BREXIT. Lira atinge un nou minim istoric dupa ce Standard&Poor a scazut ratingul Regatului. Cameron merge marti la Bruxelles

×
Codul embed a fost copiat

Dupa votul de joia trecuta, in Regatul Britanic se adanceste criza: principalele doua partide se confrunta cu un vid de putere, riscul unei secesiuni prin desprinderea Scotiei prinde contur, lira pierde teren, iar pietele sunt in degringolada.

Cresc presiunile pentru ca Marea Britanie sa isi declare oficial intentia de a iesi din UE. Bruxelles-ul nu vrea sa demareze niciun fel de negocieri pe subiectul Brexit fara o notificare in acest sens din partea Londrei. Exista temeri ca guvernul englez nu va activa articolul 50. De asemenea, seful diplomatiei franceze a avertizat ca britanicii nu vor primi automat acelasi tratament ca Elvetia.

Peste toate acestea, premierul demisionar David Cameron este asteptat marti la Bruxelles pentru convorbiri ce se anunta extrem de dificile, cu liderii Uniunii Europene. Ca sa-si armonizeze pozitiile, Angela Merkel Francois Hollande si Matteo Renzi s-au intalnit marti seara la Berlin. Pozitia lor este clara - nu avem ce discuta pana cand Londra nu trimite notificarea oficiala, pentru inceperea procesului de iesire din Uniune.

Responsabilii britanici dau de inteles ca nu se grabesc sa invoce articolul 50 din Tratatul Uniunii, care deschide calea spre oficializarea "Brexitului".

George Osborne, ministrul britanic de finante: "Doar Marea Britanie poate invoca articolul 50. Si dupa parerea mea, ar trebui sa facem asta abia dupa ce va exista o viziune clara despre aranjamentele pe care ni le dorim cu vecinii nostri europeni".

Citește și
Crispin Odey
Omul de afaceri din Marea Britanie care s-a imbogatit dupa BREXIT. Cum a obtinut 200 de milioane de lire sterline vineri
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Inacceptabil, i-a replicat rapid un oficial german!

Steffen Seibert, purtator de cuvant al cancelarului Merkel: "Inainte ca Marea Britanie sa notifice UE privind retragerea, nu vor avea loc niciun fel de negocieri preliminare cu privire la conditiile iesirii".

Trei zile de reflectie nu i-au ajutat pe comentatori sa isi explice rationamentul care l-a facut pe David Cameron sa vina cu ideea referendumului.

Alastair Campbell, fost director de comunicare al lui Tony Blair: "Sa fiu sincer, cred ca a fost un dezastru. Cred ca David Cameron s-a comportat cu demnitate si curaj, cand a demisionat, insa a fost rezultatul unei greseli strategice enorme cu niste consecinte extrem de grave. "

Cei care, in schimb, au militat patimas pentru Brexit, se leapada acum atat de argumentele din campanie cat si de consecinte.

Robert Halver, analist financiar: "Multi traderi se intreaba daca Brexit-ul chiar se va materializa. Mai ales dupa declaratiile cancelarului Angela Merkel este evident ca s-a tras frana. Si e limpede ca daca UK ar iesi rapid din UE asta ar incuraja populismul in alte tari europene, lucru pe care dna Merkel nu si-l doreste. Eu personal cred ca britanicii nu mai vor sa iasa."

Atmosfera confuza este prielnica derapajelor. Presa britanica relateaza despre tot mai multe incidente rasiste. Apar afise cu mesaje xenofobe ori chiar incidente pe strada.

Est-europenii sunt ingrijorati cu privire la viitoul lor in Regat. Nu e insa si atitudinea acestei romance, stabilita de cativa ani la Londra.

Lidia Ostafe, consultant recrutari din Romania: "Probabil ca in doi ani voi fi nevoita sa plec. Dar, daca asta e decizia lor, ma conformez, sunt atatea tari care ar dori sa aiba un recrutor experimentat ca mine. Sunt sigura ca ma voi descurca. Daca nu in UK, atunci in alta parte, poate in Romania, cine stie."

Premierul Ciolos spune ca cel putin 2 ani, romanii care se afla deja in Marea Britanie, n-au de ce sa-si faca griji. Ce se intampla insa cu studentii care se afla deja la studii si trebuie sa stea mai mult de 2 ani, sau cu cei care vor sa plece acum la studii. Taxele universitare sunt mult mai mari pentru studentii din afara Uniunii Europene. Vor creste sau nu universitatile britanice taxele de scolarizare?

 

Desfasurarea evenimentelor de luni, 27 iunie:

UPDATE 23:25 Fitch este a treia agentie care scade ratingul Marii Britanii. Intr-un comunicat de presa, Fitch a anuntat ca Regatul Unit trece de la un rating AA+ la AA.

"Votul pentru a iesi din Uniunea Europeana va avea un impact negativ asupra economiei Marii Britanii, asupra finantelor publice si a continuitatii politice", afirma Fitch.

Tot luni, Standard & Poor si Moody au retrogradat si ele ratingul Marii Britanii, pe fondul instabilitatii care a urmat referendumului de joi.

UPDATE 22:10 Engleza, a doua limba din lume ca numar de vorbitori si principala limba de lucru a institutiilor UE, ar putea fi eliminata de pe lista limbilor oficiale ale Uniunii Europene daca Marea Britanie paraseste blocul european, a afirmat luni, presedinta Comisiei pentru afaceri constitutionale a Parlamentului European, Danuta Hubner, citata de Reuters.

Simbolica miscare, chiar daca imposibila, ar reduce si mai mult influenta Londrei pe continent si i-ar infuria pe irlandezi.

Fiecare stat membru are dreptul sa desemneze o singura limba oficiala. Desi engleza este cea mai vorbita limba din Europa si una dintre limbile oficiale in trei state membre, numai Marea Britanie a desemnat-o in mod oficial la Bruxelles. Irlanda a ales irlandeza, iar Malta a bifat malteza.

"Engleza este limba noastra oficiala pentru ca a fost aleasa de Marea Britanie. Fara Marea Britanie, nu mai avem engleza", a declarat Danuta Hubner in cursul unei conferinte de presa asupra consecintelor legale ale Brexitului.

Engleza ar putea ramane o limba de lucru, chiar daca nu ar mai fi una oficiala, a adaugat Danuta Hubner, subliniind ca mentinerea statutului acesteia de limba oficiala presupune acordul tuturor tarilor membre.

Documentele si textele institutiilor UE sunt traduse in cele 24 de limbi oficiale. Daca engleza si-ar pierde acest statut, britanicii ar trebui sa isi asigure singuri traducerile.

UPDATE 21:25 Standard & Poor a scazut ratingul AAA al Marii Britanii, dupa votul de la referendumul de vineri, motivand ca decizia de a iesi din Uniunea Europeana a afectat predictibilitatea, stabilitatea si eficienta economiei Regatului. Agentia a mai avertizat si ca este posibil ca firmele straine sa investeasca mai putin in Marea Britanie, iar lira sterlina si-ar putea pierde puterea pe piata monedelor internationale.

Noul rating a fost anuntat dupa inchiderea bursei de la Londra, dar o reactie imediata s-a vazut pe bursa de la New York, unde actiunile s-au prabusit dramatic. Lira sterlina a atins un nou minim istoric si a ajuns la valoarea de 1,32 de dolari.

UPDATE 20:10 Uniunea Europeana nu va conduce discutii informale cu Marea Britanie pana cand nu va fi activat articolul 50 de iesire a Regatului din UE, au subliniat lideri din Germania, Franta si Italia.

Cancelarul german Angela Merkel s-a intalnit la Berlin cu presedintele francez Francois Hollande si premierul italian Matteo Renzi. Ei au cerut un "nou impuls" pentru intarirea Uniunii Europene, in lumina Brexitului.

"Articolul 50 al tratatului Uniunii este foarte clar - un stat membru care doreste sa iasa din UE trebuie sa instiinteze Consiliul European. Nu mai putem face niciun pas pana cand nu se va intampla acest lucru. Abia dupa aceea, Consiliul European va emite niste pasi sub care se va negocia iesirea. Dar pana atunci nu vom avea nici discutii formale, nici informale, pana cand nu primim instiintarea de parasire a Uniunii", a declarat Angela Merkel.
 

UPDATE 19:08 Turbulentele provocate de votul in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana nu indica semne ale unei alte crize financiare, a afirmat luni secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, intr-un interviu acordat CNBC.

Provocarea pentru liderii globali este sa furnizeze stabilitate si sa promoveze cresterea, a declarat Jack Lew, care, insa, a admis ca Brexitul va duce la noi turbulente economice pe plan mondial si in SUA.

