Covor rosu pentru liderii lumii, prezenti la Summit-ul G20 din China, mai putin pentru Barack Obama. Incidente la aeroport

Ultima actualizare: 07-09-2016 06:55
Barack Obama

Presedintele Barack Obama spera la un start fara probleme in ultima sa vizita in calitate de comandant suprem in Asia, insa lucrurile nu au stat tocmai asa.

Autoritatile chineze au introdus masuri de securitate foarte stricte pentru summitul G20 de la Hangzhou, fara a scuti pe nimeni, nici pe consiliera pentru securitate nationala a SUA, Susan Rice, nici presa acreditata la Casa Alba.

Chiar de la aterizarea Air Force One au aparut primele probleme. Autoritatile din China nu au folosit covorul rosu pentru sosirea presedintelui american, si mai mult decat asta, nu au pus la dispozitie scara pentru coborarea din aeronava pe usa principala.

Restul liderilor prezenti in China pentru summit nu au avut parte de un astfel de tratament. Covorul rosu a fost intins pentru presedintele rus Vladimir Putin, presedintele sud-coreean Park Geun-hye, presedintele brzilian Michel Temer, dar si pentru premierul britanic Theresa May.

Obama a fost nevoit sa coboare din avion pe o usa a avionului dotata cu scara.

Dupa aterizarea avionul prezidential Air Force One la Hangzhou, in estul Chinei, pe pista de aterizare s-a produs un incident intre un agent chinez si, initial, grupul de jurnalisti acreditati la Casa Alba care il insotesc pe Barack Obama.

Asa cum se intampla de obicei, presa americana se afla sub una dintre aripile avionului Boeing 747 pentru a urmari coborarea presedintelui, ceea ce a provocat interventia aproape imediata a serviciilor de securitate chineza.

Considerand ca jurnalistii erau prea aproape de traseul prevazut pentru Barack Obama, un agent chinez s-a apropiat de ei si a inceput sa le strige sa plece cat mai repede de-acolo.

O responsabila de la Casa Alba a intervenit, informandu-l pe agentul chinez ca este vorba despre un avion american si despre presedintele SUA.

Interlocutorul sau chinez nu s-a lasat insa impresionat si a replicat imediat, urland in engleza: "Aici este tara noastra! Este aeroportul nostru!".

In focul evenimentelor, agentul a incercat chiar sa o impiedice pe Susan Rice sa se alature presedintelui SUA, indreptandu-se in graba catre ea atunci cand ea a vrut sa treaca pe sub cordonul albastru care delimita spatiul rezervat pentru trecerea lui Obama si schimband vorbe putin amabile cu delegatia americana.

Serviciul secret american, care asigura securitatea presedintelui SUA, a intervenit atunci pentru a-i permite consilierei pentru securitate nationala sa se alature liderului de la Casa Alba.

"Au facut lucruri pe care nu le-am anticipat", le-a explicat mai tarziu consiliera americana jurnalistilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO