Trump vrea să retragă trupe americane din Germania. Reacția oficialilor germani

Încă o rețea socială îl cenzurează pe Trump. ”Pur și simplu nu putem”
Getty

Preşedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, o decizie criticată de oficialii germani și care ridică semne de întrebare privind angajamentul SUA în regiune.

UPDATE - Berlinul nu a primit încă vreo confirmare din partea Washingtonului cu privire la informaţiile conform cărora SUA intenţionează să retragă mii de militari din Germania.

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat că nu va face speculaţii pe marginea unor informaţii care nu au fost confirmate.

"Nu vreau să speculez asupra unui lucru pentru care nu am nicio confirmare. Realitatea este că prezenţa trupelor SUA în Germania este benefică întregii securităţi a alianţei NATO - deci şi securităţii americane. Aceasta este fundamentul pe baza căruia colaborăm", a subliniat ea într-o conferinţă de presă.
 

Trump ar fi cerut retragerea trupelor din Germania

 

"Poate numai Donald Trump putea transforma o retragede de trupe într-o agresiune", scrie Politico.eu.

Potrivit sursei citate, Trump a cerut reducerea numărului de soldați americani dislocați în Germania de la 34.500, cât sunt în prezent, la 25.000.

Cifrele Pentagonului indică faptul că, dintrei cei 34.674 de militari, 20.774 sunt membri ai Armatei și 12.980 sunt membri ai Forțelor aeriene.

În plus, 19.000 de civili sunt angajați penrtu a susține forțele armate, număr care ar putea fi, de asemenea, redus considerabil.

Conform Reuters, decizia lui Trump este rezultatul unor luni de muncă ale generalului Mark Milley, şeful statului major al armatei americane, şi nu au nicio legătură cu tensiunile recente dintre preşedintele Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel, care nu a fost de acord să participe la reuniunea G7 din această lună, zădărnicind astfel planurile liderului de la Casa Albă.

Un alt înalt oficial din administraţia americană a declarat că cei 9.500 de militari vor fi trimişi în Polonia şi în alte ţări aliate, în timp ce o parte se va întoarce acasă. Acest oficial a spus că este mai puţină nevoie de un contingent mare în Germania ca urmare a creşterii generale a cheltuielilor destinate apărării din partea NATO.

El a mai informat că retragerea militarilor, proiect la care administraţia americană a început să lucreze din septembrie anul trecut, a fost dispusă într-un memorandum semnat recent de consilierul de securitate naţională al preşedintelui Trump, Robert O'Brien.

Preşedintele Donald Trump a făcut presiuni asupra Germaniei pentru ca aceasta să crească cheltuielile destinate apărării şi a acuzat Berlinul că este un "captiv" al Moscovei din cauza dependenţei sale de importurile de energie ruseşti.

Reacția Germaniei


Coordonatorul german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a criticat decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage mii de militari din Germania, informează luni Reuters.

"Acest lucru este complet inacceptabil, mai ales de vreme ce nimeni la Washington nu s-a gândit să informeze în avans despre acest lucru Germania, aliatul lor din NATO", a subliniat Beyer, membru al Uniunii Democrat-Creştine (CDU), partidul de guvernământ al cancelarului Angela Merkel, într-o declaraţie acordată cotidianului Rheinische Post, scrie Agerpres.

După decizia lui Trump, şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a apreciat într-un interviu pentru presa scrisă că regretă retragerea militarilor americani din Germania şi a descris relaţiile Berlinului cu SUA drept complicate.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Planul lui Trump de a înăbuși protestele în SUA, dezvăluit de un înalt oficial
Planul lui Trump de a înăbuși protestele în SUA, dezvăluit de un înalt oficial

Casa Albă a intenţionat să desfăşoare în această săptămână circa 10.000 de militari activi pentru a înăbuşi protestele din capitala Washington D.C. şi în alte părţi din Statele Unite ale Americii.

Declarație controversată a lui Trump, după moartea lui George Floyd:
Declarație controversată a lui Trump, după moartea lui George Floyd: "E o zi minunată pentru el"

Preşedintele Donald Trump a avut o nouă intervenție criticată, el asociind cu George Floyd cifrele care indică o scădere a şomajului în Statele Unite.

Trump susţine că SUA au depăşit criza Covid-19, deși peste 1.000 de oameni mor zilnci
Trump susţine că SUA au depăşit criza Covid-19, deși peste 1.000 de oameni mor zilnci

Donald Trump a estimat vineri că SUA „au depăşit în mare măsură” criza provocată de pandemia COVID-19.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.