Trump vrea să retragă trupe americane din Germania. Reacția oficialilor germani

Ultima actualizare: 08-06-2020 14:54
Încă o rețea socială îl cenzurează pe Trump. ”Pur și simplu nu putem”
Getty

Preşedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, o decizie criticată de oficialii germani și care ridică semne de întrebare privind angajamentul SUA în regiune.

UPDATE - Berlinul nu a primit încă vreo confirmare din partea Washingtonului cu privire la informaţiile conform cărora SUA intenţionează să retragă mii de militari din Germania.

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat că nu va face speculaţii pe marginea unor informaţii care nu au fost confirmate.

"Nu vreau să speculez asupra unui lucru pentru care nu am nicio confirmare. Realitatea este că prezenţa trupelor SUA în Germania este benefică întregii securităţi a alianţei NATO - deci şi securităţii americane. Aceasta este fundamentul pe baza căruia colaborăm", a subliniat ea într-o conferinţă de presă.
 

Trump ar fi cerut retragerea trupelor din Germania

 

"Poate numai Donald Trump putea transforma o retragede de trupe într-o agresiune", scrie Politico.eu.

Potrivit sursei citate, Trump a cerut reducerea numărului de soldați americani dislocați în Germania de la 34.500, cât sunt în prezent, la 25.000.

Cifrele Pentagonului indică faptul că, dintrei cei 34.674 de militari, 20.774 sunt membri ai Armatei și 12.980 sunt membri ai Forțelor aeriene.

În plus, 19.000 de civili sunt angajați penrtu a susține forțele armate, număr care ar putea fi, de asemenea, redus considerabil.

Conform Reuters, decizia lui Trump este rezultatul unor luni de muncă ale generalului Mark Milley, şeful statului major al armatei americane, şi nu au nicio legătură cu tensiunile recente dintre preşedintele Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel, care nu a fost de acord să participe la reuniunea G7 din această lună, zădărnicind astfel planurile liderului de la Casa Albă.

Un alt înalt oficial din administraţia americană a declarat că cei 9.500 de militari vor fi trimişi în Polonia şi în alte ţări aliate, în timp ce o parte se va întoarce acasă. Acest oficial a spus că este mai puţină nevoie de un contingent mare în Germania ca urmare a creşterii generale a cheltuielilor destinate apărării din partea NATO.

El a mai informat că retragerea militarilor, proiect la care administraţia americană a început să lucreze din septembrie anul trecut, a fost dispusă într-un memorandum semnat recent de consilierul de securitate naţională al preşedintelui Trump, Robert O'Brien.

Preşedintele Donald Trump a făcut presiuni asupra Germaniei pentru ca aceasta să crească cheltuielile destinate apărării şi a acuzat Berlinul că este un "captiv" al Moscovei din cauza dependenţei sale de importurile de energie ruseşti.

Reacția Germaniei


Coordonatorul german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a criticat decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage mii de militari din Germania, informează luni Reuters.

"Acest lucru este complet inacceptabil, mai ales de vreme ce nimeni la Washington nu s-a gândit să informeze în avans despre acest lucru Germania, aliatul lor din NATO", a subliniat Beyer, membru al Uniunii Democrat-Creştine (CDU), partidul de guvernământ al cancelarului Angela Merkel, într-o declaraţie acordată cotidianului Rheinische Post, scrie Agerpres.

După decizia lui Trump, şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a apreciat într-un interviu pentru presa scrisă că regretă retragerea militarilor americani din Germania şi a descris relaţiile Berlinului cu SUA drept complicate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO