Deciziile majore luate de liderii G20. Donald Tusk: Capacitatile UE de a primi noi refugiati sunt "aproape de limita"
Liderii lumii s-au adunat la Hangzhou, in China, pentru a participa la summit-ul G20, unde, pe parcursul a doua zile, sefii celor mai importante state vor purta discutii pe tema economiei mondiale, dar si a conflictelor globale.
Obama care s-a aflat la prima intalnire cu Theresa May a asigurat din nou Marea Britanie ca SUA raman cel mai apropiat aliat economic, politic si militar, insa nu s-a sfiit sa anunte din nou ca vede Brexitul ca pe o greseala si ca nu va permite Londrei sa "grabeasca" o intelegere economica bilaterala.
"Prima sarcina pentru Marea Britanie este sa rezolve ce inseamna Brexitul fata de Europa iar prima sarcina pentru noi este sa ne asiguram ca TPP si TTIP, in ale carui negocieri am investit timp si efort, vor merge inainte" a spus Obama.
TTIP este un acord comercial intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii ce se prefigureaza a deveni cel mai mare acord regional de comert liber din istorie, iar TPP - Tratatul Transpacific de Liber-schimb - este un proiect economic cu Asia, sustinut de Barack Obama.
Presedintele Chinei i-a avertizat pe liderii de la G20: Fara "discutii goale"
Presedintele Xi Jinping le-a cerut liderilor G20 sa gaseasca remedii pentru ritmul lent al economiei mondiale si sa se angajeze pe o cale de crestere economica solida, sustenabila, echilibrata si incluziva. Xi Jinping le-a cerut sefilor de stat si guverne sa evite "discutiile goale"
Liderul celei de-a doua cea mai mare economie mondiala, presedintele Chinei a prezentat cinci propuneri pentru a sustine cresterea economica la nivel mondial.
In primul rand, a afirmat el, membri G20 ar trebui sa consolideze coordonarea la nivelul politicilor macroeconomice, sa promoveze in comun cresterea si protejarea stabilitatii financiare. In al doilea rand, membri G20 membrii ar trebui sa inoveze modele de crestere si sa exploreze noi motoare de crestere economica, a spus el.
In al treilea rand, membrii G20 ar trebui sa amelioreze guvernanta economica la nivel mondial. In al patrulea rand, membrii G20 ar trebui sa construiasca o economie mondiala deschisa si sa continue sa promoveze liberalizarea si facilitarea comertului si a investitiilor.
In cele din urma, a adaugat presedintele chinez, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila ar trebui realizata pentru a promova dezvoltarea durabila favorabila incluziunii.
Premierul britanic doreste un dialog “sincer si deschis” cu Rusia
Theresa May a spus la inceputul unei intrevederi cu presedintele rus Vladimir Putin, ca doreste un dialog deschis cu Rusia, desi cele doua tari au divergente serioase.
“In timp ce admit faptul ca vor exista unele divergente intre noi, exista unele zone de preocupare complexe si serioase si probleme de discutat. Sper ca voi putea avea un dialog deschis si sincer”, a declarat prim-ministrul conservator britanic.
“Chestiuni dificile” in negocierile SUA - Rusia privind Siria
Secretarul american de Stat, John Kerry, a declarat la summitul G20, ca in negocierile cu Rusia privind un acord de incetare a focului in Siria au fost solutionate unele probleme tehnice, dar “inca raman de rezolvat mai multe chestiuni dificile”.
Anterior, presedintele american Barack Obama a declarat, la o conferinta de presa comuna cu premierul britanic Theresa May, ca SUA si Rusia lucreaza “contracronometru” pentru a ajunge la un acord privind un armistitiu care sa permita distribuirea mai multor ajutoare umanitare in Siria.
Totusi, Kerry a mentionat ca “nu ne vom grabi si nu ne vom angaja fata de ceva ce nu ofera o oportunitate legitima de a fi un lucru bine facut”. El a confirmat continuarea negocierilor cu partea rusa luni, a doua zi a summitului G20.
