De ce a eșuat modelul suedez de gestionare a pandemiei. Oamenii au avut recomandări, nu legi

09-11-2020 12:17

De ce a eșuat modelul suedez de gestionare a pandemiei. Oamenii au avut recomandări, nu legi

Suedezii au ignorat pericolul și nu au avut niciodată un lockdown, iar ca urmare țara se confruntă acum cu un număr record de infectări cu Covid-19, în condițiile în care oamenii continuă să se înghesuie în autobuze și să organizeze petreceri.

Suedia a anunțat acum recomandări mai stricte pentru cele mai mari trei orașe ale sale- Stockholm, Göteborg și Malmo, după ce a înregistrat vineri un record de 4.697 de cazuri noi de coronavirus, scrie Daily Mail.

Noile recomandări includ evitarea cumpărăturilor neesențiale, a transportului public, a sălilor de sport și a vizitelor la muzee.

Johan Nojd, şeful departamentului de boli infecțioase de la universitatea din Uppsala, spune că aglomerația din orașe a împiedicat scăderea ratei infectării.

„Este dificil de observat vreun impact, deoarece am avut cel mai mare număr de teste pozitive realizate vreodată, un record mult mai mare decât în primăvară”, a spus el pentru The Telegraph.

Statistic: Cumulative number of coronavirus (COVID-19) cases in Sweden since February 2020 (as of November 5, 2020) | Statista
Find more statistics at Statista

Nojd a atribuit numărul record de infectări persoanelor care nu respectă două dintre principalele recomandări guvernamentale: evitarea transportului public și evitarea contactului fizic cu persoane din afara gospodăriei.

"Poate că mai mult de 50% ascultă foarte atent sfaturile pe care le aud, poate chiar 80%, dar avem de la 20% la 40% care nu ascultă deloc", a spus el.

În orașul Malmo, școlile s-au închis pentru prima dată, iar bibliotecile au un program limitat. Între timp, în Skane, regiunea din jurul Malmo, numărul cazurilor Covid-19 a continuat să crească.

 

”Am văzut că aceste recomandări sunt inutile”

 

Cazurile din regiune au atins joi o medie la șapte zile de 374, cu peste 75 % mai mare decât în ziua introducerii noilor măsuri.

Fredrik Sund, care conduce o clinică de boli infecțioase din Uppsala, a cerut un blocaj național pentru a opri cazurile în creștere.

Vorbind la televiziunea suedeză, el a spus: „Trebuie să introducem restricții mai dure, care sunt susținute de lege, deoarece am văzut acum că aceste recomandări sunt inutile”.

„Acum avem ocazia să facem ceva în acest sens. Peste câteva săptămâni, nu va avea niciun efect”, a completat Sund.

Suedia, care a evitat carantina națională de-a lungul pandemiei, a înregistrat vineri 4.697 de noi cazuri de coronavirus, cel mai mare număr de la începutul pandemiei, au arătat statisticile Agenției pentru Sănătate.

Iar autoritatea guvernamentală spune că vârful din primăvară a fost probabil depășit de mai multe ori, dar a rămas neînregistrat din cauza unui număr mai mic de teste efectuate.

Suedia a înregistrat vineri 20 de noi decese cauzate de COVID-19, ducând total la 6.022.

Rata de deces pe cap de locuitor a Suediei este de câteva ori mai mare decât la vecinii nordici, dar mai mică decât în alte țări europene mai mari, cum ar fi Spania sau Marea Britanie.

Aproximativ trei sferturi din populația Suediei este în prezent supusă unor măsuri locale mai stricte pentru coronavirus, deși sub forma unor recomandări care nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

 

Statistic: Number of coronavirus (COVID-19) deaths in Sweden in 2020, by age groups (as of November 3, 2020) | Statista
Find more statistics at Statista

Recomandări, nu legi

 

Cât de probabil este ca autoritățile să înăsprească aceste măsuri sau să le extindă pentru a acoperi întreaga țară, se întreabă publicația The Local într-o analiză pe marginea variantei introducerii unui lockdown în Suedia.

Măsurile se aplică în 10 din cele 21 de regiuni administrative din Suedia și, deși variază ușor în funcție de regiune, includ recomandări de a evita mediile interioare, cum ar fi magazinele și contactul cu alte persoane decât cele de acasă.

Aceste măsuri au un temei juridic ca parte a legii suedeze privind bolile infecțioase, dar sunt mai degrabă recomandări decât legi.

Oamenii sunt, de asemenea, îndemnați să își asume o anumită responsabilitate personală în a decide cum să le aplice: recomandările includ formularea „dacă este posibil” și persoanelor care locuiesc singure în Sormland, de exemplu, li s-a spus că pot continua să socializeze cu unul sau doi prieteni.

Însă, în țări precum Marea Britanie și Franța, măsurile locale sau regionale au fost înlocuite cu blocaje naționale, după ce cazurile de coronavirus au continuat să crească.

 

Ar putea Suedia să se afle pe același drum?

 

Ministrul Sănătății și Afacerilor Sociale, Lena Hallengren, a spus că, deși termenul „blocaj” poate fi folosit pentru a descrie mai multe scenarii diferite, Suedia este deja „pe cale de a închide părți mari ale societății noastre” prin implementarea noile restricții locale.

Există trei aspecte cheie care vor determina următorii pași în Suedia: cadrul legal, motivele pentru care Suedia a optat pentru evitarea blocării până acum și situația epidemiologică.

În primul rând, există dificultăți legislative în impunerea unui blocaj complet în Suedia, o țară fără cadru legal pentru o stare de urgență în timp de pace.

Acest lucru a fost frecvent citat ca motiv pentru care Suedia s-a bazat în schimb pe recomandări, dar țara are posibilitatea de a merge mai departe în cadrul legilor existente.

În primăvară, guvernului i s-au acordat puteri decizionale mai mari, ceea ce însemna că ar putea impune măsuri precum închiderea școlilor, magazinelor, restaurantelor sau a altor afaceri, fie la nivel regional, fie la nivel național, fără a fi nevoie să treacă prin Parlament.

Această lege temporară a expirat însă în iulie fără a fi folosită vreodată, dar este un exemplu al modului în care Suedia are posibilitatea de a introduce măsuri mai stricte decât cele utilizate în prezent.

Autoritățile au declarat, pe tot parcursul pandemiei, că nu cred că legi stricte și amenzi ar fi eficiente în Suedia.

La început, această strategie s-a bazat cel puțin parțial pe speranțele că țara ar putea construi o „imunitate de turmă”, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Epidemiologul de stat Anders Tegnell a spus că este de părere că o strategie bazată pe recomandări este cea mai eficientă pentru Suedia și și-a exprimat îndoielile că normele mai stricte ar funcționa.

Cu toate acestea, oricât de reticenți ar putea fi acum Agenția de Sănătate Publică și Guvernul de a trece la măsuri mai dure, este posibil să nu mai aibă de ales.

 

Măsuri mai stricte, doar regionale

 

Dacă tendința ascendentă puternică a noilor cazuri continuă - și dacă acest lucru duce la mai multe cazuri de boli grave, decese și un sector de asistență medicală supraîncărcat - Suedia ar putea avea nevoie să introducă măsuri mai stricte.

Dacă acest lucru înseamnă înăsprirea restricțiilor locale sau extinderea acestora în întreaga țară, ar depinde probabil de modul în care se dezvoltă răspândirea virusului.

În prezent, multe părți din nordul Suediei au un nivel scăzut de răspândire a coronavirusului, ajutat de o densitate foarte scăzută a populației.

Dacă această tendință continuă, este puțin probabil ca Agenția de Sănătate Publică să extindă măsuri în întreaga țară, având în vedere că intenționează să introducă măsuri viitoare la nivel local.

În schimb, vor fi introduse măsuri locale în orice alte regiuni care arată creșteri îngrijorătoare a numărului de cazuri, cum ar fi Vastmanland, care a anunțat deja că se gândește la o astfel de mișcare.

Iar dacă recomandările vor fi întărite vreodată sau completate de restricții obligatorii din punct de vedere juridic, acest lucru va depinde probabil de dezvoltarea epidemiei pe măsură ce Suedia se îndreaptă spre iarnă și de măsura în care oamenii își schimbă comportamentul numai pe baza recomandărilor. 

 

Sursa: Cristian Anton


VIDEO PROTVPLUS.RO