Peste 100 de incidente rasiste in Marea Britanie, dupa referendum. Comentariile xenofobe adresate imigrantilor
Peste 100 de incidente rasiste s-au inregistrat de cand Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, iar multi dintre vinovati au invocat explicit Brexitul, relateaza The Independent, conform news.ro.
Un clip care ar fi fost filmat in Hackney (nord-estul Londrei) vineri dimineata arata un barbat care se cearta cu cineva aflat intr-o masina. La un moment dat, barbatul striga “Intoarce-te in tara ta”.
Un album a fost creat pe Facebook, intitulat “Worrying Signs” (Semne Ingrijoratoare), pentru a documenta presupusele incidente in care imigrantii sunt vizati de comentarii xenofobe.
Potrivit unui mesaj postat pe Twitter, un italian a fost agresat doar pentru ca a intrebat pe cineva cum a votat la referendum. Victima a avut nevoie de copci si si-a pierdut un dinte in urma atacului.
Au fost vizati de abuzuri atat imigrantii din UE, cat si cei din afara, dar si persoane nascute in Marea Britanie, dar de origine straina.
O tanara din Polonia care a ajuns in Marea Britanie cu bursa de studiu, in urma cu opt ani, a declarat pentru The Independent ca s-a temut ca rezultatul referendumului va duce la o sporire a lipsei de toleranta, a discriminarii si a rasismului, dar nu a crezut ca fenomenul “va deveni atat de agresiv si va fi atat de imediat”.
La numai cateva ore dupa anuntarea rezultatelor, tanara spune ca a fost abordata de o femeie care a intrebat-o daca este poloneza. Cand a raspuns ca da, femeia i-a spus ca ar trebui sa ii fie teama si ca trebuie sa obtina viza, daca vrea sa ramana in tara.
“Zambetul rautacios si modul in care m-a privit m-au facut sa plang”, a povestit ea.
In vestul Londrei, sediul Asociatiei Culturale Poloneze a fost vandalizat si acoperita cu graffiti. Politia a demarat o ancheta in acest dosar.
Pe fondul acestor atacuri si abuzuri, presedintele Partidului Conservator, baroneasa Sayeeda Warsi, a criticat Campania pro-Brexit, pentru ca a provocat diviziuni si a fost “xenofoba”.
Warsi a sustinut initial iesirea Marii Britanii din UE, dar s-a razgandit cand liderii acestei tabere au inceput sa pledeze antiimigratie.
“Mi-am petrecut majoritatea weekendului vorbind cu organizatii, persoane si activisti care lucreaza in domeniul infractiunilor rasiste, care monitorizeaza infractiunile rasiste si care au evidentiat niste rezultate preliminare tulburatoare, incepand cu oameni opriti pe strada, carora li se spune, ‘Uite, am votat pentru iesire, este timpul sa plecati’”, a declarat ea.
“Si le spun acest lucru unor persoane si familii care traiesc aici (in Marea Britanie – n.r.) de trei, patru, cinci generatii. Atmosfera pe strada nu este buna”, a adaugat oficialul.
Sambata, politia britanica a deschis o ancheta dupa ce mai multi polonezi din Cambridgeshire au primit prin posta mesaje rasiste, dupa referendumul la care s-a decis iesirea Marii Britanii din UE.
Comunitatea poloneza a primit niste carduri pe care scria “Plecati din UE – fara viermi polonezi”. Mesajul era tradus si in poloneza.
Profesorii de la o scoala din zona unde au fost descoperite cardurile le-au aruncat, dar au primit altele, lasate pe o alee de langa institutie.
“Suntem la curent (cu incidentul – n.r.) si am primit o sesizare de la un membru al opiniei publice. Investigam si il luam in serios, pentru ca este vorba de o infractiune rasista. Incurajam pe oricine este victima sau stie de unde provin (cardurile – n.r.) sa ne contacteze”, a spus inspectorul Nick Percival, de la sectia de politie din Cambridgeshire.
Imigrantii au reprezentat una dintre temele centrale ale campaniei pentru referedum. Campania anti-UE a sustinut ca Marea Britanie nu isi va putea controla niciodata granitele cat timp face parte din blocul comunitar si au insistat asupra ajutoarelor sociale platite de stat catre imigranti.