Cat despre reactia Rusiei fata de evolutia acestor tratative, viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, s-a aratat mai optimist, el sustinand ca Moscova si Washingtonul sunt aproape de un acord privind Siria “si nu exista niciun fundament pentru a presupune ca acesta va esua”. Oficialul rus a mai spus ca intrevederea pe care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut-o duminica cu Kerry a ajutat sa se avanseze catre un asemenea acord.
Riabkov a evitat totusi sa anticipeze cand ar putea fi anuntat acest acord, el subliniind ca “nu s-a convenit nimic atat timp cat nu este totul convenit”.
Insa un oficial american a declarat agentiei France Presse sub acoperirea anonimatului ca Rusia a revenit asupra unor puncte deja convenite cu SUA in negocierile privind Siria. “Rusii au revenit asupra unor puncte la care credeam ca am cazut de acord, asadar trebuie sa ne consultam din nou cu capitalele noastre”, a indicat respectiva sursa.
Liderii UE lasa de inteles ca Europa este la limita
Capacitatile de primire a refugiatilor in Europa sunt “aproape de limitele lor”, a avertizat duminica presedintele Consiliului European Donald Tusk, care a cerut comunitatii internationale sa intervina, relateaza AFP.
“Capacitatile Europei pentru primirea de noi valuri de refugiati, fara a uita migrantii clandestini, sunt aproape de limitele lor”, a dat asigurari Donald Tusk, in cursul unei conferinte de presa comune cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia summitului.
Bruxelles-ul “va continua sa negocieze” cu SUA Tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeana si SUA (Trans-Atlantic Free Trade Agreement, TAFTA), mandatul Comisiei Europene pentru aceasta fiind pe deplin valabil, a subliniat asigurari presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.
“Dat fiind mandatul” pe care statele membre UE l-au acordat Comisiei “vom continua sa negociem cu SUA” acest tratat “cu efecte pozitive” pentru economie si locuri de munca, a afirmat responsabilul european in pofida unor critici recente in cadrul guvernelor francez si german.
Decizia europeana de a obliga grupul american Apple sa ramburseze Irlandei peste 13 miliarde de euro este “fondata pe fapte” si “nu a fost luata impotriva SUA”, a mai spus Jean-Claude Juncker.
Momente inedite la summit: cadoul lui Putin pentru Xi Jinping si gestul controversat al lui Jean-Claude Juncker
Summitul a oferit si cateva momente inedite. Liderii BRICS s-au intalnit informal si au oferit un cadru, pe seama caruia s-au facut glume, la fotografia de grup.
LIVE: #BRICS leaders informal meeting on sidelines of #G20 summit https://t.co/gUw82SQpin #G20China pic.twitter.com/zCHemjvVyR
— Sputnik (@SputnikInt) September 4, 2016
Vladimir Putin i-a oferit cadou - inghetata - presedintelui chinez la intalnirea bilaterala.
Barack Obama a luat ceaiul cu liderul de la Beijing. "Eu nu as supralicita importanta" tensiunilor de pe aeroport, a declarat presedintele american referindu-se la o serie de incidente diplomatice incepand cu coborarea din aeronava prezidentiala.
Here is Chinese outcome list of meeting between Chinese, U.S. presidents ahead of G20 summit https://t.co/X4dlxFU7mZ pic.twitter.com/ZPRKdUsYZx
— China Xinhua News (@XHNews) September 4, 2016
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ignorat din nou protocolul si l-a pupat de doua ori pe liderul Chinei.
He did it again. Juncker kisses twice the Chinese President. #G20 pic.twitter.com/3OWnMiir7j
— Russian Market (@russian_market) September 4, 2016
Sursa: Agerpres
Etichete: vladimir putin, China, xi jinping, barack obama, summit g20,
Dată publicare:
04-09-2016 16:01