Criminalul in masa Anders Breivik si-a schimbat legal numele. Avocatul sau a refuzat sa ofere explicatii jurnalistilor
Anders Breivik si-a schimbat numele legal in Fjotolf Hansen
Extremistul Anders Behring Breivik si-a schimbat vineri numele legal in Fjotolf Hansen, la doar o zi dupa ce magistratii supremi au respins acuzatiile criminalului neo-nazist cu privire la conditiile ”inumane” de incarcere, care ar fi dus inclusiv la radicalizarea sa dupa comiterea in urma cu sase ani a atentatelor de la Oslo si de pe insula Utoya, relateaza news.ro, citand France Presse. ”Pot sa confirm ca si-a schimbat numele, este oficial”, a declarat avocatul Oystein Storrvik.
De asemenea, acesta a refuzat sa explice jurnalistilor norvegieni motivele pentru care criminalul de extrema-dreapta a decis sa-si schimbe numele in Fjotolf Hansen.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jurnalistii au descoperit ca firma Breivik Geofarm, utilizata de extremist pentru a achizitiona ingrasamite pentru fabricarea bombei detonata la Oslo, este acum inregistrata pe numele Fjotolf Hansen.
Hansen este un nume de familie extrem de comun, in vreme ce Fjotolf este extrem de rar utilizat in Norvegia.
Pe 22 iulie 2011, deghizat in politist, criminalul a vanat timp de peste o ora participanti la o tabara de vara a Tineretului Laburist si a impuscat mortal 69 de participanti, majoritatea adolescenti, pe insula Utøya.
Un pic mai inainte, el a omorat alte opt persoane, detonand o bomba in apropiere de sediul guvernului de la Oslo.
In 2012, acesta a fost condamnat la 21 de ani de inchisoare, o pedeapsa care poate fi prelungita pe termen nedeterminat. El se bucura de conditii materiale confortabile si dispune de trei celule, dotate cu televizoare, jocuri video si aparate de facut sport la inchisoarea din Norvegia.
Insa, statul norvegian a fost condamnat in aprilie pentru un tratament ”inuman” si ”degradant” prin incalcarea articolului 3 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.
Motivul - izolarea prelungita a criminalului neo-nazist, incarcerat, din motive de securitate, departe de alti detinuti, de cinci ani si jumatate. Acest regim de detentie l-a facut pe detinut ”vulnerabil mental”, potrivit reprezentantului sau Øystein Storrvik.
”Sunt puternic afectat de izolare, iar radicalizarea este, poate, sechela cea mai grava a izolarii mele”, a insistat anterior Anders Behring Breivik, autorul celor mai sangeroase atacuri comise pe teritoriul norvegian de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Norvegia a contestat faptul ca detinutul este izolat si a atras atentia asupra multiplelor activitati care-i sunt propuse, corespondentei cu lumea exterioara si numeroaselor interactiuni cu supraveghetorii, personalul medical, pastori, avocati sau un vizitator. Magistratii Curtii Supreme au decis sa respinga acuzatiile lansate de Breivik.