Oficialul american si-a exprimat increderea ca autoritatile din Marea Britanie, Europa si SUA vor reusi sa gestioneze dificultatile cauzate de Brexit.

Desi impactul asupra pietelor financiare la patru zile dupa votul britanicilor in favoarea iesirii din Uniunea Europeana a fost semnificativ, pana acum totul s-a desfasurat in mod ordonat. Dar cel mai bine pentru economia mondiala si stabilitatea geopolitica ar fi fost ca britanicii sa voteze in favoarea ramanerii tarii in UE, a explicat Lew.

"In special pietele valutare se confrunta cu volatilitati din cauza dezechilibrelor economice din intreaga lume. Actiuni unilaterale de interventie ar fi destabilizatoare", a afirmat Lew, adaugand ca urmareste cu mare atentie evolutia cursului de schimb.

Acesta a reafirmat ca un dolar mai puternic reflecta o economie a SUA mai puternica, iar aprecierea "verzilor" este in interesul Statelor Unite.

In pofida scaderilor actiunilor bancilor europene la burse, inregistrate in ultimele zile, acestea sunt "mai bine pregatite" pentru a face fata unui Brexit, decat erau in 2008, a dat asigurari Lew. Acesta a explicat ca exista lichiditati masive aflate la dispozitia bancilor centrale si institutiilor financiare dar in Europa ar putea urma o perioada lunga de schimbari.

Luni, lira sterlina a ajuns la cea mai scazuta valoare din ultimii doi ani in raport cu moneda euro, pe fondul continuarii incertitudinilor politice si economice legate de votul in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Lira sterlina a coborat pana la 83,26 pence pentru un euro, sub nivelul atins vineri, care era deja cel mai scazut nivel inregistrat de moneda britanica de la inceputul lunii aprilie 2014. In total, lira sterlina a pierdut peste 9% din valoare in raport cu moneda euro de la anuntarea victoriei taberei Brexit la referendumul de joi.

In raport cu dolarul american, lira sterlina a ramas in apropiere de minimul ultimilor 30 de ani (1,3229 dolari pentru o lira), atins vineri.

"Lira a ramas sub presiune, iar randamentul pentru obligatiunile britanice pe 10 ani a coborat sub 1% pentru prima data, semn ca piata ia in calcul noi masuri de relaxare a politicii monetare din partea Bancii Angliei in saptamanile si lunile urmatoare", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

O reducere a dobanzii de baza din partea Bancii Angliei ar face lira mai putin atractiva. In plus, noi achizitii de active, care sa stimuleze activitatea economica si sa injecteze lichiditati in sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice.

UPDATE 18:48 David Cameron va numi un nou comisar european in locul lui Lord Hill, care si-a dat demisia in weekend. "Ca tara care cotizeaza inca la bugetul Uniunii Europene, Marea Britanie are dreptul de a avea un comisar", a spus premierul.

UPDATE 18:45 Un important parlamentar din Finlanda, Sampo Terho, din partidul Adevaratii Finlandezi, aflat in coalitia de guvernare, a afirmat luni ca tara nordica ar trebui sa ia in considerare organizarea unui referendum pentru iesirea Finlandei din Uniunea Europeana (Fixit) dupa urmatoarele alegeri care vor avea loc peste trei ani, relateaza agentia Reuters.

''Daca Finlanda ar vrea sa actioneze in aceasta chestiune, atunci ar trebui sa urmam aceeasi cale ca Marea Britanie'', a declarat Sampo Terho, liderul eurosceptic al grupului parlamentar al partidului.

Terho a refuzat sa spuna daca partidul Adevaratii Finlandezi va propune un vot pentru Fixit dupa ce britanicii au optat saptamana trecuta pentru Brexit (iesirea Marii Britanii din UE), dar ca aceasta ar trebui sa fie una dintre principalele chestiuni la alegerile din 2019.

''Daca poporul sustine aceasta, atunci am avea un vot daca sa ramanem sau sa iesim'' din UE, a spus parlamentarul finlandez.

Guvernul finlandez, format din trei formatiuni politice, din care fac parte, de asemenea, Partidul de Centru si Partidul Coalitiei Nationale (pro-Europa), ramane atasat apartenentei Finlandei la Uniunea Europeana si la zona euro.

Premierul Juha Sipila nu a comentat direct declaratiile lui Terho, dar a afirmat ca guvernul nu a discutat despre aceasta chestiune. ''Acest guvern nu propune un referendum privind iesirea tarii din Uniunea Europeana'', a declarat Sipila reporterilor la parlament.

UPDATE 17:45 Premierul britanic David Cameron a declarat ca va paricipa marti la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, dar ca nu va declansa imediat articolul 50 de demarare a procedurii de iesire din UE. El a afirmat ca este important ca Marea Britanie sa nu isi intoarca spatele lumii si ca rezultatul referendumului nu este cel pe care si l-a dorit, dar este unul care trebuie respectat, relateaza The Guardian.

"Nu exista nicio indoiala cu privire la rezultat. Bineinteles ca nu retrag ceea ce am spus despre riscuri, va fi dificil, am vazut deja ce consecinte au fost asupra economiei noastre. Dar este clar ca aceasta decizie si procesul de implementare a acestei decizii in cel mai bun mod posibil trebuie sa inceapa", a declarat Cameron.

Premierul britanic a mai spus ca, indiferent de natura viitoarei relatii a tarii sale cu UE, isi doreste ca actualele aranjamente privind securitatea sa continuie.

"Ii reasiguram pe cetatenii europeni care traiesc in Regat si pe britanicii din tarile europene ca nu vor surveni schimbari imediate. Nu se va schimba nimic nici in ceea ce priveste restrictiile de calatorie, circuitul bunurilor sau furnizarea serviciilor. O negociere pentru iesirea din Uniunea Europeana va incepe sub un nou premier", a adaugat David Cameron in discursul tinut in Camera Comunelor.

Premierul demisionar David Cameron anunta ca nu va declansa negocieri cu privire la iesirea Marii Britanii din UE in aceasta faza, relateaza The Associated Press si AFP.

El a declarat luni, in Camera Comunelor, ca Londra nu va invoca in acest stadiu articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009, relateaza AFP.

"Guvernul britanic nu va invoca articolul 50 pentru moment (...). Aceasta este decizia noastra suverana si revine Marii Britanii si numai ei sa decida acest lucru", a declarat el, citat de agentia franceza, cu o zi inainte de summitul european de la Bruxelles, primul de dupa referendumul de joi prin care britanicii s-au pronuntat, cu 52% din voturile exprimate, pentru un "Brexit".

UPDATE 17:00 Un al doilea referendum pentru independenta este "ultimul lucru de care are nevoie Scotia", a declarat purtatorul de cuvant al lui David Cameron, dupa ce primul-ministru scotian a afirmat ca un refendum pentru ruperea de Regatul Unit este "foarte posibil".

"A existat un referendum legal, corect si decisiv in urma cu doi ani. Motivele pentru care Scotia este inca parte din regatul Unit sunt acum la fel de puternice ca in urma cu 18 luni. Acum trebuie sa ne concentram sa obtinem cea mai buna negociere pentru Scotia si Marea Britanie si ultimul lucru de care au nevoie este sa faca un alt referendum", a declarat purtatorul de cuvant al lui Cameron.

UPDATE 16:15 Comitetul parlamentarilor conservatori a recomandat ca nominalizarile pentru conducerea partidului sa se faca miercuri si joi. Noul lider al partidului de guvernamant, care va prelua postul de prim-ministru, ar trebuie sa fie ales pana pe 2 septembrie, cu toate ca initial alegerea sa urma sa aiba loc la congresul Conservatorilor din 2-5 octombrie.

UPDATE 16:00 Actiunile bancilor europene sunt in scadere puternica, luni, iar cele ale bancilor britanice Barclays si Royal Bank of Scotland au fost suspendate pentru scurt timp, la ora transmiterii stirii fiind in declin cu circa 24%, relateaza Reuters.

Incertitudinile provocate de votul de saptamana trecuta al britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana ar putea face ca actiunile bancilor europene sa inregistreze cel mai grav declin din istorie, pe parcursul a doua sedinte de tranzactionare, in timp ce lira sterlina a atins uun minim al ultimilor 31 de ani in raport cu dolarul.

Ministrul britanic de Finante George Osborne a incercat luni sa calmeze pietele, afirmand ca economia este suficient de puternica pentru a face fata volatilitatii provocate de Brexit, dar efectul pozitiv asupra lirei a fost doar temporar.

”Decizia pentru Brexit a surprins total pietele”, a explicat Lex Van Dam, manager de fonduri la Hampstead Capital.

Pietele anticipeaza ca Banca Angliei va reduce dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, pana la sfarsitul anului, ceea e ar da o noua lovitura lirei si bancilor, ale caror profituri vor scadea si din cauza Brexit.

Indicele actiunilor bancare europene a scazut cu 7,3%, la in ultimele doua sedinte cu circa 20%. Si titlurile bancilor italiene sunt afectate, cu actiunile Unicredit in coborare cu 7,4%.

Guvernul italian a anuntat ca ar putea sustine bancile cu fonduri in valoare de 40 de miliarde de euro, pentru a impiedica scaderea in continuare a cotatiilor actiunilor acestora.

UPDATE 15:40 Purtatorul de cuvant al premierului Cameron a anuntat ca acesta va numi o echipa de inalti functionari publici care sa creioneze optiunile privind negocierile intre Londra si UE. Aceasta unitate, care va include membri ai corpului diplomatic, dar si experti din ministerul de Finante, va face “munca preliminara”, urmand ca dosarul Brexit sa fie predat urmatorului sef al Guvernului. Un rol cheie il va juca si Oliver Letwin, seful de cabinet al lui David Cameron, poreclit “Gandalf” al Partidului Conservator.

De asemenea, Cameron crede ca Scotia trebuie sa ramana parte din Regatul Unit si se opune unui nou referendum privind independenta regiunii.

UPDATE 14:10 Criza in partidul Laburist, unde membrii "guvernului din umbra" si-au dat demisia unul dupa altul in ultimele doua zile. Liderul laburist, Jeremy Corbyn, a anuntat numirea unui nou "guvern din umbra", dar mai multe figuri marcante ale partidului cer demisia lui si alegerea unui nou sef al partidului. Corbyn e acuzat ca nu a facut suficiente eforturi pentru a-i convinge pe alegatorii laburisti sa voteze impotriva Brexit si ca a folosit aceasta criza pentru a-si promova propria agenda.

UPDATE 13:45 Marea Britanie trebuie sa decida cine sa o reprezinte pentru ca negocierile sale cu UE sa capete contur, a declarat luni ministrul de externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, aflat in drum spre Praga, pentru negocieri solidare pe tema Brexitului in Cehia, membru estic al UE, informeaza Reuters.

Intr-un interviu acordat Reuters, Ayrault a declarat, de asemenea, ca Marea Britanie nu va beneficia 'automat' de acces pe piata unica a UE dupa modelul Elvetiei fara ca acesta sa includa libera circulatie de capitaluri, fortei de munca, bunurilor si serviciilor.

'In mod clar, Marea Britanie are nevoie sa decida cine sa o reprezinte pentru ca noi sa putem lucra la o agenda si la un calendar', a spus Ayrault.

UPDATE 11:00 Surse de la varful UE au declarat pentru Guardian ca Bruxelles-ul nu va negocia informal cu Marea Britanie pana cand aceasta nu activeaza articolul 50.

"Fara notificare, nu vor fi negocieri", spune un inalt oficial al Uniunii. "Suntem gata sa demaram acest proces cat mai repede posibil". In acelasi timp, Bruxelles-ul s-ar fi resemnat cu ideea ca britanicii nu vor activa articolul 50 la summit-ul care incepe marti. 

UPDATE 10:30 Undele de soc ale votului britanicilor de iesire din Uniunea Europeana se propaga in continuare, luni, pe pietele financiare, lira sterlina amplificand declinul de vineri, spre cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, relateaza Bloomberg, conform news.ro.

In urma victoriei taberei Brexit valoarea activelor la nivel mondial a scazut cu peste 2.500 miliarde de dolari.

Lira este in declin cu 2,1%, la 1,3386 dolari pe unitate, continuand scaderea de 8,1% consemnata vineri.

Euro este in coborare cu 0,8% fata de dolar, la circa 1,1049 dupa ce vineri a scazut cu 2,4%.

UPDATE 10:00 Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a declarat luni, inainte de deschiderea Bursei de la Londra, ca Marea Britanie va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce ii va permite iesirea din Uniunea Europeana, “numai atunci cand va fi pregatita”, relateaza Reuters.

Decizia Marii Britanii de a iesi din UE va alimenta volatilitatea de pe pietele financiare, a admis oficialul.

In primul sau discurs dupa anuntarea rezultatelor referendumului de joi, cand majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea din UE, George Osborne a precizat ca Guvernul a implementat planuri solide de urgenta, pentru a se adapta rezultatelor acestui scrutin.

Economia noastra este suficient de puternica pentru a putea face fata provocarilor la care va fi expusa de acum incolo tara noastra”, dat el asigurari intr-o conferinta de presa.

Lira sterlina s-a apreciat in reactie la aceste declaratii si asigurari, ajungand la valoarea de 1,3441 dolari, fata de 1,34 anterior.

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renuntand la activele riscante in urma referendumului istoric la care britanicii au decis iesirea lor din Uniunea Europeana.

UPDATE 09:30  Regatul Unit ar putea sa nu declanseze "niciodata" iesirea sa din Uniunea Europeana, in pofida victoriei Brexit la referendumul de joia trecuta, a estimat duminica un diplomat european.

"Sentimentul meu personal este ca nu vor notifica niciodata" UE asupra intentiei lor de a parasi Uniunea, a declarat acest diplomat, sub rezerva anonimatului.

In conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, semnat in 2007, care nu a fost utilizat niciodata pana in prezent, pentru a-si angaja retragerea, Regatul Unit trebuie sa notifice Consiliul European, compus din sefi de stat si de guvern din tarile membre, cu privire la intentia sa de a parasi Uniunea si apoi sa negocieze timp de doi ani, cel mult, 'un acord de retragere'.

'Noi dorim ca Londra sa declanseze articolul 50 acum pentru ca sa existe o claritate. Cum insa nu ii putem forta, ma astept ca ei sa-si ia timp pentru aceasta', a declarat acelasi diplomat.

'Si nu exclud, acesta este sentimentul meu personal, ca ei ar putea sa nu o faca niciodata', a mai adaugat el.

In pofida presiunii crescande din partea oficialilor europeni, premierul conservator David Cameron, pro-UE, nu ar trebui sa inceapa procedura de iesire din Uniune de marti la Bruxelles, cand debuteaza un summit european de doua zile, potrivit unui responsabil european.

'Nu ne asteptam ca, in acest stadiu, Cameron sa declanseze articolul 50', a declarat acelasi responsabil european, sub rezerva anonimatului.

UPDATE 09:00 Marea Britanie isi va pastra accesul la piata unica a Uniunii Europene, desi a votat sa iasa din bloc, a declarat duminica, intr-un articol, Boris Johnson, unul dintre liderii campaniei pro-Brexit si favorit la functia de premier, relateaza Reuters.

Socul deciziei de a iesi din UE l-a proiectat pe Johnson in vizorul pietelor financiare globale, care sunt nerabdatoare sa ii afle planul de dupa Brexit si cum va afecta acest lucru comertul tarii cu restul lumii.

Potrivit lui Johnson, Marea Britanie poate construi in prezent o relatie cu UE bazata pe comert liber si pe parteneriat, in locul unui sistem federal, si ca Marea Britanie va putea incheia acorduri de liber-shimb si cu alte economii in crestere din afara UE.

Va continua sa existe comert liber si acces la piata unica”, a scris Johnson in Daily Telegraph, adaugand ca nu este “nicio mare graba” ca Marea Britanie sa iasa din UE.

El nu a oferit detalii privind functionarea unui astfel de aranjament, dar a sugerat ca Marea Britanie nu va accepta circulatia libera si a subliniat ca Guvernul va putea implementa o politica privind imigratia care sa se adapteze nevoilor companiilor si industriei.

Economia este in maini sigure”, a scris el.

UPDATE 08:30 Intr-o conferinta de presa in avionul cu care se intorcea din vizita in Armenia, papa a mentionat riscul ca regiuni precum Scotia si Catalonia sa faca "secesiune", ceea ce ar conduce la o "balcanizare" a Europei.

"Pasul pe care Europa trebuie sa-l treaca pentru a-si recastiga puterea avuta in radacinile sale este un pas de creativitate si diviziune sanatoasa... adica sa dea mai multa independenta, mai multe libertati tarilor Uniunii Europene", a recomandat el. In timpul zborului sau spre Armenia, el a chemat deja la "responsabilitatea tuturor" europenilor in faza delicata actuala.

Efectele economice ale Brexit

Lira sterlina a continuat sa piarda din valoare la deschiderea pietelor asiatice. Ca sa diminueze temerile investitorilor, ministrul britanic de finante a anuntat ca va face o declaratie luni dimineata, cu putin timp inainte de deschiderea bursei de la Londra.

La deschiderea burselor asiatice, lira a pierdut doua procente din valoare in raport cu dolarul si 1,3% in raport cu euro.

Pentru britanicii de rand, primele efecte ale BREXIT-ului vin din devalorizarea lirei. Se scumpesc produsele din import, cum ar fi mancarea.

De exemplu, o portocala din Grecia va costa mai mult daca devalorizarea continua. Iar britanicii care pleaca in aceasta vara in concediu peste hotare trebuie sa-si ia mai multi bani la ei. Insa asta e o veste buna pentru turismul britanic in general. Dintr-o data devine mai atractiv. Un concediu de 1000 de lire in Anglia costa cu 200 de lei mai putin.

Vineri, doua mii de miliarde de dolari s-au evaporat de pe bursele mondiale, dupa ce britanicii si-au facut cunoscuta vointa de a iesi din Uniune. A fost cea mai dureroasa pierdere inregistrata intr-o singura zi, chiar mai mare decat scaderile antrenate de prabusirea banciii americane Lehman Brothers in 2008.

David Miliband, fost ministru britanic de externe: "Din punctul meu de vedere, sub aspect economic, vom traversa o perioada dificila pe termen scurt si mediu. Investitiile in Marea Britanie depind de accesul nostru pe piata comuna. Apoi, in pericol este inclusiv intergitatea Regatului Unit."

In Scotia, contrar Angliei, 62 la suta dintre locuitori au votat pentru ramanerea in Uniune. Si parlamentul scotian ar putea sa respinga BREXIT-ul, spune prim-ministrul Scotiei.

Partidul conservator isi cauta un nou lider care sa-si asume negocierea "divortului" de Uniunea Europena. In timp ce opozitia laburista a fost serios zdruncinata de rezultatul referendumului de joi. Liderul Jeremy Corbin este contestat in propriul partid. Iar un votant laburist furios i-a cerut socoteala.

Dincolo de Canalul Manecii, liderii europeni poarta discutii intense si se pregatesc pentru summitul de marti si miercuri, cand vor discuta pe larg despre BREXIT si urmarile sale.

Presedintele Parlamentului European l-a indemnat pe David Cameron sa puna in miscare procesul formal de iesire din Uniune chiar maine, cand premierul britanic se va intalni cu ceilalti lideri. Sunt sanse mici sa se intample asta, cred analistii. Iar unii comentatori au sugerat ca intarzierea le-ar putea oferi o sansa celor care cred chiar si acum ca un BREXIT nu este inevitabil.

Dupa ce au discutat la telefon o jumatate de ora, Francois Hollande si Angela Merkel au ajuns la un "acord complet" asupra modului in care vot trata situatia. Si au pregatit un document de zece pagini care va fi luat in discutie in cadrul summitului.

Pe de alta parte, vice-cancelarul Germaniei a scos din discutie eventualitatea unor noi negocieri pentru a convinge Regatul Unit sa isi pastreze locul in UE.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
BREXIT. David Cameron NU ar urma sa declanseze Articolul 50 la summitul de marti. Planul Frantei si Germaniei pentru UE
BREXIT. David Cameron NU ar urma sa declanseze Articolul 50 la summitul de marti. Planul Frantei si Germaniei pentru UE

Premierul Scotiei crede ca parlamentul scotian ar putea bloca prin veto iesirea UK din UE. Intrebata daca o asemenea decizie nu-i va infuria pe englezi, Nicola Sturgeon a raspuns "si scotienii sunt furiosi ca vor fi scosi din Uniunea Europeana".

Omul de afaceri din Marea Britanie care s-a imbogatit dupa BREXIT. Cum a obtinut 200 de milioane de lire sterline vineri
Omul de afaceri din Marea Britanie care s-a imbogatit dupa BREXIT. Cum a obtinut 200 de milioane de lire sterline vineri

Crispin Odey, un sustinator al taberei Leave, este poate singurul om care s-a imbogatit dupa BREXIT.

BREXIT. Petitia pentru un nou referendum a depasit 2.000.000 de semnaturi. Mesajul Comisiei Europene pentru Scotia
BREXIT. Petitia pentru un nou referendum a depasit 2.000.000 de semnaturi. Mesajul Comisiei Europene pentru Scotia

"Ati ales sa iesiti din Uniunea Europeana, atunci s-o faceti cat mai repede!”,  este mesajul principalilor ministri de externe europeni, care vor ca Marea Britanie sa inceapa rapid negocierile de separare.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).