Anders Breivik, extremistul care a ucis 77 de norvegieni, a castigat partial procesul cu statul. Ce au decis magistratii


Ultimul update: Sambata 23 Aprilie 2016 07:01
Data publicarii: Miercuri 20 Aprilie 2016 16:27
Categorie: Stiri externe
Anders Breivik

Norvegianul Anders Breivik, condamnat pentru crimele in masa comise in 2011, in care a ucis 77 de oameni, a castigat partial un proces intentat statului pentru incalcarea drepturilor omului, relateaza BBC News.

Breivik a acuzat ca este "tratat inuman" in detentie, iar miercuri curtea de apel din Oslo i-a dat castig de cauza. Printre altele, norvegianul s-a plans ca nu i se permite sa primeasca vizite din partea altor extremisti de dreapta si ca este tinut in izolare, fapt care, sustine el, incalca drepturile omului stabilite de Conventia Europeana.

Judecatoarea Helen Andenaes Sekulic a decis ca Anders Breivik a avut parte de un tratament degradant in detentie si ca dreptul de a fi tratat cu demnitate "este o valoare fundamentala a oricarei democratii" si se aplica si "teroristilor sau criminalilor".

In schimb, magistratii au decis ca drepturile lui Breivik la viata privata si de familie nu au fost incalcate.

Breivik a ucis opt persoane cu o bomba la Oslo in iulie 2011 si a impuscat mortal alte 69 pe o insula, in apropiere, multe dintre victime fiind adolescenti. El executa pedeapsa maxima cu inchisoarea din Norvegia, 21 de ani, care poate fi prelungita.

In inchisoare are o celula cu trei camere, un televizor si un calculator, fara acces la internet. El are acces in curtea inchisorii pentru miscare si se intalneste numai cu garzile si personalul medical, iar avocatul sau vorbeste cu el prin geam.

Autoritatile norvegiene mentioneaza ca, intr-un manifest despre convingerile sale antimusulmane, Breivik a scris ca "inchisorile sunt considerate un loc ideal de recrutare in scopuri politice" si ca alti detinuti l-ar putea ataca. Avocatul Storrvik a explicat ca un semn al suferintei lui Breivik este incapacitatea de a se concentra asupra studiilor universitare pe care le-a inceput prin corespondenta, anul trecut.

 

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO