Cutremure in China si Japonia: 4 morti si zeci de raniti. Autoritatile sunt in alerta. GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Cutremurul produs sambata seara in Japonia a provocat ranirea a zeci de persoane in prefectura Nagano si pagube importante intr-o statiune de schi, unde s-au prabusit mai multe locuinte.

Guvernul a anuntat duminica dimineata intr-un comunicat ca, in total, au fost inregistrati 39 de raniti, dintre care 7 grav.

"Imediat dupa producerea cutremurului, am pus in functiune o celula de criza pentru a strange informatii. Premierul a ordonat sa se faca totul pentru a se acorda prioritate salvarii si sigurantei cetatenilor", a comentat purtatorul de cuvant al Guvernului, Yoshihide Suga.

In localitatea Hakuba, o statiune montana care a gazduit mai multe probe in timpul Jocurilor Olimpice din iarna lui 1998, circa 30 de persoane au fost prinse sub daramaturile caselor dar au fost salvate, potrivit agentiilor japoneze. Politia si oficialii municipali au subliniat ca echipele de salvare continua cautarile.

Citește și
Raed Arafat
Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Sfaturile pentru populatie date de Raed Arafat
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cutremurul a avut loc sambata, la ora locala 22.08 (15.08 ora Romaniei), la o adancime mica, de doar zece kilometri. Magnitudinea a fost masurata la 6,2 de institutul american de geofizica USGS si la 6,8 de agentia de meteorologie japoneza. Niciun tsunami nu a fost constatat.

Aproximativ 1.600 de locuinte au fost insa afectate de pene de electricitate, iar o parte a traficului feroviar a fost intrerupt. Circulatia trenurilor de mare viteza, "shinkansen", din regiune a fost oprita dupa cutremur.

"A fost unul dintre cele mai mari cutremure din ultimii 100 de ani din aceasta regiune in ceea ce priveste magnitudinea, precedentul datand din 1987", a explicat un seismolog al agentiei de meteorologie intr-o conferinta de presa.

Un sistem de alerta a avertizat presa, organismele publice, companiile si persoanele private ce dispun de un telefon mobil compatibil, cu cateva secunde inainte ca seismul sa fie resimtit. Peste 20 de replici s-au produs ulterior in aceeasi zona. "Se pot produce caderi de pietre si alunecari de teren, trebuie atentie, cu atat mai mult cu cat in orele si zilele urmatoare pot surveni miscari telurice puternice", a avertizat seismologul agentiei de meteorologie. Agentia a insistat asupra faptului ca locuintele deja avariate de cutremur risca sa sufere si alte pagube din cauza replicilor.

Fotografii postate pe Internet arata apartamente ravasite sau teancuri de hartii cazute de pe etajere. Martorii oculari spun ca au fost surprinsi si s-au speriat foarte tare: "A fost prima data cand am fost zguduiti atat de puternic si atat de mult timp", a asigurat un locuitor din Nagano. Mai multe drumuri au fost blocate de alunecarile de teren sau fisurile provocate de cutremur.

Potrivit companiei Tokyo Electric Power (Tepco), care are o centrala in apropiere, Kashiwazaki-Kariwa, in prefectura vecina Niigata, nu s-a identificat nimic anormal in acest complex atomic, cele sapte reactoare fiind oprite in prezent. Nu au fost constatate anomalii nici in alte centrale afectate de cutremur, niciuna dintre ele nefiind in functiune.

Japonia este situata la jonctiunea a patru placi tectonice si inregistreaza in fiecare an aproximativ 20 la suta din cutremurele cele mai violente de pe planeta.

Bilantul seismului din China a crescut la patru morti:

Nici China nu a scapat, sambata, de miscari ale scoartei terestre. Bilantul seismului cu magnitudinea de 5,9 care a afectat sambata vestul muntos al provinciei Sichuan, in sud-vestul Chinei, a crescut duminica la patru morti, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Cutremurul s-a soldat, de asemenea, cu 54 de raniti, dintre care sase sunt in stare critica, potrivit agentiei oficiale China Noua. Un bilant precedent anunta doi morti si 60 de raniti.

Seismul s-a produs sambata la ora 16.55 (10.55 ora Romaniei), la o adancime de noua kilometri si la 39 de kilometri distanta de orasul Kangding, in vestul provinciei, potrivit institutului american de geofizica USGS.

"Serviciile de urgenta au putut salva toti ranitii", a anuntat China Noua, fara alte precizari.

Aproximativ 80.000 de persoane au fost afectate de cutremur, 25.000 de case au fost avariate si 6.200 de persoane au fost relocate, potrivit agentiei.

In mai 2008, un cutremur cu magnitudinea de 7,9 produs in aceeasi provincie, Sichuan, a provocat moartea a peste 80.000 de persoane.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Asta da zgaltaiala" si "Se darama blocul cu noi". Reactiile oamenilor in timpul cutremurului de 5,7 grade din Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 5,7 pe scara Richter s-a produs sambata seara, putin dupa ora noua, in Vrancea si s-a simtit atat la Bucuresti, cat si in alte zone, inclusiv din Republica Moldova, Bulgaria si Ucraina.

Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Sfaturile pentru populatie date de Raed Arafat
Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Sfaturile pentru populatie date de Raed Arafat

Dincolo de consolidarea cladirilor, este necesar ca mobila si aparatura din interiorul acestora sa fie bine fixate, iar populatia sa aiba provizii pentru minimum trei zile, explica secretarul de stat din MAI Raed Arafat.
 

CUTREMUR in Vrancea cu magnitudinea de 5,7 grade, cel mai puternic din acest an. INFP:
CUTREMUR in Vrancea cu magnitudinea de 5,7 grade, cel mai puternic din acest an. INFP: "Nu sunt de asteptat seisme mari"

Seismul de sambata seara, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 39 kilometri, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP). Seismul a avut 5 replici.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.