul. "Aşteptăm mii de oameni"
Reacția lui Merkel când o bătrânică o întreabă dacă e soția lui Macron. VIDEO
Donald Trump, Kim Jong Un
Trump susţine că ştie de bazele pentru rachete ascunse de Coreea de Nord. Ce spune despre ele
Povestea din spatele fotografiei lui Hitler îmbrățișând o fetiță evreică: „Draga de Rosa!”
Negociatorii britanici şi europeni au ajuns la un acord privind Brexit
Motivul pentru care 4 pietoni s-au deghizat în autobuz. Reacţia poliţiştilor
Mărturiile unui fost gardian de origine română dintr-un lagăr nazist. De ce nu s-a opus ordinelor
Cel mai ucigător incendiu din istoria Californiei. Șeriful unui oraș a cerut trei morgi mobile