G20. Putin si Erdogan, masuri noi pentru rezolvarea crizei diplomatice: "Tara se confrunta cu grave crime teroriste"

g20

Prezent la summit-ul G20, presedintele Barack Obama a discutat cu premierul britanic despre Brexit, dar a purtat si convorbiri cu Rusia despre situatia din Siria.

Convorbirile cu Rusia vor fi esentiale in ajungerea la un acord pentru incetarea violentelor in Siria, dar negocierile sunt dificile si raman diferente semnificative intre Washington si Moscova pe aceasta tema, a declarat duminica presedintele SUA Barack Obama, in orasul chinez Hangzhou, unde are loc summitul G20, relateaza Reuters.

SUA fac eforturi de mult timp pentru gasirea unui mod de a diminua violentele si de a ameliora acordarea de ajutor umanitar in Siria, dar va fi dificil sa se ajunga la etapa urmatoare daca nu exista nici un acord din partea Rusiei, a subliniat presedintele Obama.

Anterior, un responsabil al Departamentului de Stat american a declarat ca SUA sunt aproape de un acord cu Rusia privind criza din Siria, dar ca raman unele probleme de rezolvat.

Citește și
Barack Obama
Summit-ul G20 din China. Barack Obama si premierul Theresa May vor avea prima intalnire oficiala duminica
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Putin si Erdogan se angajeaza la noi masuri care "sa faca sa avanseze relatiile ruso-turce"

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan s-au pronuntat sambata in favoarea unor noi masuri care "sa faca sa avanseze" relatiile ruso-turce, dupa reconcilierea neasteptata din iunie care a urmat unei perioade de cateva luni de criza diplomatica, informeaza AFP.

"Ne ramane mult de facut pentru a restabili pe deplin cooperarea in toate domeniile. Si vom vorbi despre asta astazi", a declarat Putin cu prilejul unei intalniri bilaterale cu Erdogan de la Hangzhou, care a avut loc in ajunul deschiderii summitului G20.

"Turcia traverseaza o perioada dificila, lupta impotriva terorismului si se confrunta cu grave crime teroriste", a adaugat el.

Dar "sunt sigur ca (...) atunci cand veti normaliza pe deplin situatia in tara, vom putea sa mergem inainte pe drumul cooperarii noastre", a subliniat presedintele rus.

La randul lui, Erdogan a estimat ca cei doi lideri ar trebui sa ia "anumite masuri" pentru "a merge inainte" in cooperarea energetica intre Moscova si Ankara pe care s-au pus de acord sa o resusciteze in luna august, readucand pe agenda proiectul gazoductului Turkish Stream, inghetat in timpul crizei diplomatice.

Este cea de a doua intalnire intre Vladmir Putin si Recep Tayyip Erdogan in mai putin de o luna, dupa reconcilierea neasteptata care a avut loc in iunie dupa ce liderul turc a prezentat scuze pentru distrugerea, in decembrie, a unui bombardier rus de catre armata turca la granita cu Siria, incident care a provocat o grava criza diplomatica intre Moscova si Ankara.

G20: Cancelarul german si presedindele turc au avut o intrevedere 'constructiva'

Cancelarul german Angela Merkel a avut o intrevedere cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan in cadrul careia au discutat aspecte privind relatiile bilaterale, inaintea inceperii summitului G20 in China, fiind prima intrevedere a celor doi lideri de la tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, a declarat duminica un purtator de cuvant al guvernului german, relateaza Reuters.

Relatiile deja tensionate dintre cele doua tari s-au deteriorat dupa tentativa de lovitura de stat din Turcia, cand Ankara a criticat faptul ca Berlinul nu a condamnat acest act suficient de rapid si decisiv.

'(Merkel si Erdogan) au discutat aspecte privind relatiile germano-turce, continuarea aplicarii acordului UE-Turcia privind migrantii si preocupari legate de razboiul civil din Siria', a declarat purtatorul de cuvant, precizand ca 'discutiile au fost constructive'.

Purtatorul de cuvant nu a mentionat daca cei doi lideri au discutat despre refuzul Turciei de a permite unor parlamentari germani sa viziteze trupele germane stationate la baza aeriana de la Incirlik (sudul Turciei).

Turcia, nemultumita de o rezolutie adoptata de catre parlamentul german in iunie care a recunoscut drept ''genocid'' masacrele comise in 1915 impotriva armenilor sub Imperiul Otoman, a refuzat accesul unor parlamentari germani la baza de la Incirlik.

Sase avioane de supraveghere si unul de alimentare ale Germaniei folosesc baza de la Incirlik pentru a sustine loviturile aeriene ale coalitiei sub comanda SUA impotriva organizatiei Stat Islamic.

Premierul britanic si presedintele SUA au discutat despre Brexit. Ce a spus Theresa May

Premierul britanic Theresa May a declarat ca in cursul intrevederii avute cu presedintele Barack Obama au fost abordate aspecte privind iesirea Marii Britanii din UE precum si mentinerea unor relatii comerciale bune intre SUA si Marea Britanie.

Liderul de la Casa Alba a afirmat de asemenea ca va face tot ce se poate pentru ca Brexit-ul sa nu afecteze relatiile economice puternice dintre SUA si Marea Britanie.

Cei doi lideri au avut o intrevedere pe marginea summitului G20, in orasul chinez Hangzhou (est). 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Covor rosu pentru liderii lumii, prezenti la Summit-ul G20 din China, mai putin pentru Barack Obama. Incidente la aeroport
Covor rosu pentru liderii lumii, prezenti la Summit-ul G20 din China, mai putin pentru Barack Obama. Incidente la aeroport

Presedintele Barack Obama spera la un start fara probleme in ultima sa vizita in calitate de comandant suprem in Asia, insa lucrurile nu au stat tocmai asa.

Summit-ul G20 din China. Barack Obama si premierul Theresa May vor avea prima intalnire oficiala duminica
Summit-ul G20 din China. Barack Obama si premierul Theresa May vor avea prima intalnire oficiala duminica

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, va avea duminica o intalnire oficiala cu premierul Regatului Unit, Theresa May, la summitul G20 din China, informeaza Reuters dintr-o sursa oficiala de la Casa Alba.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.