De ce pleacă civilii ucraineni din Herson chiar dacă rușii s-au retras din oraș
Cel puțin șapte civili au murit doar duminică, iar alți 19 au fost răniți în patru regiuni ucrainene în urma bombardamentelor inamice. Anunțul dureros a fost facut de un consilier al președintelui Zelenski.
În tot acest timp, alungați de rachete, civilii pleacă speriați din Herson chiar dacă rușii s-au retras din acest oraș.
Kievul a fost în beznă totală încă o noapte. Ministerul Apărării: „Fără lumină. Fără căldură. Fără apă. Fără conectivitate. Asta până când vom fi și fără voi, rușilor!”
Alegeri 2024
21:15
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
20:29
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
19:45
Ce spun românii care manifestează împotriva lui Călin Georgescu. „Am trecut printr-un regim comunist. Să nu treacă și el”
19:36
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Dacă s-a încălcat procedura, Curtea Constituțională va anula acest tur de scrutin
Cel mai mare spital din capitala ucraineană a fost pe punctul de a începe evacuarea pacienților, după ce a rămas nu doar fără curent electric, ci și fără apă în urma raidurilor înverșunate cu rachete de zilele trecute. De altfel, directorii multor spitale ucrainene au fost nevoiți să găsească pe loc soluții pentru a se descurca în condiții vitrege.
Roman Moraru-Burlescu, șeful Centrului de Oncourologie din Kiev: „Din păcate, cancerul nu are timp să aștepte, drept urmare continuăm cu tratamentul și astăzi. Chiar acum, luminile au fost stinse și am trecut la modul de funcționare pe generator”.
Iar în timp ce medicii operau la lumina lanternelor, familiile pacienților așteptau vești cu sufletul la gură.
Oleg Maican, tatăl unui pacient: „O oră și jumătate este o eternitate când te uiți pe fereastră și vezi că se stinge lumina în sala de operație... Este cumplit de greu”.
Iarna vine fără milă și în tranșele de pe frontul din Donețk, în est. În timp ce civilii ucraineni nu au curent electric și căldură, apărătorii noștri din Bahmut luptă pentru libertatea Ucrainei în astfel de condiții" - a comentat un oficial al Ministerului ucrainean de Interne.
Dar, forțele rusești au suferit pierderi grele. În special infanteria marină rusă desfășurată în zonă. Și este puțin probabil să realizeze o breșă în această zonă - afirma cea mai recentă evaluare a situației de pe front, făcută de Ministerul britanic de Externe.
Între timp, ucrainenii părăsesc Hersonul pentru a fugi de bombardamentele rusești, la puțin peste două săptămâni după ce sărbătoreau recucerirea capitalei regionale din sud. Un lung șir de camioane, camionete și mașini - unele tractând remorci, mai toate transportând și animale de companie și alte bunuri - se întindea pe o distanță mai mare de un kilometru la ieșirea din Herson.
Ruși bombardează Hersonul de pe celălalt mal al Niprului. Și, potrivit poliției ucrainene, cel puțin 32 de oameni au fost uciși, după 11 noiembrie, când forțele ucrainene au ajuns în oraș.
Exodul a avut loc în ziua în care Ucraina a comemorat solemn foametea din epoca lui Stalin și a căutat să se asigure că războiul Rusiei nu îi privează pe alții, de exporturile sale vitale de grâne. Volodimir Zelenski a găzduit, la Kiev, un summit cu lideri ai unor națiuni aliate pentru a lansa inițiativă numită „Cereale din Ucraina”.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Summitul nostru privind securitatea alimentară a fost susținut de peste 20 de țări. Suma totală pe care am strâns-o pentru "Cerealele din Ucraina" este de aproximativ 150 de milioane de dolari. Și continuăm să muncim. Pregătim până la 60 de nave. Și nu este vorba doar de produse agricole ucrainene pe care le trimitem în țările care suferă cel mai mult de pe urma crizei alimentare. Împreună reafirmăm că foamentea nu ar trebui să fie folosită niciodată ca armă”.
Pe de altă parte, Kremlinul și-a declarat consternarea după "moartea subită" a ministrului de externe al Belarusului - care avea 64 de ani și vechi state de serviciu. Vladimir Makei era în funcție din 2012. Anul acesta, la Consiliul de securitate al ONU, a apărat legăturile strânse dintre Minsk și Moscova. "Belarus nu a susținut niciodată războiul. Dar noi nici nu suntem trădători!", a spus Makei.