BREXIT: Cum s-a desfasurat prima zi de negocieri la Bruxelles. Cameron: "Nu regret ca am facut referendumul"

×
Codul embed a fost copiat

BREXIT, LIVE UPDATE| Un summit tensionat este in plina desfasurare la Bruxelles, unde premierul britanic David Cameron s-a intalnit cu partenerii europeni, pentru prima oara dupa BREXIT''.

Surse guvernamentale de la Londra spun ca prim-ministrul demisionar vrea sa amane inceperea procedurilor pentru iesirea din Uniune si sa lase povara pe umerii succesorului sau.

"Desi parasim Uniunea Europeana, nu trebuie sa intoarcem spatele Europei. Aceste tari sunt vecinele, prietnele, aliatele, parteneriele noastre si sper ca vom urmari cele mai apropiate relatii in materie de comert, cooperare si securitate. Asa este bine pentru noi , asa este bine si pentru ei", a fost mesajul lui Cameron.

Miercuri va avea loc ultima zi a summitului, in care, probabil, se vor lua deciziile importante privind viitorul Marii Britanii si al Uniunii Europene.

Cititi in acest articol:
Cameron nu regreta ca a facut referendumul
Mesajul lui Cameron pentru liderii UE
Proteste la Londra
Liderul NATO indeamna la unitate
► Premierul Scotiei, ''hotarat'' sa apere locul Scotiei in Uniunea Europeana
► Surse: premierul Scotiei va negocia cu seful Parlamentului European
► 
David Cameron: Marea Britanie vizeaza o relatie cat mai constructiva posibil cu UE dupa Brexit
► 
Parlamentul European: Un Brexit rapid, pentru a elimina incertitudinea, si o reforma profunda a UE
► 
Tusk: UE e gata de azi pentru Brexit
► 
Juncker interzice negocierile neoficiale cu Londra
► 
Ovatii pentru discursul unui europarlamentar scotian
► 
Primarul Londrei, Sadiq Khan, cere autonomie sporita
► 
Parlamentul European a cerut activarea imediata a procedurii de retragere
► Farage, huiduit in Parlamentul European
► 
Guvernul britanic va majora taxele si va reduce cheltuielile dupa Brexit
► 
Angela Merkel: Brexitul nu va slabi structura blocului comunitar
► 
Juncker, catre Farage, in PE: "Ce cauti aici?"
► 
Prima aparitie publica a Reginei dupa Brexit
► 
Nationalistii galezi isi intensifica demersurile pentru independenta
► 
David Cameron, pentru prima data fata in fata cu liderii europeni
► 
Telegraph: Marea Britanie ar putea sa organizeze un al doilea referendum daca ajunge la un acord privind migratia cu Bruxelles-ul
Lituania se teme ca UE va fi mai putin ferma fata de Rusia dupa Brexit

Citește și
rasism brexit
Peste 100 de incidente rasiste in Marea Britanie, dupa referendum. Comentariile xenofobe adresate imigrantilor
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

UPDATE 02:30 Premierul britanic, David Cameron, a afirmat marti, cu prilejul unui summit european la Bruxelles, ca nu regreta ca a organizat referendumul privind apartenenta tarii sale la Uniunea Europeana, transmite AFP.

"Bineinteles ca regret rezultatul. Nu regret insa ca am facut referendumul. A fost cel mai bun lucru care trebuia facut", a declarat David Cameron in cursul conferintei de presa organizate la finalul unui dineu de lucru cu ceilalti lideri ai UE.

 UPDATE 01:10 Cameron, despre viitorul relatiei UE - Marea Britanie

O reforma a regulilor liberei circulatii a persoanelor in Europa constituie "cheia" relatiilor post-Brexit intre Regatul Unit si Uniunea Europeana, le-a spus premierul britanic demisionar David Cameron omologilor sai europeni marti seara, la Bruxelles, potrivit unei surse din anturajul acestuia, relateaza AFP.

Cameron a spus, in timpul unei cine cu liderii celorlalte 27 de state membre UE, ca Regatul Unit si Uniunea Europana este necesar "sa aiba relatii economice cat mai stranse posibil si ca cheia pentru a ramane aproape este studierea unei reforme a liberei circulatii a persoanelor", a precizat aceasta sursa.

Potrivit altei surse, anonime, din cadrul Guvernului britanic, Cameron, care participa la ultimul sau summit european, a explicat in cursul acestei cine care sunt, in opinia sa, motivele pentru care britanicii au votat joi in favoarea unei retrageri din Uniune.

"Unul dintre factorii hotaratori in votul" in favoarea Brexitului, in opinia lui Cameron, este faptul ca accesul la piata unica europeana implica acceptarea liberei circulatii a persoanelor, a declarat aceasta sursa.

"Prin urmare, daca veti cauta sa pastrati o relatie economica stransa, nu puteti evita aceasta problema", a adaugat ea.

UPDATE 22:30 Proteste in capitala Angliei, in aceasta seara. Mii de persoane cer ramanerea in Uniunea Europeana si posteaza poze pe Twitter cu hashtag-ul LondonStays (Londra Ramane).

De asemenea, au strigat "imigrantii sa ramana, rasistii sa plece".

UPDATE 21:55 Numele succesorului premierului demisionar David Cameron va fi cunoscut pe 9 septembrie, a anuntat marti Partidul Conservator (Tory), care amana astfel cu o saptamana data anuntata initial, relateaza AFP, citata de News.ro.

Candidaturile vor putea fi depuse miercuri si joi.

UPDATE 21:05 Stoltenberg indeamna la unitate dupa decizia Marii Britanii de a parasi UE

Cooperarea intre UE si NATO este mai vitala ca niciodata, a declarat marti, la sosirea la summitul sefilor de stat si de guverne de la Bruxelles, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relateaza The Associated Press, citata de News.ro.

"Este necesar sa transmitem mesajul clar ca votul Regatului Unit de a parasi Uniunea Europeana nu inseamna ca nu suntem capabili sa cooperam, sa lucram impreuna", a declarat Stoltenberg, la sosirea la summitul UE, dominat de consecintele deciziei de joi a britanicilor de a parasi blocul celor 28.

Marea Britanie face parte din NATO, alaturi de alte 22 de state membre UE, insa exista temeri cu privire la faptul ca un Brexit ar putea afecta eforturile in domeniul securitatii colective.

UPDATE 20:41 Marea Britanie si Uniunea Europeana sunt invitate de catre autoritatile olandeze sa poarte negocierile privind Brexit-ul la Maastricht, in sudul Olandei, dupa 25 de ani de la semnarea tratatului privind Uniunea Europeana si moneda unica, relateaza marti AFP.

''Cred ca Regatul Unit si UE ar trebui sa desfasoare negocierile privind Brexit-ul la Maastricht. Invit cele doua parti in acest scop'', a declarat guvernatorul provinciei Limburg, Theo Bovens, potrivit unui comunicat, la cinci zile dupa referendumul la care britanicii au votat pentru iesirea tarii lor din UE.

Guvernatorul Bovens a lansat invitatia cu ocazia prezentarii programului '''Europe Calling! Maastricht Treaty 25th Anniversary', in onoarea Tratatului de la Maastricht, semnat pe 7 februarie 1992. Dialogul privind viitorul Europei este tema principala a acestui eveniment, care incepe la 9 decembrie, pentru o durata de un an.

''Dupa 25 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht putem sa reaprindem flacara Europei unite'', a afirmat la randul sau primarita orasului Maastricht, Annemarie Penn-te Strake.

Tratatul Uniunii Europene semnat la Maastricht este cel de-al doilea act fundamental al constructiei europene, dupa Tratatul de la Roma din 1957.

UPDATE 19:52 Uniunea Europeana va transfera sediul Autoritatii Bancare Europene (EBA) de la Londra la Paris sau Frankfurt, dupa decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana, in timp ce Banca Centrala Europeana va insista ca operatiunile de clearing in euro sa se efectueze in interiorul zonei euro, a declarat marti un inalt oficial european pentru Reuters.

"Uniunea cu mai multe monede s-a terminat. De aceea vom vedea cum Autoritatea Bancara Europeana se va muta fie la Paris, fie la Frankfurt", a declarat oficialul european.

Infiintata in 2011 ca reactie la criza financiara globala, EBA opereaza ca un reglementator pan european care elaboreaza si coordoneaza legislatia in domeniul bancar la nivelul blocului comunitar.

Desi nu s-a ajuns inca la o decizie formala cu privire la mutarea sediului EBA, alegerea Frantei sau a Germaniei ar risipi sperantele Italiei care ar dori transferul de la Londra la Milano.

In plus, dupa Brexit, BCE va putea sa-si impuna si politica in domeniul caselor de clearing, o pozitie pe care Marea Britanie a putut sa o conteste pana acum, ceea ce va diminua influenta sectorului financiar londonez. "Puteti fi siguri ca BCE va insista asupra politicii sale privind locatia (-operatiunilor de clearing-). Nu maine, nu in doua saptamani, dar acest lucru se va intampla in urmatorii doi ani", a mai spus oficialul facand referire la politica potrivit careia casele de clearing in euro ar trebui sa aiba sediul in zona euro.

Casele de compensare indeplinesc functia de contraparte centrala si au drept rol principal garantarea obligatiilor ambelor parti asumate cu ocazia tranzactiilor cu derivate. in acest fel, casele de compensare asigura securitatea operatiunilor intre vanzatori si cumparatori.

Anul trecut, Marea Britanie a contestat cu succes in fata Tribunalului Uniunii Europene politica BCE potrivit careia casele de compensare trebuie sa fie amplasate in zona euro. Aceasta victorie a permis Marii Britanii sa evite situatia in care o mare parte a operatiunilor de clearing derulate pe platforma Clearnet a bursei de la Londra sa fie transferate in Europa continentala.

UPDATE 19:00  Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, a estimat marti la Bruxelles ca politicienii britanici au transmis mesaje contradictorii in ce priveste intentia lor reala de a-si scoate tara din Uniunea Europeana, relateaza agentia DPA.

''Problema astazi este de a stabili daca britanicii vor sau nu vor sa intre in negocieri pentru iesirea'' tarii lor din blocul comunitar, a declarat dna Mogherini, inainte de începerea summitului UE de la Bruxelles.

''Poporul britanic a fost destul de clar pe această tema, dar primim mesaje contradictorii, daca e sa folosesc un eufemism, de la o scena politica mai degraba confuza, de la Londra si de peste tot din Marea Britanie'', a afirmat sefa diplomatiei europene. 

UPDATE 18:10 Studentii britanici inscrisi la universitati din alte state ale Uniunii Europene ar putea primi cetatenie europeana, conform unui plan discutat de lideri ai Uniunii in urma referendumului prin care Marea Britanie a decis iesirea din blocul comunitar, a afirmat marti seful guvernului italian, Matteo Renzi, transmite Reuters.

'Daca un student britanic decide sa petreaca doi, trei, patru ani intr-o universitate europeana, ceea ce examinam acum este posibilitatea de a-i acorda un pasaport european', dar 'deocamdata, nu este nimic sigur', le-a declarat Renzi reporterilor la Bruxelles, dupa o reuniune a liderilor socialisti europeni, la care initiativa a fost luata in discutie.

Premierul italian a precizat ca propunerea s-a aflat pe agenda si la intalnirea sa de luni, de la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele francez Francois Hollande.

Masura ar putea fi salutata de studentii britanici la universitati de pe continent, care sunt nesiguri cu privire la drepturile lor viitoare in statele UE dupa votul de la referendumul din 23 iunie.

Un sondaj efectuat cu putin timp inaintea consultarii a relevat ca 73% dintre tinerii cu drept de vot sub 25 de ani erau pentru ramanerea Marii Britanii in UE.

'Suntem foarte tristi pentru tanara generatie, mai ales pentru cea care traieste si studiaza in Marea Britanie, dar aceasta este democratia', a adaugat seful guvernului italian.

Dupa cum noteaza insa Reuters, obstacole de natura juridica ar putea face imposibila punerea in aplicare a planului anuntat de Renzi. Acordarea cetateniei europene studentilor britanici ar putea obliga state comunitare sa procedeze in mod similar cu studenti din tari din afara Uniunii, pentru a evita discriminarile.

UPDATE 17:45 Premierul Scotiei, ''hotarat'' sa apere locul Scotiei in Uniunea Europeana

Sefa executivului scotian, Nicola Sturgeon, s-a declarat marti ''hotarata'' sa apere, in pofida Brexitului (iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana), locul Scotiei in blocul comunitar, anuntand ca va merge in acest scop miercuri la Bruxelles, relateaza AFP.

''Sunt hotarata, total hotarata, sa apar relatia si locul Scotiei in UE'', a declarat dna Sturgeon, sefa Partidului National Scotian (SNP, separatist), intr-un discurs rostit in fata parlamentului scotian din Edinburgh.

''Daca iesim din Europa, atunci ar fi impotriva vointei noastre si inacceptabil din punct de vedere democratic'', a subliniat dna Sturgeon, subliniind ca scotienii au votat in majoritate (62 % ) la referendumul din 23 iunie pentru a ramane in Uniunea Europeana.

''Maine voi face o prima vizita la Bruxelles pentru a prezenta pozitia si interesele Scotiei reprezentantilor principalelor grupuri parlamentare ale Parlamentului European si presedintelui PE'', Martin Schulz, a mai spus sefa separatistilor scotieni.

Incepand de vineri, dupa anuntul rezultatului referendumului din Marea Britanie privind apartenenta la UE, dna Sturgeon a estimat ca este ''foarte probabil'' sa fie organizat un nou referendum privind independenta Scotiei dupa cel din 2014, marcat de victoria lui ''NU''.

UPDATE 17:10 Prim-ministrul scotian, Nicola Sturgeon, se va intalni miercuri cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, in cadrul eforturilor sale de mentinere a Scotiei in Uniunea Europeana dupa ce referendumul din 23 iunie, din Marea Britanie, s-a soldat cu victoria taberei pro-Brexit, potrivit unor surse citate de Reuters.

In Scotia, 62% dintre votanti s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in blocul comunitar, iar guvernul de la Edinburgh s-a angajat sa intreprinda toate demersurile pentru mentinerea Scotiei in UE, inclusiv prin organizarea 'foarte probabila', potrivit Nicolei Sturgeon, a unui nou referendum privind independenta provinciei de Regatul Unit.

Parlamentul de la Edinburgh urmeaza sa adopte marti o motiune speciala menita sa ofere sprijin guvernului in discutiile atat cu Londra, cat si cu UE, cu privire la optiunile de protejare a relatiei Scotiei cu blocul comunitar si piata unica europeana. 

 UPDATE 16:05 Marea Britanie spera sa stabileasca o relatie cat mai constructiva posibil cu Uniunea Europeana dupa ce va parasi blocul comunitar, a sustinut marti premierul britanic David Cameron.

''Voi explica faptul ca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana. Dar vreau ca acest proces sa fie cat mai constructiv posibil si sper ca rezultatul poate fi cat mai constructiv posibil'', a spus Cameron, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles.

''Pentru ca, evident, desi parasim Uniunea Europeana, noi nu trebuie sa intoarcem Europei spatele. Aceste tari sunt vecinii nostri, prietenii nostri, aliatii nostri, partenerii nostri'', a adaugat seful executivului de la Londra.

El s-a pronuntat si pentru cea mai stransa cooperare cu UE in termeni de comert si securitate.

 UPDATE 15:46 Marea Britanie trebuie sa respecte dorinta majoritatii cetatenilor sai, pe deplin si cat de repede posibil si sa se retraga din Uniunea Europeana oficial inainte de a discuta aranjamentele pentru orice tip nou de relatie, sustine Parlamentul European, intr-o rezolutie adoptata marti, in cadrul sesiunii plenare extraordinare convocate in urma referendumului din 23 iunie privind apartenenta Marii Britanii la UE, potrivit unui comunicat de presa al PE.

Eurodeputatii subliniaza si nevoia urgenta de reforme pentru ca UE sa poata raspunde asteptarilor cetatenilor sai.

Dupa dezbaterea dintre liderii grupurilor politice din PE, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si ministrul olandez al apararii, Jeanine Hennis-Plasschaert, reprezentanta presedintiei Consiliului UE, eurodeputatii au adoptat o rezolutie cu 395 voturi pentru, 200 voturi contra si 71 abtineri.

PE cere guvernului britanic sa respecte decizia democratica a poporului printr-o implementare rapida si coerenta a procedurii de retragere - prin activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, pentru a permite inceperea rapida a negocierilor de retragere.

Pentru a preveni nesiguranta care afecteaza pe toata lumea si pentru a proteja integritatea Uniunii Europene, premierul britanic trebuie sa-i informeze despre rezultatul referendumului pe participantii la Consiliul European din 28-29 iunie pentru a incepe cat de curand posibil procedura de retragere si negocierile.

Eurodeputatii reamintesc faptul ca Parlamentul European trebuie sa isi dea consimtamantul pentru acordul de retragere si pentru orice forma de relatie in viitor, conform tratatelor, si ca trebuie sa fie implicat pe deplin in toate etapele procedurilor viitoare.

Pe de alta parte, PE cere Consiliului sa modifice ordinea presedintiilor Consiliului UE pentru a impiedica procesul de retragere sa afecteze gestionarea activitatilor actuale ale UE. Marea Britanie ar fi trebuit sa preia presedintia Consiliului UE in a doua jumatate a anului 2017.

Membrii PE subliniaza ca provocarile actuale necesita reforme pentru a face Uniunea Europeana 'mai buna si mai democratica' si pentru 'a realiza ceea ce asteapta cetatenii'. 'Unele state membre pot alege sa se integreze mai incet si mai putin, dar nucleul UE trebuie consolidat, iar solutiile a la carte trebuie evitate', se mai arata in textul rezolutiei PE.


UPDATE 15:25 Uniunea Europeana este gata sa inceapa de astazi procedura de iesire a Regatului Unit din blocul comunitar ca urmare a votului in favoarea Brexit, a afirmat marti presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la summitul european la Bruxelles, relateaza AFP.

''Europa este gata sa inceapa procedura de iesire a regatului din UE chiar de astazi, fara entuziasm, dupa cum va puteti imagina. Acesta nu este scenariul la care visam'', a declarat Tusk in fata jurnalistilor. Liderii din UE ar urma sa aiba in septembrie un summit informal in format de 27 de membri, pentru a discuta despre iesirea Marii Britanii din UE, potrivit unei propuneri despre care Donald Tusk a afirmat ca o va face la summitul european de doua zile care incepe marti la Bruxelles.

UPDATE 14:35 Juncker interzice negocierile neoficiale

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a interzis comisarilor si functionarilor din executivul comunitar sa initieze discutii pe tema Brexitului cu reprezentantii britanici 'pana cand nu va exista o notificare oficiala din partea Marii Britanii', transmite marti EFE. "Fara notificare, nu exista negociere", a spus Juncker in plenul Parlamentului European care s-a reunit in sesiune extraordinara pentru a aborda consecintele referendumului britanic. Juncker a spus ca a interzis comisarilor si directorilor generali orice forma de dialog 'informal' sau 'secret' cu reprezentanti ai guvernului britanic. "Nu vor exista negocieri secrete", a subliniat Juncker.

UPDATE 14:30 Ovatii pentru un europarlamentar scotian

Discursul europarlamentarului SNP (Partidul National Scotian) Alyn Smith a fost primit cu ovatii. "Vreau ca tara mea sa fie internationalist, cooperanta, ecologica, corecta, europeana. Scotienii, impreuna cu nord-irlandezii si londonezii si multi galezi si englezi au votat sa ramana in familia noastra de natiuni, Cer ca acest statut si spirit european sa fie respectate. Colegi, sunt multe lucruri de negociat. Avem nevoie sa avem mintea limpede si inima calda. Si amintiti-va: scotia nu v-a abandonat. Va rog, va implor, nu abandonati nici voi Scotia" , a incheiat Smith, in aplauzele Parlamentului European.

UPDATE 14:20 Primarul Londrei, Sadiq Khan, cere autonomie sporita 

''In numele tuturor londonezilor, solicit mai multa autonomie pentru capitala - chiar acum. Mai multa autonomie pentru a proteja economia Londrei de incertitudinile viitoare. Mai multa autonomie pentru a proteja companiile din intreaga lume care fac comert aici si mai multa autonomie pentru a ne proteja locurile de munca, bunastarea si prosperitatea'', a spus Khan.

Potrivit acestuia, de acum incolo Londra trebuie sa fie capabila sa-si decida propriul viitor.

''Acum este absolut esential sa ne miscam rapid. Nu putem astepta rezultatele negocierilor cu Uniunea Europeana inainte de a oferi Londrei mai mult control - trebuie sa se intample acum. Viteza iesirii noastre din UE pare sa fie decisa la Bruxelles, Paris si Berlin mai degraba decat la Londra. Ramanerea in piata unica europeana trebuie sa fie prioritatea unu, doi si trei in negocierile noastre cu UE '', a spus el.

UPDATE 13:30 Parlamentul European a cerut marti activarea 'imediata' a clauzei de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana, prevazuta in Tratatul de la Lisabona, 'pentru a evita o incertitudine care ar aduce prejudicii si pentru a proteja Uniunea', transmite AFP.

Intr-o rezolutie adoptata cu 395 de voturi si 200 impotriva, Parlamentul European subliniaza totodata ca 'vointa exprimata de poporul (britanic) trebuie sa fie pe deplin si cu scrupulozitate respectata'.

 

UPDATE 13:15 Farage, huiduit in Parlamentul European

Liderul UKIP Nigel Farage a reusit sa-i infurie pe colegii din Parlamentul European prin discursul sau. El a declarat ca Londra ar trebui sa activeze cat mai rapid articolul 50 iar apoi le-a spus: “Stiu ca practic niciunul dintre voi nu a avut vreodata un job serios, nu a lucrat in domeniul afacerilor sau in comert sau macar sa fi creat un loc de munca. Dar macar ascultati”. Presedintele PE Martin Schulz l-a intrerupt spunandu-i ca “nu poate spune asa ceva”. Farage a continuat, spunand ca Brexit este mai periculos pentru UE decat pentru Marea Britanie.

UPDATE 13:00 Guvernul britanic va majora taxele si va reduce cheltuielile dupa Brexit

Marea Britanie va trebui sa majoreze taxele si sa reduca cheltuielile, pentru a face fata dificultatilor economice provocate de votul pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit), a declarat marti ministrul britanic de Finante, George Osborne, intr-un interviu acordat BBC, transmite Reuters. "Vom face tot posibilul pentru a furniza securitate fiscala populatiei, vom arata tarii si intregii lumi ca Executivul poate cheltui pe masura bugetului", a explicat Osborne. Intrebat daca asta implica majorarea taxelor si reducerea cheltuielile, ministrul britanic de Finante a raspuns: "Categoric, da". George Osborne a avertizat: "Suntem intr-o perioada prelungita de ajustari economice in Marea Britanie. Ne ajustam la viata din afara UE si nu va fi atat de roz ca viata in interiorul UE".

UPDATE 12:25 Juncker, catre Farage, in PE: "Ce cauti aici?"

In Parlamentul European, Jean Claude Juncker l-a interpelat pe liderul UKIP, Nigel Farage, care este europarlamentar si a fost unul dintre principalii sustinatori ai iesirii Marii Britanii din Uniune.

"E ultima data cand mai aplauzi aici", a glumit seful Comisiei Europene, care a continuat: "Sunt surprins ca esti aici. Ai luptat pentru iesire, ai indemnat oamenii sa voteze pentru iesire, ce cauti aici?"

UPDATE12:10 Angela Merkel: UE e suficient de puternica sa supravietuiasca fara UK

Angela Merkel a declarat astazi in Parlamentul Germaniei ca UE e suficient de puternica pentru a supravietui Brexitului, relateaza AFP. Liderul german a explicat ca daca Marea Britanie vrea acces la piata unica, atunci trebuie sa plateasca valoarea UE.Un exemplu in acest sens este Norvegia, care desi nu face parte din UE a acceptat termenii libertatii de miscare in schimbul accesului la piata unica.Insa, ministrul britanic al Sanatatii, Jeremy Hunt, a precizat ca viitorul premier ar trebui sa aiba oportunitatea de a negocia un nou acord cu UE, care sa mentina accesul la piata unica in schimbul unor concesii cu privire la libertatea de miscare. In acest mod, Marea Britanie ar avea acces la unul dintre cele mai importante beneficii ale UE, chiar daca limiteaza puternic miscarea muncitorilor europeni pe teritoriul insulei.

Angela Merkel a sustinut ca regreta decizia britanicilor de a parasi UE, insa alegerea poporului nu poate decat sa fie respectata.Demnitarul a explicat ca este responsabilitatea britanicilor sa decida cum va arata viitoarea lor relatie cu Europa. Insa, discutiile nu vor incepe pana ce Marea Britanie nu activeaza articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.
In timpul negocierii termenilor divortului, Marea Britanie va ramane un membru al UE cu toate privilegiile si responsabilitatile.
 

UPDATE12:00 Sesiune speciala in Parlamentul European. Jean-Claude Juncker:  "Fara negocieri"

Parlamentarii europeni s-au reunit intr-o sesiune speciala pentru a discuta despre Brexit. Jean-Claude Juncker a cerut Marii Britanii sa "clarifice cat mai rapid posibil situatia" dupa Brexit, excluzand orice negociere cu Londra inainte de notificarea formala a cererii de iesire din UE. "Nu ne putem instala intr-o incertitudine prelungita (...) As vrea ca Marea Britanie sa-si clarifice pozitia, nu astazi, nu maine dimineata, dar rapid", a spus Juncker, in fata Parlamentului European. "Fara negocieri, fara negocieri", a subliniat el.

UPDATE 11:30 Prima aparitie publica a Reginei dupa Brexit

"Sunt inca in viata, ha!", a declarat, pe un ton glumet, luni, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in prima sa aparitie publica dupa decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, relateaza marti AFP. Remarca sa a venit dupa o saptamana extrem de agitata in Marea Britanie, in timpul unei vizite de doua zile in Irlanda de Nord. "Buna ziua. Ce mai faceti?", a intrebat-o vicepremierul Irlandei de Nord, Martin McGuinness, dand mana cu suverana Marii Britanii in fata camerelor de filmat. "Sunt inca in viata, ha!", a raspuns amuzata regina, care a sarbatori in aprilie 90 de ani. "Am fost foarte ocupata, multe lucruri s-au intamplat", a adaugat ea.

UPDATE 11:00 Nationalistii galezi isi intensifica demersurile pentru independenta

Partidul nationalist din Tara Galilor (Plaid Cymru) isi va intensifica demersurile pentru independenta ca raspuns la decizia de saptamana trecuta a alegatorilor britanici de a parasi Uniunea Europeana, a anuntat luni presedintele formatiunii, Leanne Wood, transmite Reuters. Lidera Plaid Cymru a afirmat ca rezultatul consultarii populare din 23 iunie privind apartenenta Marii Britanii la UE ''a schimbat totul'' pentru partidul sau.

''In orice eventualitate, cu Scotia votand pentru a ramane (in UE), Marea Britanie va inceta sa existe in viitorul apropiat. Si Irlanda Nord va lua in calcul viitorul ei'', a sustinut Wood, care a subliniat ca ''Tara Galilor nu isi poate permite sa devina partea uitata a entitatii 'Anglia-si-Tara-Galilor' ''. Declaratia Plaid Cymru, partid care nu guverneaza Tara Galilor, survine in contextul anuntului autoritatilor scotiene conform caruia ar putea fi organizat un nou referendum privind independenta Scotiei, pentru ca aceasta sa poata ramane in interiorul UE dupa Brexit. De asemenea, in Irlanda de Nord unii politicieni republicani au cerut unirea cu Republica Irlanda.

Plaid Cymru va organiza in curand o conferinta speciala pentru a analiza pozitia sa post-Brexit. Sprijinul pentru independenta ramane mai redus in Tara Galilor decat in Scotia, iar parlamentul regional de la Cardiff este dominat de Partidul Laburist. La referendumul de joia trecuta, majoritatea galezilor au votat pentru iesirea Marii Britanii din UE.

UPDATE 10:00 Lira s-a stabilizat, cu o usoara crestere, dupa ce a atins minimul ultimilor 31 de ani din cauza Brexit

Lira sterlina s-a stabilizat marti, fiind in usoara crestere, dupa ce s-a depreciat la minimul ultimilor 31 de ani in urma votului pentru Brexit al britanicilor, la referendumul de saptamana trecuta, transmite MarketWatch.Si alte valute importante s-au stabilizat, in timp ce banca centrala a Chinei a permis din nou deprecierea yuanului in raport cu dolarul. Lira este in urcare cu 0,8%, la 1,3314 dolari pe unitate, fata de inchiderea de luni de la New York, dupa o depreciere de 11,5% dupa votul pro-Brexit.In pofida acestei cresteri modeste, lira se afla inca aproape de cel mai redus nivel al ultimilor 31 de ani.

UPDATE 09:00 Premierul Belgiei avertizeaza ca nu este dispus sa plateasca factura pentru Brexit

Premierul belgian Charles Michel a declarat marti, inainte de summitul UE de la Bruxelles, ca nu este dispus sa plateasca factura pentru decizia britanicilor de a se retrage din Uniunea Europeana, relateaza RTBF.„Brexitul este victoria unei anumite forme de populism”, a spus el. Charles Michel a cerut din nou ca autoritatile britanice sa demareze cat mai repede posibil procedurile de iesire din blocul comunitar, pentru a garanta claritatea, in interesul tuturor. „Vom discuta aceste subiecte in aceasta dupa-amiaza (marti – n.r.) si ii vom asculta argumentele lui David Cameron”, a adaugat el.

„Evident ca imi doresc ca Marea Britanie sa se descurce bine din punct de vedere economic, dupa Brexit, este in interesul nostru sa ramana un partener stabil”, dar „nu sunt pregatit sa platesc factura, sa fiu intr-o luare de ostatici”, a subliniat politicianul. Premierul belgian a dat asigurari ca va depune toate eforturile „pentru a proteja si apara interesele economice si sociale” ale Belgiei.El a insistat asupra necesitatii de a le explica cetatenilor ca Europa reprezinta “valoare adaugata”.

UPDATE 08:00 Liderii UE vor presa astazi Marea Britanie sa declanseze procedura de BREXIT

Sefii de state si de guvern din UE vor presa marti Marea Britanie sa declanseze procedura de iesire din Uniunea Europeana fara a pierde timpul, din cauza riscurilor de pe piete, incercand totodata sa traga concluzii privind urmarile pe care Brexitul le va avea pentru Europa si sa evite o contagiune in randul altor tari, relateaza AFP. In timp ce Marea Britanie a incercat luni sa asigure pietele cu privire la capacitatea sa de a depasi criza cauzata de votul pro-Brexit, Germania, Franta si Italia si-au anuntat dorinta de a da un “nou impuls” proiectului european. In acelasi timp, aceste tari - cele mai importante trei economii ale zonei euro - au exclus orice negociere cu Londra, atat timp cat cererea in vederea iesirii din UE nu a fost oficializata.

“Suntem de acord asupra acestui lucru, nu vor exista discutii oficiale sau neoficiale privind iesirea Marii Britanii din UE atat timp cat nu va exista o cerere privind iesirea din UE la nivelul Consiliului European”, a avertizat luni cancelarul federal german Angela Merkel in timpul unei conferinte de presa la Berlin, alaturi de presedintele francez Francois Hollande si de premierul italian Matteo Renzi, in ajunul summitului european care se desfasoara marti si miercuri la Bruxelles.

In paralel, pentru a evita ca “fortele centrifuge” sa castige teren in Europa si ca votul britanic sa le dea idei altor tari, “vom prezenta o propunere colegilor nostri”, sefilor de stat sau de guvern din alte tari ale UE, pentru a “da un nou impuls” proiectului european “in urmatoarele luni”, a anuntat Angela Merkel. Ea a subliniat in special ca sunt avute in vedere progrese in domenii precum “apararea, cresterea economica, locurile de munca si competitivitatea”.

Dineul de marti va fi dedicat Brexitului, cu “explicatii” din partea premierului britanic David Cameron. “Cateva principii ar urma sa rezulte din aceasta discutie: sa se ia act de rezultatul referendumului, sa se insiste asupra faptului ca in aceasta situatie Tratatul de la Lisabona defineste un cadru juridic ordonat”, prin “clauza privind retragerea” (articolul 50), a subliniat un diplomat de rang inalt. A doua zi, la micul dejun, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ii va reuni “informal” pe ceilalti 27 de lideri europeni, fara David Cameron, pentru a discuta consecintele separarii britanice si viitorul relatiilor cu Marea Britanie.

David Cameron, pentru prima data fata in fata cu liderii europeni

Germania, Franta si Italia insista: Uniunea Europeana nu va purta niciun fel de negocieri cu Marea Britanie pana cand Londra nu va invoca Articolul 50 din Tratatul de constitutie, pentru iesirea din UE. Liderii celor trei tari s-au intalnit ieri in Berlin, pentru a-si armoniza pozitiile, inaintea summitului de astazi, cand David Cameron va discuta cu sefii europeni. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg participa si el azi la summitul sefilor de stat si de guverne de la Bruxelles.

Intre timp ministru al finantelor al Regatului Unit, George Osborne a exclus ca il va inlocui in functia de premier pe David Cameron, scrie BBC.  El a spus intr-un interviu ca "nu imi sta in fire sa fac lucrurile cu jumatate de masura, si am luptat in campania pentru referendum, cu tot ce am putut. Am crezut in aceasta cauza si a luptat din greu pentru ea", a spus Osborne. "Deci, este clar ca in timp ce eu accept complet rezultatul, nu sunt persoana care sa dea unitatea de care partidul meu are nevoie in acest moment", a explicat oficialul britanic. Si secretarul pentru Sanatate, Jeremy Hunt, a declarat ca Marea Britanie trebuie sa ramana in cadrul pietei unice a UE.

Telegraph: Marea Britanie ar putea sa organizeze un al doilea referendum daca ajunge la un acord privind migratia cu Bruxelles-ul

Ministrul Sanatatii, Jeremy Hunt, sustine ca Marea Britanie ar putea sa organizeze un al doilea referendum privind statutul in UE, daca negociatorii britanici vor ajunge la un acord privind migratia cu Bruxelles, se arata intr-o scrisoare publicata de jurnalistii de la The Telegraph, relateaza news.ro.  Intre timp, peste 3 milioane de alegatori britanici au semnat o petitie, care va fi analizata de parlamentari, pentru organizarea unui al doilea referendum, dupa victoria taberei pro-Brexit in referendumul crucial de saptamana trecuta.

Hunt sustine ca urmatorul premier ar trebui sa aiba ocazia de a negocia cu Bruxelles inainte de a activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce declanseaza procedura de iesire a Marii Britanii din UE. ”Inainte de a porni ceasul, trebuie sa negociem un acord si sa-l prezentam britanicilor, fie in cadrul unui referendum, fie printr-un manifest al conservatorilor in cadrul unor alegeri generale”, a precizat demnitarul britanic.

De asemenea, analistii sustin ca exista o probabilitate mare ca Hunt sa lanseze o campanie pentru a-i urma lui David Cameron la conducerea executivului de pe 10 Downing Street. Insa, nimeni nu isi doreste sa ramana in istorie drept premierul britanic care a declansat procedura de iesire din blocul comunitar. Liderii europeni preseaza pentru o iesire cat mai rapida a Marii Britanii din UE si sustin ca nu vor avea loc negocieri pana ce nu este declansat articolul 50. Mai mult, aceasta procedura nu poate sa aiba loc in luna octombrie, asa cum doresc conservatorii.

Lituania se teme ca UE va fi mai putin ferma fata de Rusia dupa Brexit

Lituania se teme ca dupa Brexit Europa se va arata mai putin ferma fata de Moscova si doreste ca Uniunea Europeana si Marea Britanie sa isi pastreze pe cat posibil relatiile, a afirmat luni seara seful diplomatiei de la Vilnius, citat de AFP. "Ne-ar placea sa salvam ce inca nu a fost distrus, ce este posibil de salvat", a declarat presei Linas Linkevicius.

Chiar daca in prezent trebuie "clarificate" relatiile dintre UE si Londra, Lituania "nu vrea sa se grabeasca pentru a expulza Marea Britanie". El si-a exprimat temerea ca, in cadrul Uniunii Europene, "vocile celor care au luat pozitii mai ferme (fata de Rusia) vor slabi" odata cu plecarea Londrei, considerata "un aliat strategic". Marea Britanie este un sustinator fervent al mentinerii sanctiunilor impotriva Rusiei din cauza Ucrainei, in timp ce Franta si Germania se arata mai flexibile.

Ministrul lituanian a criticat aceasta abordare "mai pragmatica si flexibila" care, in opinia sa, este "complet contraproductiva" si a cerut "sanctiuni suplimentare". Linas Linkevicius a facut cunoscut ca a avut consultari cu omologii sai din tarile baltice si scandinavi care, la randul lor, s-au pronuntat pentru "un proces civilizat" de definire a noilor relatii dintre Londra si UE.

Standard & Poor's i-a retras Marii Britanii calificativul maxim;ratingul a fost redus la AA, cu perspectiva negativa

Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) i-a retras luni Marii Britanii calificativul maxim "AAA", pe care l-a redus pana la "AA", cu perspectiva negativa, din cauza incertitudinilor generate de votul pentru iesirea din Uniunea Europeana, relateaza agentia EFE. "In opinia noastra, acest rezultat al referendumului este un element fundamental care va duce la un context mai putin previzibil si stabil in Marea Britanie", au afirmat reprezentatii agentiei intr-un comunicat.

Perspectiva negativa reflecta riscurile viitoare legate de "perspectivele economice" britanice", precum si "rolul lirei sterline drept moneda de rezerva", a indicat S&P. Analistii agentiei considera ca iesirea Londrei din blocul comunitar poate deteriora conditiile de finantare pentru Marea Britanie, desi tara pastreaza o dependenta "extrem de ridicata" de aceasta finantare.

Efectele referendumului de joia trecuta vor afecta cresterea Produsului Intern Brut (PIB) britanic, precum si balanta fiscala si echilibrul intre exporturi si importuri, potrivit S&P. Agentia mentioneaza, in plus, "problemele constitutionale pentru ansamblul tarii", care pot duce la situatia ca Scotia sau Irlanda de Nord sa castige la referendum optiunea de a ramane in Uniunea Europeana.

"Rezultatul Brexitului poate duce la o deteriorare a performantei economice a Marii Britanii, inclusiv in amplul sau sector de servicii financiare, care are cea mai mare contributie in privinta locurilor de munca si facturilor publice", au precizat reprezentantii agentiei. "Ar putea, de asemenea, sa dea nastere la o criza constitutionala, daca se ajunge la un al doilea referendum privind independenta Scotiei", se mentioneaza in comunicatul agentiei.

Pentru analistii S&P, "lipsa de claritate in privinta acestor probleme cheie va mina increderea si investitiile in Marea Britanie". La finele saptamanii trecute, si agentia Moody's a anuntat ca a modificat perspectiva ratingului Marii Britanii de la 'stabil' la 'negativ' din cauza incertitudinii declansate de rezultatul referendumului de joi, in care britanicii au decis iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.

Lira sterlina, care vineri a scazut cu 8% dupa aflarea rezultatului referendumului, a revenit luni pe pierdere si s-a depreciat cu 2,98% in raport cu dolarul american. Vineri, in prima sesiune bursiera dupa referendum, FTSE-100, índicele principal al Bursei de la Londra, a cazut cu 3,15 %, in timp ce luni s-a depreciat cu 2,55%. In incercarea de a transmite un mesaj de incredere, ministrul britanic al Economiei, George Osborne, a iesit luni pentru prima data dupa referendum la declaratii si a dat asigurari ca Marea Britanie este intr-o pozitie "solida" pentru a face fata provocarilor pe care le presupune Brexitul.In opinia sa, masurile de ajustare luate de Guvern in ultimii ani au permis ca finantele britanice "sa fie solide si stabile"
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Intoarce-te in Africa". Raspunsul unui strain la atacurile xenofobe facute de trei britanici, intr-un tramvai. VIDEO

Cu toate ca preponderent persoanele in varsta au votat iesirea Marii Britanii din UE, se pare ca si in randurile adolescentilor exita persoane care comit atacuri rasiste si xenofobe. Acesta este si cazul a trei baieti din Manchester.

Peste 100 de incidente rasiste in Marea Britanie, dupa referendum. Comentariile xenofobe adresate imigrantilor
Peste 100 de incidente rasiste in Marea Britanie, dupa referendum. Comentariile xenofobe adresate imigrantilor

Peste 100 de incidente rasiste s-au inregistrat de cand Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, iar multi dintre vinovati au invocat explicit Brexitul, relateaza The Independent, conform news.ro.

BREXIT. Lira atinge un nou minim istoric dupa ce Standard&Poor a scazut ratingul Regatului. Cameron merge marti la Bruxelles
BREXIT. Lira atinge un nou minim istoric dupa ce Standard&Poor a scazut ratingul Regatului. Cameron merge marti la Bruxelles

Dupa votul de joia trecuta, in Regatul Britanic se adanceste criza: principalele doua partide se confrunta cu un vid de putere, riscul unei secesiuni prin desprinderea Scotiei prinde contur, lira pierde teren, iar pietele sunt in degringolada.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.